Ingatlan

Mi lesz a kerülettel, ha bedől a bulinegyed?

Portfolio
Jövő vasárnap kerül sor a bulinegyedet - vagyis az Erzsébet körút, a Király utca, a Károly körút és a Rákóczi út által határolt területet - érintő népszavazásra, melynek során arról születik döntés, hogy az ott működő szórakozóhelyek éjfél és reggel hat között zárva legyenek-e. A témával már korábban foglalkoztunk, most viszont a bulinegyedszele.blog.hu készített egy szakértői interjút Ongjerth Richárddal, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont vezető tanácsadójával.
A szakember szerint a legfőbb probléma, hogy nincs koncepció arra, mi legyen a kerülettel akkor, ha bezárnak a helyek. Míg a sikeresen megújuló VIII. és a IX. kerületben például tervezett, több pólusú várostervezés folyt - Palota-negyed, Corvin-negyed, Magdolna-negyed - addig a VII. kerületben ez nem történt meg. Bár sokan a hatástanulmányt is hiányolják, az önmagában nem lenne megoldás.

Ma, jól felkészült szakemberek, bármikor megírnak nagyon alapos, szépen megírt hatástanulmányokat, akár homlokegyenest ellenkező végeredménnyel. Az a kérdés, mire akar a megrendelő jutni. Ahhoz, hogy bármit lehessen mondani, konkrét, pontos adatokra lenne szükség, de jelenleg nem tudjuk, hány lakás van, hányat adnak ki, hány üzlethelyiség, hány vendég van, hányan dolgoznak a területen, stb.

Az mindenesetre biztos, hogy ha a kerületből eltűnnek a szórakozóhelyek, az a turisták számának a csökkenését hozza magával, ami a jelenlegi vásárlóerő csökkenéséhez vezetne. Ennek következtében a bezárt egységek helyén újfajta üzletek jelenhetnek meg, például márkaboltok, de ahhoz, hogy egy ilyen speciálisabb kiskereskedelmi körzet sikeresen működjön ugyancsak tervszerűség kéne, ami jelenleg nincs. Ehhez a vállalkozók, az önkormányzat és a kamara folyamatos együttműködésére lenne szükség, és egy olyan több fős csapat, ami a körzetet folyamatosan menedzseli és kezeli a felmerülő problémákat.

Az, hogy a helyek bezárása milyen hatással lenne az ingatlanárakra meglehetősen kettős. Az Airbnb szálláshelyek száma a szórakozóhelyek áthelyeződése miatt csökkenhet, ami a befektetési célú lakásvásárlások számát is csökkentené. Ez hosszabb távon alacsonyabb ingatlanárakat eredményezne, a belvárosi elhelyezkedés miatt viszont az állandó bérlők és a saját célú vásárlások száma ezt enyhítheti, így drasztikus árcsökkenés feltehetően nem következne be, de tény, hogy a helyek bezárásával a ma ismert bulinegyed jelentősen másként nézne ki.

Mi lesz a kerülettel, ha bedől a bulinegyed?
További információkért kattints a képre!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Liberty Hotel_big, tribe