Ingatlan

Öt éve vergődnek a lakásárak - Nincs itt semmi látnivaló

Portfolio
Lassan eltelik az ötödik év is a válság utáni időszakból, és nemhogy az optimista 2-3 éves regenerálódási tippek, de még a pesszimista "5-6 évig is elhúzódhat ez a válság" jóslatok sem jönnek be a hazai lakáspiac talpra állásának tekintetében. 2013 közepéig újabb negatív csúcsot hozott több fontos lakáspiaci mutató is. Az építési és a használatbavételi engedélyek száma várhatóan idén meg sem fogja közelíteni a már tavaly is sokkot jelentő 10 ezres értéket, az FHB Lakásárindexe pedig töretlenül tart lefelé. Persze ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az elmúlt években az alapkamat csökkentésén kívül (beleértve a minimális fellendülést sem okozó kormányzati ösztönzőket: szocpol, kamattámogatás) semmi sem segítette a lakáspiac emelkedését.
Az árak továbbra is csökkennek, a forgalom stagnál, az értékesítési idő nő, az építések száma egyre közelebb kúszik a nullához, és még mindig a készpénz és az alku az úr a hazai lakáspiacon.

Nem épül semmi

Azt már talán hangoztatni is felesleges, hogy a hazai lakásépítési piac évek óta szenved ‒ csökken, zuhan, zsugorodik, mondjuk bárhogyan is. Történelmi mélypontok döntögetik egymást negyedévről negyedévre. A zuhanás ugyan megállt, de ennek is csak az az oka, hogy már szinte tényleg nincs hova tovább esniük a számoknak. Ne szépítsük! Ma Magyarországon megrázóan kevés lakás épül, vagy kap építési engedélyt. Míg 2004-ben közel 44 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, addig 2012-ben éppen hogy 10 ezer fölött volt ez a szám, idénre pedig jó, ha a tavalyi érték 70 százalékát eléri a piac. A KSH 2013 első féléves adataiból jól látható, hogy a megyei jogú városokban az országos átlaghoz hasonló (41%-os) volt a lakásépítés visszaesése, a többi városban és a községekben az egy évvel korábbinak még a felét sem érte el a használatba vett lakások száma.

Öt éve vergődnek a lakásárak - Nincs itt semmi látnivaló
Növekedés csupán Budapesten következett be, ahol az év első félévében az előző év azonos időszakához képest 13 százalékkal több ‒ 882 lakás ‒, az összes új lakás egyharmada épült. Az adat ugyan pozitív színben tünteti fel Budapestet, ám ha kitekintünk a jelenből, és megnézzük, hogy mire számíthatunk a jövőben, akkor megfordul a kép. Ugyanis míg a megyei jogú városokban nőni tudott az új építési engedélyek száma 2012-höz képest, addig a legnagyobb visszaesést éppen Budapest produkálta. 2013 első hat hónapjában nem több mint 567 lakásra! adtak ki új építési engedélyt, ami alig több mint a fele a megdöbbentően alacsony 2012-es, valamivel több, mint 1000 darabos adatnál. Ez pedig nem ad túl sok okot optimizmusra a jövőbeli építési számokat tekintve.

Öt éve vergődnek a lakásárak - Nincs itt semmi látnivaló
Az árak alakulása is a vásárlóknak kedvez

Az FHB Lakásárindex adatai szerint több mint négy éve csökkennek mérsékelten, de folyamatosan a magyarországi lakásárak. Az Index legfrissebb, 2013. első negyedévi adatai szerint a lakásárak mintegy 2 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez képest, ami jelentős visszaesésnek számít. A még rosszabb hír, elsősorban azon befektetők számára, akik még a válság előtti 2-3 évben vásároltak be a hazai piacon, hogy a lakások reálértékének negatív alakulása már közel 7 éve folyamatos. Jelenleg bőven a 2000-es évek szintje alatt tart, vagyis aki nem szállt ki lakásbefektetéséből 2006-ig, annak azóta a befektetése folyamatos értékcsökkenését kell elszenvednie.

Öt éve vergődnek a lakásárak - Nincs itt semmi látnivaló
Budapest kerületeinek és városrészeinek aktuális átlagos négyzetméterárait megtalálhatja az Otthontérképen .



Ám öröm az ürömben, hogy azok számára, akik korábban nem szálltak be a lakóingatlanok piacára befektetőként, és nem ragadtak bent, valamint rendelkeznek megfelelő tőkével, most egyre kiválóbb pozíciók adódnak a csökkenő áraknak, a még mindig jelentős alkuknak és a stabil bérleti oldalnak köszönhetően. Továbbá jó hír az árak folyamatos csökkenése azok számára is, akik első lakásvásárlóként jelennek meg a piacon, és rendelkeznek biztos állással is. Az ő számukra egyre jobbak a lehetőségek, és a statisztikák jól kirajzolják, hogy egyre kevesebbet kell dolgozniuk egy átlagos árú lakás négyzetméterének megvásárlásáért. Vagyis manapság sokaknak kiváló lehetőség az, ami másoknak rémálom.

Öt éve vergődnek a lakásárak - Nincs itt semmi látnivaló
Az árak továbbra is a fővárosban a legmagasabbak, az átlagos négyzetméterárak jóval 200-250 ezer forint fölött alakulnak, míg az országos átlag az elmúlt 5-6 évben 150 ezer forint környékére csökkent. A legmagasabb árakkal vidéken, a nyugat-dunántúli régióban találkozhatunk, míg a legkevesebbet Észak-Magyarországon kell fizetnünk a lakás négyzetméteréért. Budapesten az Otthontérkép adatai szerint a II., a XII., az I. és az V. kerületekben kell továbbra is legmagasabb négyzetméterárakat megfizetni, átlagosan 300 és 350 ezer forint/nm ár körül.

Ami segíthet

Mind rövid, mind közép-, mind pedig hosszú távon a korszerűsítések, a hitelezés élénkülése, az állami ösztönzők körüli kérdések végleges rendeződése, kiszámíthatósága, a válság óta szárnyaló és jól működő lakás-takarékpénztárak további élénkülése és az általuk képviselt előtakarékossági filozófiának mélyen a társadalomba ágyazódása, valamint külső tényezőként az ország makrogazdasági mutatóinak javulása. Az energetikai, műszaki és esztétikai felújítások már ma is jelentős szerepet játszanak a lakáspiacon, lásd a panelprogramba bekerült házakat és az azokban lévő lakások értékesíthetőségének előnyeit.A közel 1 éve tartó jelentős alapkamat-csökkentési folyamatnak köszönhetően az FHB már kedvező folyamatokról, konkrétan élénkülésről számolt be az idei évben a hitelezés tekintetében. Mindemellett a félszocpol továbbra is lebegtetett lehetősége nélkül is az elérhető támogatások ma jóval kedvezőbbek, mint az utóbbi években. Mindent összevetve legutóbb 2004-ben kínálkoztak ilyen arányú kedvezmények egy átlagos család átlagos lakásvásárlására, ám ez egyelőre még láthatóan mindig nem elég a padlóra küldött ágazat beindításához.

Mindegy, hogy befektetés, vagy költözés. Kattintson a képre a folyamatosan bővülő térképes keresőért.


Öt éve vergődnek a lakásárak - Nincs itt semmi látnivaló
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025