Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

2017. június 19. 10:48    
nyomtatás
 
Régóta napirenden van a belvárosban egy új rakparti sétány kialakítása, ami sokkal élhetőbbé tenné a fővárost a lakosság és a turisták számára egyaránt. Most azonban úgy tűnik, a terveket tettek is követik és a közeljövőben elkezdődhet a pesti belváros rakpartjának modernizálása. A projektről a Válasz.hu Grabner Balázzsal, a Korzó Stúdió tájépítész vezető tervezőjével beszélgetett.


A tervezőstúdió a Budapesti Főváros Önkormányzata megbízásából tervezi a RAK-PARK - A pesti belvárosi Duna-part Kossuth tér - Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítása projekt megvalósításához szükséges terveket. A projekt célja, hogy a jelenlegi kaotikus állapot megszüntetésével és a közterületek megújításával egységes arculatú, jól használható Duna-parti közterület-hálózat jöjjön létre.

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Forrás: korzostudio.hu

A tervezés során a rakpart új arculatának kialakításakor az alábbi szempontok és elvárások fogalmazódtak meg:

  • rakpart szakaszolása a használat, városképi és -szerkezeti adottságok, partkialakítás alapján,
  • Duna-parti panoráma megőrzése, hangsúlyozása,
  • parti sáv elérhetőségének, megközelíthetőségének javítása,
  • rugalmasan alakítható forgalmi rendszer létrehozása,
  • gyalogos és kerékpáros közlekedés igényeinek kiszolgálása,
  • történelmi kialakításon alapuló tér- és parti zóna kidolgozása,
  • új burkolati rendszer alkalmazása,
  • zöldfelületek bővítése

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Forrás: korzostudio.hu

A tervezési területet három különböző arculatú és funkciójú területre lehet felosztani. Az id. Antall József rakparton egy folyóparti intenzív és reprezentatív zöldfelület kerül kialakításra, a vízpart mellett pedig létrejön az átmenő sétány, amelyet egy széles zöldfelület határol le a közúttól. A Jane Haining rakparton a burkolatoké és helyenként az árnyékot adó facsoportoké lesz a főszerep, a Belgrád rakparton pedig a Nemzetközi Hajóállomás épületein megszűnik a parkolás, azokat vendéglátó felületként lehet majd kialakítani. Ezen a szakaszon jön létre a vízközeli szolgáltató zóna, ahol kávézók és éttermek elhelyezésére lesz lehetőség, ami mellett a szállodahajók továbbra is ki tudnak majd kötni.

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Forrás: korzostudio.hu

A cél, hogy a folyó ismét a városé legyen, amihez jól illeszkedik a Kossuth tértől a Fővám térig tartó gyalogosan végigjárható sétány. A rakpart általános rendezése mellett azonban nagyobb léptékű beruházások is tervben vannak.

Az egyik ilyen pont a Lánchíd pesti hídfőjénél kialakítandó új tér, ahol a turistabuszok parkolója helyett olyan buszváró jön létre, ahol a turistabuszok legfeljebb egy órát várakozhatnak, növelve ezzel a rendelkezésre álló teret. A másik az Erzsébet híd mellett a rakpart utolsó szakaszán létrejövő pihenésre alkalmas partszakasz, ahol az alsó rakparton megszűnik a forgalmi sáv, és visszaépül az eredeti lépcsős támfal, de modernizált változatban a leülést, a pihenést fogja szolgálni. A város felőli megközelítés javítása érdekében pedig több helyen új lépcsők, lejárók és gyalogátkelőhelyek létesülnek.

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Forrás: korzostudio.hu

A projekt hatékonysága érdekében az autós forgalomban is várhatók változások. A Jane Haining rakparton az útburkolat egy szintbe kerül a járdával és 30 km/órás korlátozás lesz. Emellett a mostani 45 fokos parkolási rendszer helyett az úttesttel párhuzamos lesz a parkolás, csak a Belgrád rakparton, a házak előtt lesznek 45 fokos szögben kijelölt parkolóhelyek. Ezzel és a forgalmi sávok szélességének csökkentésével az id. Antall József rakparton 7 méter, a Jane Hainingon 10 méter, a Belgrád rakparton 6 méter széles sétány alakítható ki.

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Forrás: korzostudio.hu

A megújuló parton összességében közel kétszer annyi fa lesz, mint most, így egy valóban élhető terület jön létre, ami a lakosság és a turisták számára egyaránt vonzóbb környezetet eredményez. A projekt becsült költsége 6,7 milliárd forint, és ha az építkezés 2018-ban el tud indulni, már 2019-ben birtokba vehetik az emberek a megújult rakpartot.Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!


Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Budai Bolero, További információkért kattints a képre!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Bróker / Értékpapír piaci tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium