Prémium

Változnak a KÁT-os megújuló termelők terhei! (x)

PR cikk

2021-ben KÁT-os (Kötelező Átvételi Tarifa) kiegyenlítő energia elszámolásba valószínűleg már bele fog tartozni a kereskedési veszteség/nyereség is. A 2020.04.01-től hatályos kiegyenlítő elszámolás arra ösztönözte a menetrendcsoportokat, hogy havi szinten 8-15%-kal alulbecsüljék a valós termelést, így csökkentve a saját, illetve a KÁT kiegyenlítő energia költségét. Ezáltal mérsékelték a KÁT által a HUPX-en értékesített villamosenergia mennyiségét is, amely a KÁT-nak kereskedési veszteséget okozott. A kereskedési veszteség mértéke 10%-os KÁT napelemes alul becslés és 15Ft/kWh havi átlagos villamosenergia díjak mellett hozzávetőlegesen 1,5Ft/kWh. A gyakorlatban ez a módosítás havonta 0,8-1,6Ft/kWh-val növeli a fajlogs kiegyenlítés költségét.

Az alul becslés egy veszélyes tendencia, hiszen nagy részben ennek a startégiának köszönhetően az ország az elmúlt hónapokban inkább több energiát termelt, mint amennyit tervezett, hogy termelni fog. Részben ennek következtében 2020 áprilisában legalább 4 alkalommal le kellett szabályozni a Paksi Atomerőművet. Az új szabályozás e jelenséget hivatott felszámolni.

Ezentúl 2021.01.01-én a szekunder szabályozási energiaár számításának módszere is megváltozik. A jelenlegi átlagár számítás helyett egyenárazás fog megvalósulni, így a legdrágább még igénybe vett energia ár lesz a mérvadó. Ennek a módosításnak köszönhetően erősen változékony időben, leginkább a téli hónapokban, a havi fajlagos kiegyenlítési költségek legalább 10%-kal emelkedhetnek, hiszen a kritikus napokon (köd, havazás, hóolvadás) a szűkös szekunder energia piacon szinte minden árajánlat elfogadásra kerülhet.

Mekkora költségnövekedéssel jár a termelőknek a jogszabályváltozás?

A szigorodó szabályozás ellenére nem változnak az árak. Az Ewiser Forecast Kft. még nem fizetett pótdíjat és az elmúlt 6 hónapban havi átlagban 37%-kal alacsonyabb fajlagos kiegyenlítő költséget ért el, mint a KÁT napelemes átlag. A versenytársak havi átlagával összehasonlítva pedig 44,4%-kal kisebb fajlagos költséget ért el. Ez az eredmény nem egy jövőbe látó varázsgömbnek köszönhető, hanem több száz napelemparkból származó kameraképre és pillanatnyi termelési adatra épülő gépi tanítási eljárásoknak. Hiszen az adat a 21. század „új olaja”, melynek hiányában kimagasló eredményekre sem lehet számítani! Az Ewiser automata adatgyűjtőinek száma (besugárzás és kamerakép) meg fogja haladni a 400 darabot 2021 első negyedévében, ami már összemérhető az OMSZ adatgyűjtő képességével.

Ewiser_chart
Ábra 1. MAVIR KÁT napelemes és Ewiser fajlagos kiegyenlítő költsége, 31%-os Ewiser piaci részesedést feltételezve [1]

Az Ewiser Forecast számításai alapján nem várható áremelkedés 2021-ben, annak ellenére, hogy a kereskedési veszteség bevezetésével az effektív támogatási szint közel a felére csökkent. Jelenleg a KÁT piacon a portfoliószerzés céljából dömping ár alakult ki, mivel legkésőbb 2026.01.01-ig megszűnik a kiegyenlítő energia támogatás, így megéri most piacot szerezni. A kiegyenlítő kompenzáció megszűnése után a havidíjak 3-4 szeresére lehet számítani, amennyiben lecsökken a verseny piacon és átterelik a nagy szereplők a KÁT portfoliójukat a saját mérlegkörükbe. A jelenlegi dömping árazás alapján a havidíjak 2 szeresére lehetne számítani támogatás nélküli esetben.

Az Ewiser Forecast Kft. több, mint 710 db erőművet kezel és hozzávetőlegesen a KÁT mérlegkör 31%-át teszi ki. Ezen cikkel szeretne köszönetet mondani minden partnerének, hogy bizalmukkal lehetőséget biztosítottak, hogy idáig eljuthassanak.

www.ewiserforecast.com

Forrás: [1] MAVIR KÁT adatpublikáció és saját portfolió eredmények

(x)

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13