Prémium

Terjed az elektronikus számlafizetés, de még nagy a lemaradásunk (x)

PR cikk
Megállíthatatlanul terjed az elektronikus fizetés, és ezen belül is a számlafizetés, ami előnyös a szolgáltatóknak, az ügyfeleknek, és kiemelten hasznos az államigazgatásnak, hiszen egyszerű és költségtakarékos, valamint transzparens, és így a gazdaság fehérítésében is jelentős szerepet játszik. Az Európai Unió több mint 70 százalékos arányához képest azonban Magyarország elmaradásban van az elektronikus számlafizetés terén, mert – bár öt év alatt megduplázódott az arány – még mindig csak 50 százalék körül tart. Az elektronikus fizetés terjedését a vezető független e-számla-kezelési platform, a Díjnet adatai is alátámasztják: náluk 2019 első félévében 3,2 millió számlát rendeztek, 22 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint a három pénzforgalmi hatékonysági mutató közül az elektronikus számlafizetés terén a legnagyobb az elmaradás az uniós átlagtól, az átutalásoknál és a kártyás fizetéseknél jóval kisebb a hátrányunk. Az elektronikus számlafizetés az elmúlt öt évben nyert teret nagyobb mértékben, részben a csekkek bankkártyás fizetésének bevezetésével, valamint a csekkautomaták és mobiltelefonos alkalmazások elterjedésével. Emellett a szolgáltatók is egyre inkább az e-számla igénylésére és azok elektronikus úton történő fizetésére ösztönzik ügyfeleiket, hiszen a belső folyamatokat már szinte mindenhol teljesen digitalizálták, és papír használatára csak akkor van szükség, ha ügyfeleiket nem tudják rávenni az elektronikus kommunikációra és fizetésre.

Ezt a fejlődést tapasztalják a vezető magyar független e-számla-fizetési platformnál, a Díjnetnél is, amelynek rendszerében 31 szolgáltató bocsát ki számlát több mint 715 ezer regisztrált ügyfelének. Szinte az összes, háztartással kapcsolatos kiadás rendezhető a Díjneten, legyen szó villany-, gáz-, telefon-, internetszámláról, vagy távfelügyeleti díjfizetésről. Összesítésük szerint nemcsak a számlafizetések száma, hanem a számlák összértéke is jelentősen nőtt egy év alatt: az idei év első hat hónapjában már több mint 30 milliárd forintnyi számlát rendeztek a Díjneten, 24 százalékkal többet, mint egy évvel azelőtt.

Az elektronikus számlafizetéssel a felhasználók időt és fáradtságot takarítanak meg: a Díjnet felmérése szerint egy háztartásban átlagosan havonta 2-3 órát lehet megspórolni az elektronikus számlafizetéssel, amelyet ráadásul nem csak hivatali időben, hanem bármikor, éjjel-nappal tudnak intézni.

Nem csak háztartások, hanem cégek is használják a Díjnetet, kis- és nagyvállalatok egyaránt. Ezen cégek az összes telephelyük valamennyi rezsiszámláját központilag tartják nyilván és fizetik, akár 30-40 elektronikus számlát havonta. Ezzel könnyítik az adminisztrációt, és egyszerűbben el tudják kerülni a késedelmes fizetés okozta kellemetlenséget.

A szolgáltató cégek pedig jelentős költséget spórolhatnak meg, ha nem kell papíralapú számlát kibocsátaniuk, és számlájukra közvetlenül, elektronikusan érkezik be a pénz. Emellett általános tapasztalat, hogy a számláikat elektronikusan kezelő ügyfelek tudatosabbak, nagyobb arányban fizetnek határidőre. Az elektronikus számlát választók körében kevésbé halmozódik fel hátralék, köszönhetően annak is, hogy mivel az ügyfelek egy helyen kezelik számláikat, így nem kerülheti el figyelmüket, ha van még fizetendő számlájuk. Míg a Díjbeszedő Holding Zrt. által kiállított papíralapú budapesti számláknál az egy hónapnál hosszabb elmaradás a díjösszeg 8,3 százalékát érintette tavaly, addig a Díjneten rendezett fővárosi számláknál mindössze a fizetendő összegek 3,3 százalékánál volt 30 napon túli elmaradás.

Az elektronikus fizetés emellett környezetbarát, hiszen a platform használatával a cégek és a fogyasztók a környezetet is védik: az idei első félévben 150 tonna papírt, több mint 2500 fa kivágását, több mint 45 ezer köbméter ipari víz és 9 tonna klór használatát kerülték el, ennyivel csökkentve a környezet terhelését – derül ki a Díjnet összesítéséből.

Segíts másokon!
A Díjnet felhasználói adakozni is tudnak elektronikusan. Több mint húsz alapítványnak, közte gyermekeket, betegeket vagy állatokat segítőknek tudnak adományozni a fizetési platformon egyszerűen, bankkártyájuk segítségével. Az elmúlt 12 hónapban mintegy 10 millió forinttal segítették a Díjnetesek a rászorulókat.

(x)

Kiszámoló

Fizessenek a szegények

A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a teljes adóbevétel 30-40%-a a cégek jövedelméből származott. Egy másik forrás a gazdagok j

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13