A CFA program és a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete (HSIP) (x)

2002. március 27. 07:00    
nyomtatás
 
A Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesületét (HSIP) 2000. augusztusában az Okleveles Pénzügyi Elemzői (Chartered Financial Analyst CFA) programban résztvevő szakemberek alapították, a magyar befektetési szakma fejlődéséhez való hozzájárulás szándékával. A Befektetés-Kezelők és Elemzők Szövetsége (AIMR) vezetősége 2000. szeptember 14-én a HSIP-t 97-ik tagszervezeteként ismerte el.

"A Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesületének küldetése: a hazai befektetési szakma képviselete, valamint etikai és szakmai színvonalának emelése, mely célokat fórum és továbbképzés biztosítása, a szabályozási környezet fejlesztése és a CFA oklevél elismertetése révén kívánja elérni."

A BEFEKTETÉS- KEZELŐK ÉS ELEMZŐK SZÖVETSÉGE (AIMR)

Az AIMR egy globális non-profit szervezet, melynek 2001. augusztusában 100-nál több országban több mint 50.000 befektetési szakértő és oktató volt tagja. Az AIMR küldetése, hogy hozzájáruljon a befektetési társadalom etikai és szakmai színvonalának fejlődéséhez. Az AIMR vezető szerepet tölt be a befektetési szakmában oktatási programja, érdekképviseleti tevékenysége és Etikai Kódexének betartása révén. Az AIMR 1963 óta felügyeli a CFA programot.

A CFA PROGRAM

A CFA oklevelet a befektetői társadalom az üzleti etika és a legmagasabb szakmai színvonal szimbólumaként értékeli. 2001. októberéig világszerte 42,000 ember szerezte meg a CFA oklevelet, az alábbi szigorú elvárásoknak megfelelve:
- Szakmai tapasztalat: a CFA diplomásoknak legalább három éves befektetési szakmai tapasztalatuk van.
- Szakképzés: a CFA végzettek három év alatt három egymásra épülő vizsgát teljesítettek, és az AIMR folyamatos továbbképzési programja befektetési tudásuk állandó frissen tartására ösztönzi őket.
- Etikai és Szakmai Normák: A CFA oklevelesek követik az AIMR Etikai Kódexét és Szakmai Viselkedési Normáit, amelyik betartását évente aláírásukkal is megerősítik.

A CFA program három szintre tagolódik. Az egyes szinteket éves vizsga zárja le minden júniusban. A CFA vizsgák az etika, számvitel, statisztikai elemzés, közgazdaságtan, kötvényelemzés, részvényelemzés és portfoliókezelés tárgyakat ölelik fel. A vizsgák magas követelményeket támasztanak a jelöltekkel szemben. A három, egyenként hat órás vizsgára a sikeres felkészülés átlagosan mintegy 250 órás intenzív tanulást feltételez. 1963 óta az átlagos vizsgaküszöb szintenként 60-70% között alakult.

A HSIP TAGSÁG ELŐNYEI

Az Egyesület két tagsági kategóriát hozott létre: a rendes és a támogató tagságot. Rendes tagság - akik egyben az AIMR tagjai is - a HSIP elnökségébe választhatók és szavazhatnak az elnökségi jelöltekre. Azok a tagok, akik a CFA program elején járnak és még kezdők a befektetési szakmában, gyakran választják a Támogató tagság kategóriát. A támogató tagok nem választhatók és nem szavazhatnak az elnökségi jelöltekre, viszont részt vehetnek a HSIP bizottságaiban és vezethetik is azokat.

