Ne csodálkozz, ha mindenhol útépítésekbe botlasz!

2018. május 17. 10:35    
nyomtatás
 
Tovább bővült az építőipar megrendelésállománya, az idei év első három hónapjában 592 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák hazánkban, vagyis 8 százalékkal magasabb összegben, mint tavaly ugyanezen időszakban. Míg a magasépítések, úgy tűnik, vesztettek a lendületükből, a mélyépítési szektor jelentősen belehúzott. A megindult út- és vasútépítések ugyanis rekordokat döntögetnek- derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.


2017-ben megdöntött minden eddigi rekordot a hazai építőipar, a 2200 milliárd forintos megkezdett kivitelezési munkaérték olyan magas összeget jelentett, amire eddig még soha nem volt példa. A rekordot követően a növekedés pedig folytatódni látszik. Legalábbis az idei év első negyedévében 8 százalékkal magasabb összegben indultak el kivitelezési munkák hazánkban, mint 2017 azonos időszakában. Összesen 592 milliárd forintot tett ki a megkezdett beruházások összértéke, vagyis az Aktivitás-Kezdés mutató, ami a tavalyi harmadik negyedévet leszámítva a 2. legnagyobb volt az elmúlt években.

Ne csodálkozz, ha mindenhol útépítésekbe botlasz!


A magasépítéseknél csökkent a lendület


Már a tavalyi utolsó negyedéves EBI Építésaktivitási Jelentésben is némi visszaesésről számoltak be az elemzők az elindított magasépítési projektek kapcsán, az idei első negyedévben pedig szintén a korábbiaknál mérsékeltebb értékben kezdődtek meg beruházások. 2016 első negyedéve óta most volt a legalacsonyabb az Aktivitás-Kezdés mutató értéke a szektorban, a magasépítések közé tartozó megkezdett fejlesztések összértéke 232 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 261 milliárddal. A magasépítések esetében a 4 negyedéves gördülő átlagok alapján most először látszik csökkenés 2015 első negyedéve óta az újonnan elindított kivitelezési munkák összegében.

Ne csodálkozz, ha mindenhol útépítésekbe botlasz!


A mérséklődésben a kisebb lakásépítési lendület mellett a nem lakáscélú magasépítések esetében tapasztalt visszaesés egyaránt szerepet játszott. Utóbbinál 153 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés mutató értéke, ami 2016 első negyedéve óta a legalacsonyabb összeget jelentette. A magasépítési lendület mérséklődése ellenére az idei év első három hónapjában is indult több nagy magasépítések körébe tartozó projekt. Ekkor vette kezdetét például a Magyar Állami Operaház felújítása, melynek bekerülési értéke meghaladja a 20 milliárd forintot, illetve szintén az első negyedévben kezdődött meg a Néprajzi Múzeum építése. De január és március között indult el a Máriaremetei Gyarmati Dezső uszoda építése, valamint két nagyobb iroda-beruházás, a Balance Hall vagy a Skylight City is.

Csúcsra jár a mélyépítési szektor


Már a tavalyi évben is erős pörgés jellemezte a mélyépítéseket hazánkban, 2016-hoz képest megduplázódott az Aktivitás-Kezdés mutató értéke, így eddig soha nem látott mértékben kezdődtek meg kivitelezési munkák 2017-ben. A növekedés pedig tovább folytatódott az idei év első három hónapjában, az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint. 360 milliárd forint összegben indultak el mélyépítési projektek Magyarországon, ami 2014 második negyedéve után a valaha volt 2. legmagasabb összeg 3 hónap alatt.

A jelentős összegű Aktivitás-Kezdés bővülésben az út- és vasútépítés játszotta a főszerepet, a 360 milliárd forintból 300 milliárd forint volt ezen szektorok részesedése. A megkezdett út- és vasútépítések összege minden eddigi rekordot megdöntött, soha ilyen összegben nem indultak el projektek hazánkban 3 hónap alatt, mint 2018 januárja és márciusa között.

Közép-Magyarország mellett Nyugat-Magyarország erősített


Továbbra is erős Közép-Magyarország részesedése a megkezdett kivitelezési munkákból, 2018 első három hónapjában azonban Nyugat-Magyarország is erősített. Előbbi részesedése az Aktvitás-Kezdésben a 2017-es 49 százalékról 52 százalékra nőtt, ami továbbra is jelentősen meghaladja a korábbi évek arányát. Nyugat-Magyarországon a 2018 első negyedévében megkezdett kivitelezési munkák 33 százaléka található, szemben 2017 20 százalékos arányával, és mostani részesedése így meghaladta a korábbi években jellemzőt is.

Ne csodálkozz, ha mindenhol útépítésekbe botlasz!


Ne csodálkozz, ha mindenhol útépítésekbe botlasz!

Nerium Park

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Senior portfólió-menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium