Szorosabb együttműködés lesz a kormány és a főváros között

2018. május 18. 16:54    
nyomtatás
 
Szorosabb lesz az együttműködés a kormány és a főváros között a Budapestet érintő fejlesztésekről - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester közös sajtótájékoztatón, a Budapestinfón pénteken.


"Szimbolikus jelentőségű, hogy új megbízatásomban ez az első nyilvános szereplésem, azt jelképezi, hogy a kormány a lehető legszorosabb együttműködésre törekszik a fővárossal" - mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette, hogy az önkormányzati jogköröket a főváros és a kerületek gyakorolják, az erről szóló jogszabályok nem változtak, így hatáskörváltozás nem történt. "Ahhoz, hogy a főváros sikeres legyen, a fővárosi fejlesztések az eddiginél is nagyobb arányban, gyorsabban és sikeresebben valósulhassanak meg, szoros kooperációra és koordinációra van szükség a főváros, a kerületek és a kormány között, kiemelten a főpolgármester és kormány között" - hangsúlyozta.

A kormány várhatóan pénteki, első ülésén fogadja el azt a statútumrendeletet, amely a tárcák egymás közti hatáskörelosztását rögzíti. Ez azt is tartalmazni fogja, hogy a kormány a Budapestet érintő fejlesztési tervei kapcsán szorosan együttműködik a főpolgármesterrel. Az ezzel kapcsolatban megjelent sajtóhírekre utalva úgy fogalmazott: "nemhogy nem vonunk el hatásköröket a fővárostól, éppen ellenkezőleg, a kormányzati jogköröknél is szoros együttműködést írunk elő a kabinet számára".

Tarlós István szerint Budapesttől nemhogy el akarnák vonni a jogosítványokat, hanem az eddigieknél még jobban bevonják a budapesti fejlesztésekről szóló együttműködésbe a városvezetést. Fürjes Balázs legfontosabb feladata államtitkárként egy olyan fejlesztési koncepció elkészítése lesz, ami világossá teszi, hogy az állam mit vállal a budapesti fejlesztésekből.

Fürjes Balázs a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy amikor kormánybiztossá nevezték ki, első útja a Városházára vezetett, tájékoztatta a főpolgármestert és együttműködést kért. "Budapest gazdájának, Budapest választott első emberének tudnia kell, milyen szándékok mentén cselekszik a kormány a fővárosban" - jelentette ki.

Kitért rá, hogy a 2030-ig szóló budapesti városfejlesztési, városépítési stratégiát a főpolgármesterrel közösen fogják megalkotni, jelentősen támaszkodva a főváros eddig készült fejlesztési terveire. Hangsúlyozta azt is, hogy egy egységnek tekintik Budapestet és az agglomerációt. A stratégia egyebek között tartalmazni fogja a családbarát főváros erősítését, ebben számítanak a civil szervezetek munkájára, a nagycsaládosok, valamint a gyermeküket egyedül nevelők szervezetére. Önálló fejezete lesz a stratégiának Budapest diákváros, egyetemváros jellege, a Dunával való kapcsolat. Kiemelt kérdés lesz a közlekedés ügye, beleértve a HÉV-vonalak felújítását, meghosszabbítását, az elővárosi vasútvonalakat, a kisföldalatti fejlesztését, az agglomerációval közös ügyeket, az új déli Duna-híd megépítését, a reptér kötöttpályás és közúti kapcsolatát, a köztér- és közparkfejlesztési programot, valamint az árvízvédelmet.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium