Ingatlan

Kétmillió embert érint az országos zajszennyezés. Te is köztük vagy?

Portfolio
Egy nagyváros sok előnye mellett az egyik legnagyobb hátránya a folyamatos zajszennyezés, ami a lakók számára főként a forgalmasabb utak mentén jelent problémát. Költözés előtt éppen ezért érdemes tanulmányozni a főváros zajtérképét, amin megnézhetjük, hogy leendő otthonunk környékén mekkora zajterhelésre kell számítanunk.

Nem csak a fülre káros az állandó zaj

Az állandó zaj különösen éjszaka okoz gondot, ugyanis 20-30 decibelnél nagyobb hangerő mellett nem lehetséges a pihentető alvás. Ma Magyarországon mintegy kétmillió ember él zajszennyezett területen. A füldugó használata ugyan valamelyest kiszűrheti az éjszakai zajokat, azonban ott, ahol a zajforrást a nehézgépjárművek közlekedése okozza a hang mellett a rezgésszint is akadályozza a nyugodt pihenést.

A jelenleg elfogadhatónak tartott határérték szerint nappal 55 decibel az a hangerő, ami még nem káros a szervezetre, ez megegyezik egy átlagos iroda zajával vagy egy csendesebb vendéglőben uralkodó zajszinttel. A tartós 85 decibelnél hangosabb környezet azonban már halláskárosodást okozhat, ide tartozik a porszívó vagy egy forgalmas utca zaja. A rendkívüli zaj pedig a visszafordíthatatlan halláskárosodás mellett idegrendszeri és agyi károsodással is jár, nem beszélve az alvási zavarokból adódó fáradtságról vagy a magas vérnyomásról, aminek a túl magas zajszint szintén lehet az okozója.

Ezek Budapest zajközpontjai

A Fővárosi Önkormányzat először 2007-ben készítette el Budapest stratégiai zajtérképét, ami nemzetközi módszer alapján mérte fel a fővárosban jelentkező zajforrásokat a különböző időszakokban. Ezek közé sorolható a közúti közlekedés, az üzemi zajforrások vagy a repülőterek zajkibocsátása, ami alapján meghatározható, hogy hol a legsürgetőbb a zajcsökkentő berendezések kialakítása.

Kétmillió embert érint az országos zajszennyezés. Te is köztük vagy?
Forrás: MTI
A közúti forgalom esetében főként a főváros forgalmas bevezető útjainál erős a zajterhelés. Ide tartozik az M1-M7 autópályák bevezető szakaszának folytatásaként a Budaörsi út, de az M3, M5 autópályák bevezető szakaszain sem jobb a helyzet. A fővároson belül a körutak a legzajosabbak, ahol az állandó forgalom miatt még éjszaka is csak kissé csökken a motorzaj. A belvárosban viszont az okozza a problémát, hogy a kisebb utcákban a lakóépületek is közelebb vannak a potenciális zajforrásokhoz. Azt, hogy az egyes kerületekben és utcákban pontosan mekkora a zajszint megnézhetjük Budapest stratégiai zajtérképére kattintva.

Azokon az útszakaszokon, ahol erre van tér, zajvédő falak segíthetnek az ott lakókon, ahol viszont erre a helyhiány miatt nincs mód, ott a nyílászárók cseréje jelenthet részben megoldást. A végső megoldás azonban sokkal inkább a zajforrások megszüntetése lenne, ami a közlekedés esetében az elektromos meghajtású járművek terjedésével várhatóan javulni fog.
RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Duna_Terasz_Grande_kep_2