Újabb adóra készülhetnek a rövid távú lakáskiadók

2019. január 10. 09:13    
nyomtatás
 
Újabb kerület adóztatná meg azokat a lakástulajdonosokat, akik szálláskiadásra, például Airbnb-re jegyeztetik be a lakásukat. A január 6-tól életbe lépő szabályozás alapján egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani, aminek a megváltási költsége 2 millió forint plusz áfa - írja az index.


Már a VII. kerületben is parkoló-mérleg díjat kell fizetni ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást. A január 6-tól érvényes Erzsébetváros Építési Szabályzatáról szóló rendelet alapján egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani, a megváltás költsége 2 millió forint plusz áfa. Így 51-100 négyzetméter közötti lakások esetében például 5 millió 80 ezer forintos adót kötelesek fizetni a tulajdonosok.

Korábban a VIII. kerületben vetettek ki egy új adónemet a rövid távú lakáskiadásra, ami alapján 2019. január 1-től az egyéb szálláshely-szolgáltatású ingatlanok esetében egységesen 1898 forint adómértéket kell fizetni négyzetméterenként évente. A közel 1900 forintos éves négyzetméterár egy 50 négyzetméteres lakás esetében mintegy 95 ezer forintos kiadást jelent a tulajdonosoknak.

2018.11.23 16:14 Megadóztatná a Józsefvárosi Önkormányzat az Airbnb-s lakásokat

Tavaly év elején pedig a VI. kerületben a parkolóhely létesítésére és megváltására a képviselő-testület külön rendeletet alkotott. A parkolóhely pénzbeli megváltásának összege 1,2 vagy 1,5 millió forint parkolóhelyenként, frekventáltabb útvonalak mentén akár több is lehet. Egy 2 szobás lakás esetén lakásonként 1 parkolóhely szükséges elméletileg, de ha szálláshelyként üzemeltetjük, már szobánként 1, vagyis 2 parkolóhelyre van szükség.

2018.01.11 08:32 Több millió forintos díjra készülhetnek az airbnb-zők

Sokan nem nézik jó szemmel a lakások szálláshelyként történő üzemeltetését, korábban a VI. kerületben kivetett adó, illetve a mostani szigorítás is elveheti azok kedvét, akik a belvárosban kezdenének ilyen tevékenységbe. Mivel a belvárosi részeken új parkolóhely építésére nem igazán van lehetőség, ezért azt pénzben kell megváltani. Az Airbnb-n keresztül foglaló, Budapestre érkező turisták között túlnyomórészt külföldi vendégek vannak, akik vélhetően nem autóval érkeznek a belvárosi szálláshelyekre, vagyis egyébként sem lenne szükségük parkolóhelyre.


Újabb adóra készülhetnek a rövid távú lakáskiadók

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium