Előfizetői tartalom

Budapesti épületek, ahova a magyarok is szívesen járnak, de a külföldiek egyenesen rajonganak értük

Portfolio
Több mint 120 éve működnek Budapest azok a kereskedelmi épületek, amelyek mostanra a külföldi turisták körében is egyre népszerűbbé váltak. A vásárcsarnokok közül is kiemelkedik - mind méretében, mind ismertségében - a Fővám téri Központi Vásárcsarnok, ahova egykor a vasúti sínek is bementek és egy elkerített baromfiudvar is üzemelt benne.

A Vásárcsarnok létrehozásának ötlete először az 1860-as években merült fel, amikor a város népességének növekedése felgyorsult és egyre több helyen lehetett szabályozatlanul működő piacokkal találkozni. Nyugat-Európában abban az időben már működtek vásárcsarnokok, így a példa Magyarország számára is adott volt. Az 1893-ban benyújtott tervek közül Pecz Samu, műegyetemi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés