Hogyan mérhetjük le, melyik a legélhetőbb város?

2018. június 8. 14:18    
nyomtatás
 
Milyen gyorsan térül meg egy energiahatékonysági beruházás? Miként lehet megfelelő informatikai rendszert találni a városokról gyűjtött adatok kezelésére? Hogyan mutatható ki, hogy melyik városban a legjobbak az életkörülmények, vagy legkreatívabbak az emberek és miért fontos a tömegközlekedés ebből a nézőpontból is? Ezekről a kérdésekről szóltak a Portfolio szervezésében megrendezett Smart City 2018 délutáni programjának előadásai, ahol a kulcskérdés az volt, hogy a fenti kérdésekben miként tudnak részt venni az önkormányzatok.


A fenntartható város egyik kulcskérdése az energiahatékonyság. Tordai Péter, az E2 Hungary pénzügyi igazgatója előadásában arról beszélt, hogy az egész technológiában, mi az, amit meg is tudunk valósítani, amihez van finanszírozás és megfelelően kidolgozható projektterv. Az önkormányzati és közösségi projektek alapján egész Európában vezet az okos közvilágítás beruházási szintje, ami nem meglepő annak tudatában, hogy a többi lehetőséghez képest alacsony a tőkeigénye és néhány év, vagy néhol akár néhány hónap alatt megtérülő befektetés. A lakossági és ipari szinten is egyre magasabb arányban használt megújuló energiaforrások esetében fontos azon is gondolkodni, hogyan lehet kiépíteni egy olyan rendszert, amiben a szolgáltatók akár vissza is vásárolhatják a fogyasztóktól a fel nem használt megújuló energiát, ezzel simítva el a fogyasztási oldalt - tette hozzá a jövőbeli várakozásokkal kapcsolatban a szakértő.

Hogyan mérhetjük le, melyik a legélhetőbb város?

Mit kell tudni 3-5 év múlva az IT szakembereinek?


Országh Örs, Chief Innovation Officer, Deputy CEO, InterTicket, Blockchain Competence Center a blockchain előnyeiről tartott előadást. Mivel adatok láncolatáról van szó, a smart city kapcsán is nagyon sok típusú adat elhelyezésére nyújthat lehetőség, úgy is, hogy csak egy láncot használunk fel. A platform legfontosabb tulajdonságai és egyben előnyei, a követhetőség, a biztonság, a transzparencia, az ellenőrizhetőség, illetve a hatékonyság. A felsorolt tulajdonságok mindegyike szükséges ahhoz, hogy azt a rengeteg adatot, amit a városok fejlődése miatt gyűjtenek az egyes szervezetek, vállalatok, (vagy akár az okos épületek), elérhetővé lehessen tenni a többi partner számára, illetve akár szabályozni, hogy az adatok csak egy része legyen elérhető mások által is.

Hogyan mérhetjük le, melyik a legélhetőbb város?

Egy másik fontos tulajdonsága a blockchain alapú rendszernek, hogy két fél közötti tranzakció esetében pontosan lekövethető, hogy ki az eredeti tulajdonos. Míg például egy egyszerű e-mailben a csatolt dokumentum egy másolat az eredetiről, addig a blockchain során a tranzakció tárgya csak egy ember tulajdonában lehet, így egy adásvétel után a fizikai térhez hasonlóan átkerül az egyik féltől a másikhoz a szóban forgó digitális termék.

Hogyan mérjük, hogy miben mennyire vagyunk jók?


A következő előadásban Rab Judit - osztályvezető, Települési Szolgáltatások, Lechner Tudásközpont - a településértékelés és a monitorozás lehetőségeiről beszélt. Hat alrendszer, 25 tématerület és 68 komplex mutató, amellyel a különböző településeket mérik, ennek köszönhetően válnak a települések összehasonlíthatóvá, ugyanakkor így is vannak megoldást kívánó problémák. A települések a KSH felé szolgáltatnak adatokat, amelyek csak ezt követően állnak rendelkezésre, ami miatt a 2-3 éves csúszás nem meglepő a kimutatásokban. Problémát jelenthet az összehasonlíthatóság abból a szempontból, hogy nem ugyanolyan fontos egy kisebb település életében például az innovatív vállalatok száma, mint egy nagyobbnál. A régi elemzési metodológiák pedig már aligha képesek kiszolgálni az új és nagy mennyiségű adatokat, így ebben is folyamatos fejlesztésre van szükség. Egy-egy példát kiragadva az eddigi eredményekről, amelyek a 2015-ös helyzetről adnak képet:
  • Környezet: fenntarthatóság - Szeged; távlatos erőforrás-gazdálkodás - Pécs
  • Életkörülmények: lakhatás - Szeged; társadalmi helyzet - Érd;
  • egészség - Debrecen; biztonság - Békéscsaba
  • Gazdaság: vállalkozások - Győr; helyi potenciál - Székesfehérvár; kutatás-fejlesztés - Szeged
  • Közlekedés: tömegközlekedés - Miskolc; települési szolgáltatások - Szeged
  • Kormányzás: digitális város - Veszprém, települési szolgáltatások - Szeged
  • Emberek: oktatás és kreativitás - Veszprém

Hogyan mérhetjük le, melyik a legélhetőbb város?


2018.06.07 13:05 Fenntartható városok: ki fogja ezt kifizetni?
2018.06.08 09:55 Ilyen brutális változást utoljára 70-80 éve az autók elterjedése hozott

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 


hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium