Prémium

Változnak a KÁT-os megújuló termelők terhei! (x)

PR cikk
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

2021-ben KÁT-os (Kötelező Átvételi Tarifa) kiegyenlítő energia elszámolásba valószínűleg már bele fog tartozni a kereskedési veszteség/nyereség is. A 2020.04.01-től hatályos kiegyenlítő elszámolás arra ösztönözte a menetrendcsoportokat, hogy havi szinten 8-15%-kal alulbecsüljék a valós termelést, így csökkentve a saját, illetve a KÁT kiegyenlítő energia költségét. Ezáltal mérsékelték a KÁT által a HUPX-en értékesített villamosenergia mennyiségét is, amely a KÁT-nak kereskedési veszteséget okozott. A kereskedési veszteség mértéke 10%-os KÁT napelemes alul becslés és 15Ft/kWh havi átlagos villamosenergia díjak mellett hozzávetőlegesen 1,5Ft/kWh. A gyakorlatban ez a módosítás havonta 0,8-1,6Ft/kWh-val növeli a fajlogs kiegyenlítés költségét.

Az alul becslés egy veszélyes tendencia, hiszen nagy részben ennek a startégiának köszönhetően az ország az elmúlt hónapokban inkább több energiát termelt, mint amennyit tervezett, hogy termelni fog. Részben ennek következtében 2020 áprilisában legalább 4 alkalommal le kellett szabályozni a Paksi Atomerőművet. Az új szabályozás e jelenséget hivatott felszámolni.

Ezentúl 2021.01.01-én a szekunder szabályozási energiaár számításának módszere is megváltozik. A jelenlegi átlagár számítás helyett egyenárazás fog megvalósulni, így a legdrágább még igénybe vett energia ár lesz a mérvadó. Ennek a módosításnak köszönhetően erősen változékony időben, leginkább a téli hónapokban, a havi fajlagos kiegyenlítési költségek legalább 10%-kal emelkedhetnek, hiszen a kritikus napokon (köd, havazás, hóolvadás) a szűkös szekunder energia piacon szinte minden árajánlat elfogadásra kerülhet.

Mekkora költségnövekedéssel jár a termelőknek a jogszabályváltozás?

A szigorodó szabályozás ellenére nem változnak az árak. Az Ewiser Forecast Kft. még nem fizetett pótdíjat és az elmúlt 6 hónapban havi átlagban 37%-kal alacsonyabb fajlagos kiegyenlítő költséget ért el, mint a KÁT napelemes átlag. A versenytársak havi átlagával összehasonlítva pedig 44,4%-kal kisebb fajlagos költséget ért el. Ez az eredmény nem egy jövőbe látó varázsgömbnek köszönhető, hanem több száz napelemparkból származó kameraképre és pillanatnyi termelési adatra épülő gépi tanítási eljárásoknak. Hiszen az adat a 21. század „új olaja”, melynek hiányában kimagasló eredményekre sem lehet számítani! Az Ewiser automata adatgyűjtőinek száma (besugárzás és kamerakép) meg fogja haladni a 400 darabot 2021 első negyedévében, ami már összemérhető az OMSZ adatgyűjtő képességével.

Ewiser_chart
Ábra 1. MAVIR KÁT napelemes és Ewiser fajlagos kiegyenlítő költsége, 31%-os Ewiser piaci részesedést feltételezve [1]

Az Ewiser Forecast számításai alapján nem várható áremelkedés 2021-ben, annak ellenére, hogy a kereskedési veszteség bevezetésével az effektív támogatási szint közel a felére csökkent. Jelenleg a KÁT piacon a portfoliószerzés céljából dömping ár alakult ki, mivel legkésőbb 2026.01.01-ig megszűnik a kiegyenlítő energia támogatás, így megéri most piacot szerezni. A kiegyenlítő kompenzáció megszűnése után a havidíjak 3-4 szeresére lehet számítani, amennyiben lecsökken a verseny piacon és átterelik a nagy szereplők a KÁT portfoliójukat a saját mérlegkörükbe. A jelenlegi dömping árazás alapján a havidíjak 2 szeresére lehetne számítani támogatás nélküli esetben.

Az Ewiser Forecast Kft. több, mint 710 db erőművet kezel és hozzávetőlegesen a KÁT mérlegkör 31%-át teszi ki. Ezen cikkel szeretne köszönetet mondani minden partnerének, hogy bizalmukkal lehetőséget biztosítottak, hogy idáig eljuthassanak.

www.ewiserforecast.com

Forrás: [1] MAVIR KÁT adatpublikáció és saját portfolió eredmények

(x)

pf_hinta-20201125
bicoin2
koronavirus
oltás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
company-gift-cufflinks-skanska[1]