Ingatlan

Mi még csak tervezzük, de 250 km-re már épül a jövő városa

Portfolio
Európa egyik legnagyobb projektje épül a szomszédos fővárosban, Bécsben. A Seestadt nevű fejlesztés során 240 hektáros területen, mintegy 2,6 millió négyzetméteren készülhet el az új városnegyed. Az 5 milliárd eurós költségkeretből épülő projekt bemutatása mellett azt is megnéztük, hogy mekkora költségvetéssel tervezték Budapest legnagyobb fejlesztéseit.
Lakások, irodák, éttermek, K+F központ, diákszállás, egyetemi campus, tópart, üzleti negyed, bevásárlási- és sportlehetőségek és teljesen új tömegközlekedés jön létre a Bécs északkeleti részén épülő Aspern negyedben, ahol a Seestadt nevű fejlesztés zajlik.

Az osztrák főváros melletti terület 2012-ben indult átalakulásnak, amikor egyre több cég költözött a Seestadt Technology Center-be. Az új városnegyedben elkezdtek felépülni az első épületek, és 2013 októberében az U2-es metrót is meghosszabbították. Az első lakóépületek 2014-ben, az első üzletek 2015-ben készültek el. 2018-ban végére ért az úthálózat fejlesztése, 2019 elejére pedig már a terület negyedét kiépítették.


Mi még csak tervezzük, de 250 km-re már épül a jövő városa
Részletekért kattints ide!
Budapest fejlődési iránya lesz a június 4-én megrendezésre kerülő Future City 2019 konferencia egyik fő témája. Látogass el a rendezvényre, hogy első kézből értesülj a legújabb technológiai megoldásokról és a város fejlődését érintő aktuális kérdésekről!

Az 5 hektáros tó mellett lévő K+F központban jelenleg 2000 ember dolgozik, a meglévő 3000 lakásban pedig mintegy 7000 ember lakik, emellett egyre több diák tanul a városrészben működő campuson. A kiskereskedelem terén 3500 négyzetméternyi üzlet, kávézó, étterem áll rendelkezésre. Minden adott tehát ahhoz, hogy egy olyan városrész jöjjön létre, ami szinte egy önálló városként is megállná a helyét, különösen azután, hogy a mostani fejlesztési koncepció részekánt további 11 ezer lakóegység jöhet létre. Ennek során lakást, bérlakást, diákszállásokat és irodaházakat építenének a fejlesztők.

A magyarországi fejlesztésektől eltérően azonban, itt nem egyetlen cég építi fel az egész projektet, hanem egyeztetett tervek szerint, több ingatlanfejlesztő valósítja meg az új városrészt. A teljes projekt látványtervét az alábbi videóban nézhetjük meg:



Bár ekkora volumenű beruházás jelenleg nincs Budapesten, de ehhez nagyon hasonló például a Kopaszi-gátnál épülő BudaPart beruházás, azzal a különbséggel, hogy ott a megvalósítás egyetlen cégcsoporthoz köthető. Az alábbiakban megnéztük azokat a hazai beruházásokat, vagy azok terveit, amelyek egy teljes városrészt érintenek.



Portfolio Ingatlan Adatbázis


BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Kopaszi-gát 5
817 db lakás
29 - 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól
0 - 0 M Ft
Ajánlatot kérek

2008-ban három projekt volt Budapesten, amelyeknek volumene egyenként is meghaladta az 1 milliárd eurót, de a tizedik legnagyobb beruházás összértéke is 160 millió euróra rúgott. Ezekből azonban az eredeti tervek és tulajdonosi kör fejlesztésében mindössze egy valósult meg, a többséget a válság szele elsodorta. Íme a tíz évvel ezelőtti tervek, az akkori beruházási értékek szerint, amik az inflációval korrigálva természetesen ma már magasabb összegek lennének.
  • Mundo városközpont, Zugló - 160 millió euró
  • Károlyi városközpont, Újpest - 220 millió euró
  • S1, Kőbánya - 240 millió euró
  • AL Holding, Árpád híd - 300 millió euró
  • Etele tér - 400 millió euró
  • Corvin Sétány - 500 millió euró
  • 360° Budapest - 520 millió euró
  • Tópark - 1,2 milliárd euró
  • Duna City - 1,2 milliárd euró
  • Álomsziget - 1,6 milliárd euró

Ezek közül a Károlyi városközpont helyén a Metrodom most építi a Metrdom Panoráma nevű projektjét, az AL Holding tervei helyén szintén most épül a HB Reavis fejlesztésében megvalósuló Agora projekt, az Etele tér fejlesztésénél az Etele Plaza és a Budapest ONE a Futureal fejlesztésében valósul meg, a 360° Budapestnek a telkét jelenleg is árulják, az évekig félkészen álló Tópark pedig mostanában fejeződik be. Emellett meg kell említeni a BudaPartot, mint az egyik legnagyobb budapesti fejlesztést, ami több ütemben épül, de a következő évtized során becsléseink szerint akár az 1 milliárd eurót is megközelítheti a projekt teljes költségvetése.

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1