A HSIP rendes és támogató tagjai számára egységesen az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:
Oktatás: CFA vizsga-felkészítő oktatást szervezünk, valamint támogatjuk független CFA felkészítők tanfolyamait.
Ösztöndíjak: Az AMIR, a HSIP és független alapítványok által létrehozott ösztöndíjakkal támogatjuk Egyesületünk CFA jelöltjeit. Egyes ösztöndíjak nappali tagozatos diákok és egyetemi oktatók számára is elérhetők.
Könyvtár: Könyvtárunk felkészítő könyvek és befektetési témakörű publikációk kölcsönzésével járul hozzá a CFA program és továbbképzés költségeinek csökkentéséhez.
HSIP Hírnök: Hírlevelünk bemutatja Egyesületünk és a magyar befektetési szakma egyes fontos eseményeit és egyéniségeit.
Állásbörze: Szolgáltatásunk segíti tagságunk és a munkaadók könnyebb egymásra találását.
Kapcsolattartás: Rendszeres fórumot biztosítunk a befektetési szakma vezető egyéniségeivel való találkozáshoz.

A Tagság további előnyeiről a HSIP honlapjáról (www.hsip.hu) vagy az info@hsip.hu e-mail címen kaphat tájékoztatást. A honlapon megtalálhatók a HSIP jelentkezési formanyomtatványai is.

SZAKMAI PROGRAMOK

Az Egyesület a küldetésében megfogalmazott céljait többek között a tagság számára szervezett szakmai programok szervezésével kívánja elérni. Havi előadások, valamint alkalmankénti informális találkozók lehetőséget nyújtanak a szakmai kapcsolattartásra és befektetési témák megvitatására. Ezen kívül a HSIP fórumot biztosít befektetési szakértőinknek, hogy társadalmi munkában hozzájáruljanak a magyar befektetési szakmai fejlődéshez. Az Egyesület kettős, szakmai- és kapcsolatépítő szerepét az alábbi programok tükrözik:
Egyesületi találkozókat havi rendszerességgel rendezünk, ezen előadássorozatunk elsősorban a szakmai továbbképzésben kíván tagjaink számára segítséget nyújtani. A meghívott előadók befektetési szakemberek, akik általában szakterületük érdekességeiről beszélnek.
Alkalmanként konferenciákat és szemináriumokat is szervezünk hazai és nemzetközi befektetési szakemberek számára. Ezek az események lehetővé teszik egy-egy aktuális befektetési téma mélyebb tárgyalását.
A HSIP karácsonyi vacsoráján nem csak az ünneplésre nyílik alkalom, hanem az elmúlt év eredményeinek közös értékelésére is.

ETIKAI KÓDEX ÉS SZAKMAI VISELKEDÉSI NORMÁK

A HSIP célja, hogy az AMIR szigorú etikai normáit megismertesse a magyar befektetési szakma és piac szereplőivel. Ezt a célt aktuális etikai és szakmai kérdések megfogalmazásával és tudatosításával kívánjuk elérni. Véleményünk szerint a tisztességes és hatékony tőkepiac elsősorban jól működő piaci önszabályozáson keresztül valósítható meg. Ennek megfelelően a HSIP tagjai vállalják, hogy a tisztességes üzleti kultúra normáit képviselik és gyakorolják, valamint törekednek ezeket a magyar társadalommal is elfogadtatni.

BEFEKTETÉSEK TELJESÍTMÉNYMÉRÉSÉNEK GLOBÁLIS SZOKVÁNYAI

A Befektetések teljesítménymérésének globális szokványait (GIPS) az AMIR hozta létre és tartja karban. A szokványok a befektetések teljesítményének helyes számítására olyan ajánlásokat tartalmaznak, melyek biztosítják a teljes átláthatóságot és összehasonlíthatóságot. Az ajánlásoknak megfelelően készített befektetés-teljesítmény pontos és konzisztens adatokat biztosít jelentésekhez, nyilvántartásokhoz, értékesítéshez, prezentációkhoz és így elősegíti a befektetéskezelők közötti tisztességes verseny kialakulását és fenntartását a globális befektetési piacokon.

A HSIP aktívan közreműködött a GIPS hivatalos magyar fordításának elkészítésében, valamint részt vesz a GIPS a magyar befektetési gyakorlatba történő bevezetésében.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium