Olyan várost kell tervezni, ahol egy 8 éves és egy 80 éves is jól érzi magát

2019. március 12. 13:35    
nyomtatás
 
Sokszor csak azokról az átalakulásokról, új épületekről, felújításokról veszünk tudomást ami elég hatalmas, extravagáns, vagy esetleg valamilyen szempontból meghökkentő ahhoz, hogy ne tudjuk ne észrevenni. Emiatt a kisebb, de szintén fontos eredmények, mint például egy park felújítása, vagy egy, a gyerekeknek kialakított játszótér megépítése sokaknak nem jelent lényeges haladást. Nem lehet azonban átlépni afelett, hogy annak a generációnak épülnek ezek a kis projektek, akik 10 év múlva maguk tervezik, építik, alakítják a várost, ezért sem mindegy, hogy mit gondolnak és mit visznek magukkal a gyermekkorukból a felnőtt életbe. "Ha egy 8 éves és egy 80 éves ember is jól tudja magát érezni egy városban akkor célba értünk" - hangzott el a Safecity 1.0 Konferencián.


Marguerite Hunter Blair, ügyvezető igazgató Play Scotland Edinburgh, előadásában elmondta, hogy a gyerekeknek szükségük van a szabadban töltött játékra, és hogy erre elég időt kapjanak. Ami nagy változás az elmúlt évtizedekhez képest, hogy amíg egy nagyapa korú ember még arra emlékezik vissza, hogy nyolcévesen a 4-5 kilométerre lévő folyóhoz egyedül elengedték, addig egy mostani nyolcéves arról beszélne, hogy őt az utca végéig engedik el. A nagyobb baj az, hogy nem is akar menni, mert a többieket még odáig sem engedik, így nem is lenne kivel játszania. Ha ez így folytatódik, mi lesz vajon a következő generációval?

Ha megkérdezzük a gyerekeket, hogy mit akarnak ők, a válasz az, hogy egy nagy zöldterületet, ahol tudnak játszani és ami nem feltétlenül egy kerítéssel körülvett játszótér. De akkor mégis miért ilyeneket építünk? A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy akkor van megfelelően kialakítva egy város, ha egy 8 éves és egy 80 éves is jól tudja ott magát érezni.

Olyan várost kell tervezni, ahol egy 8 éves és egy 80 éves is jól érzi magát

Ma már nem legyinthet egyetlen felelős vezető, döntéshozó vagy tanácsadó sem az ipart, a kereskedelmet, várost, embereket, a társadalmat és úgy általában a mindennapi életet leginkább befolyásoló technológiai fejlődésre. A Portfolio Future City 2019 konferencia a jövő városainak legfontosabb feladataival, lehetőségeivel, kockázataival foglalkozik, keresi a megoldásokat, a már bizonyított példákat, és igyekszik választ adni a ma vezetőinek, hogy a jövő számára jó döntéseket hozhassanak.


A gyerekek szemével


Benedek Mátyás, projektmenedzser, UNICEF Magyarország, egy esettanulmányt mutatott be, amelyben a gyermekbarát városokról tényleg a gyerekek mondhatták el a véleményüket. "2016-ban 170 gyermeket kérdeztünk meg arról, hogy mit gondolnak a gyermekbarát városról. Az első fontos eredmény az volt, hogy valóban érdekli őket, hogy mi van a városban és könnyen ki tudják fejezni, hogy mit szeretnek, illetve azt is, hogy mit kellene fejleszteni" - mondta a szakértő.

A vidéki gyerekek leginkább a zöldterületekhez kapcsolódtak, aki városban él az az épített környezetre fókuszált. A lányoknak a közlekedés, a biztonság és a közparkok voltak fontosak, míg a fiúknak a leglényegesebb a sportolási lehetőség adottságai voltak. Arra a kérdésre, hogy milyen a gyermekbarát környezet azt válaszolták, hogy:

Egy olyan hely, ahol jól érezzük magunkat.


A biztonság, a megkérdezett általános iskolás korú gyermekeknek az otthon és az iskola közötti közlekedés jelzője lehet adott esetben, a középiskolások olyan helyen szeretnék biztonságban érezni magukat, ahová szabadon mehetnek, és jól érezhetik magukat.

2019.03.11 13:52 Ilyen az egyik legegyszerűbb megoldás, amivel csökkenteni lehetne az utcai lopásokat

Olyan várost kell tervezni, ahol egy 8 éves és egy 80 éves is jól érzi magát


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium