Prémium

A napenergia használatával csökkenthető ökológiai lábnyomunk (x)

PR cikk
Egyre több háztartás és vállalkozás választja napelemek telepítését otthonába, telephelyére, hogy ezzel csökkentse energiaköltségeit. A saját tetőre vagy földre telepített rendszerek által létrehozott energia felhasználásával évente komoly összegek takaríthatók meg, ez a pénztárcatudatos hozzáállás mindemellett óriási előnyökkel jár bolygónk számára is. Az alábbiakban összeszedtünk pár ökológiai érvet a fotovoltaikus technológiára épülő megoldások mellett.
optimum
  1. Kevesebb víz használata

A víz talán a legértékesebb természeti erőforrásunk. A hagyományos villamosenergia-termelés évente elképesztő mennyiségű vizet használ fel: generátorok, rendszerek hűtésére, az üzemanyag feldolgozására és finomítására. A napelemes rendszerek esetén az áramtermeléshez egyáltalán nincs szükség vízre. Magyarország vízkészlete ismeretében talán ez a szempont nem tűnik életbevágónak, de gondoljunk a Föld azon részeire, a vízkincs szűkös, azonban az ott lévő országoknak, gazdaságoknak magas az energiaszükséglete.

2. A légszennyezés csökkentése

A rossz minőségű levegő negatív hatással van egészségünkre, jólétünkre. A fosszilis tüzelőanyagokból történő villamosenergia-termelés káros szén-dioxidot és metángázokat produkál, amelyek rontják a belélegzett levegő tisztaságát. A tudomány már kimutatta az összefüggést az asztma, az allergia, a hörghurut, a tüdőgyulladás, a fejfájás, a lelki szorongás, a szívroham és a rák néhány típusa, illetve a rossz minőségű levegő között. A napenergia egyre nagyobb arányú, károsanyag-kibocsátással nem járó felhasználásával egyenes arányban csökken a fosszilis tüzelőanyagok égetéséhez köthető légszennyezés.

3. Az éghajlatváltozás lassítása

A mérgező gázok, például a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid légkörbe kerülése nem csak a levegőszennyezéshez járul hozzá, hanem a fokozott üvegházhatáshoz is. Míg az üvegházhatás természetes folyamat, amely élhető hőmérsékletre melegíti a Föld felszínét, az emberi tevékenységek, például a fosszilis tüzelőanyagok elégetése, megnövelték az üvegházhatású gázok mennyiségét légkörünkben. Ez az emberiséghez köthető, fokozott felmelegedés az elmúlt években számos katasztrofális időjárási eseményért tehető felelőssé, áradásokért, ciklonokért, viharokért, rendkívüli hőségért és aszályért. A napelemekből történő villamos energia előállítása semmilyen üvegházhatású gázt nem eredményez, így széles körű felhasználásukkal csökkenthető az éghajlatváltozás és mérsékelhetők annak hatásai is.

4. A fosszilis tüzelőanyagokra való támaszkodásunk csökkentése

Képzeljük csak el: ha a Földre érkező összes napfényt csak egy órán keresztül hasznosítani tudnánk, akkor ez az energia elegendő lenne az egész Föld éves áramellátására. A napenergia-ellátás gyakorlatilag végtelennek és ingyenesnek tekinthető. Ezzel szemben a fosszilis üzemanyagok fogynak, ráadásul gyorsan. Amennyiben csökkentjük ezen véges erőforrásoknak való kitettségünket és kihasználjuk a bőséges, ingyenes energiaforrások - például a napfény - előnyeit, az alacsonyabb energiaárakat és ezzel párhuzamosan erősebb, stabilabb energiajövőt jelenthet.

5. Csökken a háztartások szén-dioxid-kibocsátása

A napenergia az egyik legtisztább energiaforrás, a napelemek nem használnak vizet az áramtermeléshez, nem bocsátanak ki káros gázokat a környezetbe, energiaforrásuk bőséges és legfőképpen ingyenes. Karbonlábnyomunk az otthoni és a céges telephelyeken telepített háztartási méretű kiserőművek révén fenntartható módon csökkenthető. Az előrelátó gondolkodás és gondoskodás pedig nemzetgazdasági szinten is jelentős hatású: hozzájárul a ’Nemzeti Energiastratégia 2030’ terv keretében megfogalmazott, az Európai Unió célkitűzéseivel is összhangban álló klímapolitikai program megvalósulásához.

’A napenergia széleskörű előnyökkel jár bolygónk számára, különösen, ha a környezetünkről van szó’ – vallja Székely András az Optimum Solar Home System Kft. ügyvezetője. ’Az üvegházhatású gázok csökkentése, a levegőminőség javítása és az értékes víz megőrzése mellett a napenergia segíthet csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket, és akár középtávon is alacsonyabb energiaárakat eredményezhet.’

Az Optimum Solar Kft.-ről

A bajai székhelyű Optimum Solar Kft. nyolc éve van jelen a megújuló energia hasznosításának területén. Kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy megbízható, hosszú távú megoldást kínáljanak a napelemes rendszerek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások terén. Országszerte eddig közel 460, a napenergiát lakossági és ipari szinten hasznosító rendszer telepítésében vettek részt. Piaci szerepük a kivitelezés mellett beruházói, tervező és fenntartói minőségben is meghatározó.

(x)

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek