Zsiday Viktor: Ez azért a minimum, ami jár nekünk itt Oroszország barátaiként

Portfolio
Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon megjelenő podcastjének hétfői adása. A műsor első részében a forint árfolyamáról, a jegybanki eszköztár korlátairól, valamint a gázfizetési haladék potenciális gazdasági hatásairól beszélt Zsiday Viktor, a Citadella alap portfólió menedzsere. Az adás második részében maradtunk a forint gyengülésénél, a folyamat potenciális okairól Beke Károlyt, lapunk makroelemzőjét kérdeztük.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:  

Zsiday Viktor a podcastben egyebek mellett arról beszélt:

  • A forint árfolyamát sok külső tényező befolyásolja, a jelenlegi lejtőre a jegybanki változtatás lökte.
  • A szabad tőkemozgás, a forintárfolyam és a kamatok közül kettőt tud a monetáris politika meghatározni, őszig úgy tűnt, hogy az árfolyamot fogják stabilizálni, de ez most változni látszik.
  • Azon hívások, melyeket az elemzői szektorban dolgozók kaptak az elmúlt napokban, azt mutatják, hogy pánikhangulat alakult ki a lakosságban, ami könnyen tőkemenekítéssé válhat. Ez egy veszélyes folyamat.
Zsiday Viktor is ott lesz a régió legfontosabb gazdasági találkozóján, a Budapest Economic Forumon, és természetesen szó lesz a gázárról és a forint árfolyamáról is!
  • Viszonylag kevés a hamarosan lejáró devizaadósság, majdnem lehetetlen, hogy azt ne tudjuk kifizetni, ahhoz bőven elegendő az MNB devizatartaléka, hogy szükség esetén akár abból is teljesíthetők legyenek a kifizetések. Forintot pedig - végső esetben - akármikor tud a jegybank teremteni, tehát klasszikus államcsődtől nem kell tartani, attól nagyon messze vagyunk.
  • A legnagyobb félelem Magyarország kapcsán az, hogy mennyiért szerezzük be azt a devizamennyiséget, amire a gázvásárlásokhoz szükség van, ezzel kapcsolatban viszont könnyebbséget jelent hazánk számára az a gázfizetési haladék, melyet a kormány hétfőn jelentett be.
Tudni akarod, mik a legfrissebb szcenáriók a magyar gazdaságról? Mi történhet a forinttal, a gázárakkal és a munkaerőpiaccal? Gyere el előfizetőinknek szóló klubrendezvényünkre, ahol a gazdasági folyamatokba a Portfolio elemzői adnak betekintést.
  • A gázfizetési haladék lehetőségével Magyarország kockázata csökken, hiszen nem válik kiszámíthatatlanná, hogy mennyit kell azonnal kifizetni az energiáért.
  • Az elemző szerint ráadásul ez a haladék a minimum, ami Oroszország barátjaként jár Magyarországnak, mert eddig még "nem nagyon kaptunk semmit".

Zsiday Viktor blogposztjai, melyekre az adásban hivatkoztunk, itt és itt érhetők el.

Címlapkép forrása: Portfolio / Stiller Ákos

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF