Portfolio.hu könyvesbolt

Mániák és válságok a tőzsde hőskorában

Szerző: Zsiday Viktor
Ár: 1,990 Ft.
Kiadás éve: 2010
   
Kiadó:NET Média Zrt.
Oldal:88
ISBN:ISSN 1789-3704
 vagy vissza a könyvesboltba

Az unikális, az elmúlt évszázadok tõzsdei manipulációit, mániáit és az ezek következtében létrejövõ válságokat összegyûjtõ kiadvány most újra elérhetõ a Portfolio könyvesboltjában. A Mániák és válságok a tõzsde hõskorában címû kötet szerzõje, Zsiday Viktor roppant mulatságosan mutatja be ezeket a sztorikat, és von azonnal párhuzamot korunk eseményeivel.

<Ár:1,990 Ft.

A kiadvány szponzora:A kiadvány elõzetes megrendelés nélkül megvásárolható személyesen készpénzért a Portfolio.hu szerkesztõségében is munkanapokon 8:30 és 17 óra között (1033, Budapest, Polgár u. 8-10).

Szabó László aktív tõkepiaci befektetõ, a Concorde Alapkezelõ Zrt. IT elnökének ajánlása:

A tõzsdetörténet emblematikus eseményeinek bemutatása sokunk számára lebilicselõen érdekes, de a gyakorló befektetõk számára legnagyobb erénye mégis inkább tanulságaiban rejlik: Hoffman állatmeséihez hasonlóan a történetek felszíne alatt ott örvénylik a tömény filozófia. Felszisszenünk a távoli hõsök és antihõsök trükkjein, kapzsiságán, vagy éppen butaságán, de nem gondolunk bele a nagy krachokban tönkrement emberek mindennapos tragédiáiba.

Az emberi képzelet - fõleg, ha nem e hétköznapokat célozza meg - határtalan, de a Zsiday Viktor által bemutatott történetek bizonyítják: valóság még ennél is színesebb! A valóság szivárványában azonban a brutálisan sötét színek is megtalálhatók. Népszerû a mondás: "az élet a legjobb tanítómester", de kevésbé ismert ebben a témában a nekem tetszõ gondolat: "a tapasztalat a legrosszabb tanítómester. Elõször van a vizsga, s csak utána az oktatás." Milliónyi tönkrement tõzsdei befektetõ tudja megerõsíteni, hogy a második idézet az életszerû. A bukás ellen pedig kevés az orvosság. A kevesek egyike elõdeink tapasztalatainak megismerése, feldolgozása, s a tapasztalatok leszûrése.

Mi emberek nem tudunk elvonatkoztatni attól a világtól, amelyben szocializálódtunk, s nagyon kevesen vannak, akik meg merik kérdõjelezni az õket körülvevõ környezet tapasztalati axiómáit. Nassim Taleb kiváló könyvében (The Black Swan) meséli el a disznó történetét: a disznó életének minden napját megédesíti a gumicsizmás ember, aki néhány jó szó kíséretében önti a moslékot nap, nap után a vályúba, így nem csoda, ha az okosabb háziállatok közé sorolt malac hosszabb statisztikai számítások után megalkotja Röfi elsõ törvényét, miszerint az ember a legjobb barát. Négyszáz mintavétel, minden esetben azonos eredmény, nulla eltérés, mi ez, ha nem általánosítható szabály? És milyen a disznó élete?! Egy, csupán egyetlen picike eltérés: a gazda kezében ezúttal nem a bödön van, hanem egy idegenül csillogó ismeretlen tárgy, s néhány perc földbe döngöli az oly nehezen összehozott öröknek tûnõ igazságot! Bizony, ez nálunk embereknél sincs sokkal másképp.

Kevés jobb befektetés van ennél a könyvecskénél. Egyetlen kisebb méretû brókeri megbízás jutalékáért megismerhetjük az elmúlt pár száz év legnagyobb tõzsdei csapdáit, amelyek kisebb mutációk után bizonyosan a jövõben is megismétlõdnek. Zsidai Viktor remek könyvének segítségével remélhetõen az olvasók elkerülhetik ezeket a veszteségeket. Strong buy!

Tartalomjegyzék

Elõszó
1. Van-e új a nap alatt?
Tõkepiacok Rómában
Az elsõ multinacionális bankház
Spekuláció a középkori állampapírpiacokon
Rotschild letarolja a piacot
2. Óriásbuborék Britanniában és Franciaországban
A Dél-tengeri Társaság: a bennfentes kereskedés mintapéldája
John Law, az elsõ pénzpumpáló
3. Feltörekvõ piaci mánia a XIX. században
Poyais egy ország, avagy hazudni csak nagyot érdemes
Virágzó illegális opciós piac
Az 1825-ös válság, avagy amikor az angol jegybankot kellett megmenteni
4. Vasút Angliában: hogyan építsünk akkora hálózatot, amekkorára soha nem lesz szükség?
A csatornarészvény láz
A brit vasútmánia
5. Az igazi Vadnyugat: a Wall Street a XIX. században
A Credit Mobilier botrány
Gabonaháborúk Chicagóban
A hírhedt Jay Gould kalandjai a tõkepiacokon
Az Erie-háború
Fekete péntek 1869-ben
A Western Union megszerzése
Az 1901-es krach: harc a Northern Pacific Railroadért
6. Mániák a XX. században
Ponzi - a piramisjátékok atyja
Richard Whitney, a tõzsdeelnök csúcsbróker
1980: A Hunt fivérek bekerítik az ezüstpiacot
Tõzsdekrach Kuvaitban: 1982
Utószó

Telefonszám
06/1-327-4080
Ajánlatunk
Könyvesbolt menü
Segítség
Témakörök
Prémium