Itt történt a legutóbbi amerikai csoda: az NFL döntő helyszíne

2018. február 5. 12:30    
nyomtatás
 
Most zajlott az Egyesült Államok egyik legmeghatározóbb sporteseménye, az amerikaifutball-bajnokság, vagyis az NFL döntője. Nemcsak a rajongóknak volt ez fontos esemény, ingatlanpiaci és építészeti szempontból is érdekes a téma, hiszen a meccs a viszonylag új, több száz milliárd forintnak megfelelő U.S. Bank Stadiumban került megrendezésre. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a komplexumról, illetve mutatjuk a képeket, amelyeken jól látszik, hogy az amerikai lakosság az épülettel is igyekszik demonstrálni, hogy mennyire fontos eseményről van szó.


Figyelem: a cikk végén szereplő szürke boxban a meccs végeredményéről is írunk, így aki még nem szeretné megtudni az eredményt, annak ajánljuk, hogy csak óvatosan görgessen lefelé.

Az Archdaily egy korábbi cikke szerint az építészet képessége arra, hogy összehozza az embereket talán az egyik legnagyszerűbb is egyben, emberek tízezrei gyűlnek össze egy helyen és időben, hogy együtt szurkoljanak egy sporteseményen. Miről másról is lenne szó, mint a stadionokról, az amerikai futball legmeghatározóbb napjaiban. A Minneapolisban található U.S. Bank Stadium adott helyet ugyanis idén az 52. Super Bowl-nak.

Itt történt a legutóbbi amerikai csoda: az NFL döntő helyszíne

Kép forrása: archdaily.com

A stadion 2016-ban épült a Minnesota Vikings csapat számára, mintegy 1,1 milliárd dolláros (270 milliárd forint) összköltségből. A közel 70 ezer néző befogadására képes üvegtetős komplexum kétszer olyan nagyra sikerült, mint a csapat korábbi Metrodome elnevezésű otthona. Az elhelyezkedése szerencsés, hiszen központi megállóhelyként szolgál két fő tömegközlekedési vonal között, a kialakítása során pedig ügyeltek arra, hogy amikor a látogatóknak a stadion egyik végéből a másikba kell átsétálni, akkor ezt a több mérföldes utat végig az épületen belül lehessen megtenni és ne kelljen kimenni az utcára.

Itt történt a legutóbbi amerikai csoda: az NFL döntő helyszíne

Kép forrása: archdaily.com

Itt történt a legutóbbi amerikai csoda: az NFL döntő helyszíne

Kép forrása: archdaily.com

A kialakításnál a tervezőknek a város időjárási körülményeire is oda kellett figyelni, az egyik legnagyobb kihívást azt jelentette, hogy a tetőszerkezetet úgy alkossák meg, hogy ne maradjon rajta a ráesett hó. A korábban Dallasban és Indianapolisban épített sportlétesítményeknél a télen lehullott csapadék problémáját egy masszív tetőszerkezettel oldották meg, ami nagy hómennyiséget is elbírt. Ennek az épületnek a tervezésénél inkább lejtős kialakításra törekedtek, és olyan anyagokat használtak, amelyek a mihamarabbi olvadást elősegítik.

Itt történt a legutóbbi amerikai csoda: az NFL döntő helyszíne

Kép forrása: archdaily.com

Az épület legmagasabb pontja 82 méteres és további érdekesség, hogy eredetileg 66 ezer néző befogadására képes, ám különleges alkalmak esetén - mint a Super Bowl - lehetőség van 4 ezer ülőhellyel kibővíteni. Annak érdekében pedig, hogy a legjobbat nyújthassák a szurkolóknak, akik nagyrészt okostelefonnal érkeznek a meccsekre, olyan technológiát kellett kialakítani, ami vezeti és informálja a látogatókat, legyen szó az ülőhelyek elfoglalásáról, vagy akár arról, hogy a helyükről rendelhessék meg az ételeket és italokat. A kihívást az jelentette, hogy a wifi hálózat átlagosan 30 ezer ember számára elérhető legyen - sőt, esetenként akár ennél nagyobb terhelést is kibírjon - amit végül 1300 hozzáférési pont telepítésével oldottak meg.Az 52. Super Bowl döntőn a New England Patriots és Philadelphia Eagels mérkőzött meg egymással, az eseménydús játék végeredménye pedig 33-41 lett az utóbbi csapat javára.


2018.02.04 18:12 Lélegzetelállító helyszínek várják a sportolókat a téli olimpián!

Itt történt a legutóbbi amerikai csoda: az NFL döntő helyszíne

Erkel Residences

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium