Ezért érdemes 30 fokos vízzel mosni a ruhát 40 helyett

Portfolio
Tudtad, hogy Magyarországon az energiafelhasználás 30%-a a háztartásokhoz kötődik? És azt, hogy a magasabb jövedelműek jobbak szennyezik a környezetet, mint a szegényebbek? Egyre felkapottabb téma a világon és Magyarországon is a környezetvédelem, az egyes országok és multinacionális cégek vállalásai mellett az egyének szintjén is megfigyelhető az erősödő környezettudatosság. Jó hír, hogy nem kell óriási pénzeket beleölni abba, hogy valaki csökkentse az ökológiai lábnyomát, kis odafigyeléssel ráadásul még jelentős költségektől is mentesülhet egy háztartás. Minderről Vadovics Edinával, a Greendependent Intézet szakmai vezetőjével beszélgetett elemzőnk, Árgyelán Ágnes. Podcastunkban arra is rávilágítunk, miért éri meg 30 fokon mosni a ruhákat 40 helyett.

Szerencsére erősödik a társadalom környezettudatossága, Magyarországon több háztartás is rálépett már az ökológiai lábnyom csökkentésének útjára. Sokan vannak azonban, akik nem tudják, hogy a világ környezetszennyezésének egy jelentős részéért bizony a háztartások a felelősek, Magyarországon például az energiafelhasználás harmada köthető a lakossághoz.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy tenni valamit a környezetért csak környezetbarát háztartási eszközökkel lehet, de nekik jó hír, hogy nem kell nagy költségekbe verni magunkat, csak kis odafigyelésre van szükség. Ez az odafigyelés pedig akár 7-10%-os energiamegtakarítást is jelenthet egy magyar háztartásnak éves szinten.

A lakosság környezetvédelemhez való hozzáállásáról, a gyakorlati tanácsokról és a mosáshoz kapcsolódó hasznos információkról Vadovics Edinával, a Greendependent Intézet szakmai vezetőjével beszélgettünk friss podcastunkban.

Vadovics Edina, szakmai vezető, Greendependent Intézet

Környezetvédelmi menedzser, tréner, fenntartható életmód szakértő (M.Ed, M.Sc., M.Phil). Diplomáit az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, University of Newcastle-upon-Tyne-on, University of San Francisco-n és a Közép-európai Egyetemen (CEU) szerezte. Pályafutását vezető trénerként és szakfordítóként kezdte, majd 2002-től a KÖVET Egyesület munkatársa volt különböző beosztásokban három évig. Ezt követően részben a Közép-európai Egyetemen tanult és dolgozott a fenntartható és alacsony karbon-kibocsátású életmód valamint a társadalmi innováció témaköreihez kapcsolódó témákban, részben pedig kollégáival 2005-ben megalapította a GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesületét, amelynek azóta is elnöke.

A beszélgetést az alábbi linken tudod meghallgatni:

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF