Prémium

A nemzetközi projektportfolió jobb megtérülést biztosít, mintha csak a hazaira támaszkodnánk (x)

PR cikk
Nemzetközi terjeszkedés és forrásbevonás a LUGOS Renewables-nél

2021. november 17., - A hazai és nemzetközi napelemes körökben ismert és METÁR tendereken edződött Lugos Renewables projektfejlesztő cég újabb tőkebevonást hajtott végre, hogy a régiós napelemes piacon ritka nemzetközi portfolióját szélesíteni tudja. A mostani energiaválság nyomán kialakuló áramár-növekedés és az egyre szigorodó klímavédelmi intézkedések a cég ambiciózus növekedési terveit még a várakozásokhoz képest is felgyorsítják.

LREN01

A Lugos Renewables 2016-tól a KÁT-os rendszerben több fejlesztést kezdett el, majd valósított meg sikeresen, amelynek eredményeként már 150 MW működő fejlesztésén van túl. Ezt egészíti ki a METÁR keretein belüli a nemzetközi együttműködésekkel elért újabb 100 MW, illetve a közeljövőben bekapcsolásra kerülő több, mint 200 MW kapacitás.

A hazai sikerekre alapozva a cég külföldön is aktívvá vált. A vállalatnál azt vallják, hogy egy nemzetközi projekt-portfolióval mindig jobb megtérülést lehet elérni, mintha csak a hazai napelempiacra támaszkodnának, ezért az utóbbi években a balkáni régió felé fordult a vállalat.

Ennek például olyan egyszerű oka is van, minthogy a délkelet-európai országokban magasabb a napsütéses órák száma, így más kedvezőbb áramárakat biztosítva működnek ott a napelemparkok, mint Magyarországon. A vállalat szakértői úgy látják, hogy hazánknak reális lehetőség lenne a balkáni országokban termelt árammal kielégíteni a hazai keresletet, ezzel csökkenhetne az áram ára, vagy legalábbis szinten lehetne tartani azt. Emellett szól például a földrajzi közelség, az energiaszektor területén a magyar szakértelem elfogadása, illetve a jelenlegi jó diplomáciai viszony is.

A Lugos Renewables ma már négy országban van jelen és 500 MW előkészített projekten dolgozik, emellett mintegy 2,5 GW előkészítés alatti projekt van folyamatban. „Régiós projektjeinket partnerekkel együttműködve végezzük. Büszkék vagyunk arra, hogy a nemzetközi megújuló energia iparág vezető vállalataival dolgozunk együtt, köztük van például az ib vogt, az EDPR vagy a Greencells. Utóbbival egy olyan regionális együttműködés kidolgozásában vagyunk, amely már fejlesztési időszakban történő közös kockázat- és költségviselést is biztosít.” – mondta el Lugos Roland, a vállalat üzletfejlesztési szakértője. Hozzátette, hogy ezek mind olyan projektfejlesztésekről szólnak, amelyek bővítik a meglévő energiamixben a megújulók arányát, itthon és külföldön egyaránt.

Az energetikai projektfejlesztés tőkeigényes folyamat, amely attól is függ, hogy milyen technológián alapul az adott projekt, mi a célja, milyen megtérüléssel számolnak és ki az adott partner. Ukrajnában például több helyszínen fejlesztenek, ezek közül az egyik egy napelempark és gázturbina kombinációján alapuló projekt. Magyarországon egy agrofotovoltaikus pilot projekten és akkumlátoros hálózatrugalmasságot javító projekten munkálkodnak, továbbá több mint 500 MW új fejlesztés van folyamatban, amely segítséget jelenthet a hazai vállalatoknak az ESG minősítés - azonbelül is a fenntarthatósági kritérium – teljesítésében, azáltal, hogy származási garanciával is igazolt, hosszútávú (10-15 év) villamosenergia vásárlási szerződés (PPA) keretein belül zöldáramot tudnak felhasználni.

LREN03

Oroszországban pedig több mint 700 MW fejlesztésről van szó, amelyet az orosz energetikai minisztérium is támogat. Mindezek mellett Szerbiában és Horvátországban is folynak projektelőkészítések. „Nagy volumenű megújuló energia fejlesztésekről van szó, amelyek folyamatos likvid tőkét igényelnek, ehhez pedig tőkebevonásra van szükségünk. Befektetési szempontból a Lugos Renewables-be bevont források mind ESG-kompatibilis, zöld beruházásnak minősülnek, amelyek egyrészt nagyon jó megtérülést, másrészt fontos értéket közvetítő, tudatos és fenntartható tőkebefektetést jelentenek. Látva a jóslatokat, hogy az ESG a következő megatrend lesz vagy már azzá válik éppen, azt gondoljuk, hogy a befektetések és beruházások esetében ezúttal elsődleges fontosságú lesz a klímavédelem. A mi megújuló energián alapuló projektjeink éppen ezt szolgálják minden részletükben, ezért hosszú távú célkitűzésünk, hogy a magyar és a nemzetközi piac számára is elérhetővé tegyük a zöld-átmenetet segítő befektetési lehetőségeinket, ezzel bővítve az ESG-befektetések palettáját.

A Lugos Renewables idén ősszel stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Solidium Capital-lal, hogy biztosítsa a jövőbeni ambiciózus fejlesztési tervek megvalósításához szükséges pénzügyi hátteret. Ennek keretében a 100%-ban magyar tulajdonú Solidium pénzügyi befektetőként a Lugos Renewables 24,9%-os tulajdonosa lett, valamint 38%-os tulajdonrészt szerzett a Lugos Renewables által alapított AUSTER-SOLAR Kft-ben is. Az AUSTER-SOLAR három darab, egyenként 50 MW napelemes kiserőművi projekt fejlesztését végzi. Az ügylet értéke 1,5 mrd forint. A tranzakcióhoz kapcsolódó kapacitás a hazai vállalatok akár 5%-ának is segíthet a szükséges zöldárambeszerzésben, ezáltal az ESG-nek történő megfelelés sikeres elérésében is. Tekintettel a növekvő zöldáram- és zöld minősítésű befektetések iránti keresletre, a vállalat további több, mint 15 mrd forint kötvénykibocsátást és több, mint 100 millió EUR tőkebevonást tervez a közeljövőben.

A Lugos Renewables-nél úgy látják, hogy ma a vállalatok, energiaközösségek, illetve a zöldáramtermelők által a hosszútávú partnerség jegyében kötött, PPA konstrukcióban megvalósított, megújuló energián alapuló erőművek jelentik a siker kulcsát a fenntartható-, költséghatékony-, kiszámítható- és környezetbarát működéshez. A pár hónapja világszintű válsággá eszkalálódott energiaár kérdése a vállalat szakértői szerint ma máshogy nézne ki, ha az energiamix nagyobb arányban támaszkodna a megújuló energiákra, mint amilyen a napenergia is.

(x)

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01