A kékfrankost mindenki szereti (x)

2019. április 3. 09:30    
nyomtatás
 
A kékfrankos hazánk legnépszerűbb és legelterjedtebb kékszőlő-fajtája: országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami kb. 12-13%-át teszi a hazai szőlőskerteknek. A kékfrankosból készült borok a fogyasztókat elsősorban gyümölcsösségükkel és stílusbeli változatosságukkal nyűgözik le: a borászok pedig a fajta megbízhatóságát és sokoldalúságát hangsúlyozzák.

A kékfrankost mindenki szereti

Fotó:Benkő M. Fanni

Április 13-án, szombaton 14 órától a budapesti Danubius Hotel Gellértben 15 borvidék több mint 60 borászatának százötvennél is több bora lesz kóstolható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján. Az ország minden tájáról érkező kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, bikavérek, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetőek lesznek.

A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai gazdagítják, és több díjnyertes tétel is kóstolható lesz a 2019-es Winelovers Kékfrankos Teszt legjobbjai közül.

A fajta fontosságát hangsúlyozza, hogy a magyarországi termelők egybehangzó véleménye szerint komoly lehetőség előtt áll a kékfrankos: mind hazánkban, mind pedig a nagyvilágban egyre nagyobb figyelmet kapnak a helyi szőlőfajták, különösen akkor, ha könnyen értelmezhető, kiszámíthatóan jó minőségű, kiváló ár-érték arányú borok készülnek belőlük. Önálló fajtaborként vagy házasításban is megmutatja erényeit, legyen szó akár rozékról, könnyed, gyümölcsös stílusú vörösökről vagy hordós érlelésű, komplex csúcsborokról.

Tesztgyőztes kékfrankosok

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és kékfrankos alapú házasításokat, bikavéreket vártak a szervezők. A független szakmai zsűri több mint 70 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

Zsűritagok voltak:
  • Bálint László (a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke)
  • Blazsovzsky Péter (a Babel Budapest étterem head sommelier-je)
  • Kielmayer Kristian (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakértő, a Borkollégium oktatója)
  • Kollár Mariann (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a londoni Theatre of Wine bortanácsadója)
  • Ripka Gergely (Tokaj Guide, Tokaj Magic)

A mezőny oroszlánrészét a kékfrankos fajtaborok adták: ezekből összesen 55, 2017 és 2008 közötti tételt kóstolt a zsűri.

A kékfrankost mindenki szereti

Fotó:Benkő M. Fanni

Top 10 kékfrankos 2019

1. Riczu Tamás Borászata, Villányi Kékfrankos 2016
2. Schieber Pincészet, Tabu Kékfrankos 2016
3. Bock Borászat, Kékfrankos 2017
4. Sümegi Ákos, Kékfrankos Válogatás 2015
5. Garger Imre, Kékfrankos Válogatás 2015
6. Takler Borbirtok, Szenta-hegyi Kékfrankos 2016
7. Weinhäusel Christian & Zsanett, Blaufränkisch Sonnensteig 2017
8. Kovács és Lánya Borászat, Kékfrankos 2017
9. Szent Donát Birtok, Magma 2017
10. Fekete Borpince, Kékfrankos Válogatás 2016
10. Lővér Pince / Sop-Vin, Soproni Kékfrankos Válogatás Frettner FDPR 2016
10. Iváncsics Zoltán, Soproni Kékfrankos 2017

A kékfrankos alapú házasításokból, bikavérekből 15 tétel érkezett a versenyre; ezek közül az öt legjobb bort nevezte meg a zsűri.

Top 5 kékfrankos alapú házasítás 2019

1. Tűzkő Birtok, Talentum 2015
2. Thummerer Vilmos, Egri Bikavér 2015
3. Petrény Winery, Borgundi Egri Bikavér 2014
4. Thummerer Vilmos, Egri Bikavér Superior 2013
5. Iváncsics Zoltán, Soproni Quartett Cuvée 2016

A kékfrankost mindenki szereti

Fotó:Lontai Dóra

"A fajta kétségkívül fontos, hiszen a legtöbbet telepített fajta az országban és a világon telepített kékfrankosok fele Magyarországon található. A gyümölcsösség és diszkrét fűszeresség mellett nagyon jól hordozza a termőterület sajátosságait is a bor szerkezetében. Ugyanakkor figyelni is kell rá, hiszen a "brett" inkább kihúzza a gyümölcsösséget a borból; a több néha kevesebb, ez igaz a fahordó használatra is. A "tisztaságra" különösen oda kell figyelni, de összességében szép, izgalmas tételeket kóstolhattunk" - mondta a tesztet követően Kielmayer Kristian, nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója.

Kóstoljon díjnyertes kékfrankosokat a Nagykóstolón, hiszen számos kiállító elhozza a Winelovers Kékfrankos Teszt legjobbjait!


(x)
Címkék: prémium

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium