A magyar dizájnban is új időszámítás kezdődött (x)

2017. október 13. 09:20    
nyomtatás
 
Október 6-án vette kezdetét az idei Design Hét Budapest rendezvénysorozat, melyhez a fővároson túl Pécs, Sopron, és az idei évben Győr is csatlakozott.

Október 12-én a kiemelt programok egyikeként Paradigmaváltás: kreatívipar és digitalizáció címmel tartott a Magyar Formatervezési Tanács konferenciát a Bálna Budapestben. Ma, azaz október 13-án, ugyanott kerül sor a Smart Design Workshopra, mely a Magyar Nemzeti Kereskedőház Innotrade Programjának eseménye, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának támogatásával.

Dr. £uszcz Viktort, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnökét kérdeztük a programokról.

Miként illeszkednek ezek a szakmai konferenciák a Design Hét Budapest programjai közé?

A magyar dizájnban is új időszámítás kezdődöttEltökélt célunk volt a Design Hét Budapest idei programjának tervezésekor, hogy bemutassuk: Magyarországon a design legalább annyira figyelemreméltó gazdasági értelemben is, mint amennyire az kulturális, művészeti vonatkozásban. Örvendetes folyamatot látunk: ma már nem arra van kárhoztatva egy feltörekvő dizájner, hogy egy lakásirodában éjt nappallá téve dolgozzon kritikusok szűk körének elismerő szavaiért. Az utóbbi időben a Design Hétnek is köszönhetően a munkásságuk elismeréseként szélesebb közönség is megismerheti őket. Érkezik azonban egy új kihívás: maga a gazdasági környezet változik meg. Most kell lépjünk, hogy erről ne ütemkéséssel szerezzen tudomást a kreatívipar, hanem élére állhasson a változásoknak, kihasználhassa az új technológiákat, új üzleti felfogásokat, létrejöjjenek a megfelelő szinergiák. Az ipar 4.0 trendforduló fogalmát körüljáró csütörtöki konferenciánk ezt a kapcsolatot erősítette a gazdasági, befektetői oldal és a kreatív szereplők között.

Nyilván elérhető önöknél védjegy- és dizájn oltalmi folyamatokban tanácsadás, jogi védelem, fórumok szervezése... de mi másban merülhet még ki ez a szerep?

A védjegy és a dizájn - más néven formatervezési mintaoltalom - is a szellemi tulajdon kategóriájába esik, a szabadalomhoz és a szerzői joghoz hasonlóan. Ezek vagyoni jogok, monopoljogok, spirituális tartalmuk hangzásukkal ellentétben nincs. Ezért aztán védelmüket sem bízhatjuk a gondviselésre, sokkal inkább a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalára, korábbi nevén Szabadalmi Hivatalra. A mi feladatunk e jogok bejegyzése, nyilvántartása, annak érdekében, hogy a kreatív ötletek gazdái a másolókkal szemben felléphessenek. A Magyar Formatervezési Tanáccsal együtt abban is igyekszünk azonban lehetőségeinkhez mérten közrehatni, hogy erősödjenek a kreatívipari szereplők, vagyis a tervezők, a kivitelezők és vállalkozásaik pozíciói a magyar gazdaságban, és jogilag védett háttérrel fordulhassanak a külföld felé.

A magyar dizájnban is új időszámítás kezdődött


Tud mondani példát?

Egyre többet beszélünk a fenntarthatóságról, aminek keretében elsősorban környezetvédelmi, társadalmi szempontokra szokás gondolni. Konferenciákon, workshopokon, ösztöndíjprogramokon keresztül több alkalmat is teremtünk arra, hogy bemutathassuk, a dizájn miként tud ebben segíteni a vállalatoknak. Arra is törekszünk, hogy dizájnerek befektetőkkel kerüljenek kapcsolatba. A Smart Design workshopon pedig egy friss témát járunk körbe: hogyan kezd el egyre nagyobb mértékben kihatni az információs technológia a dizájn és a divat világára. Mindezt azzal a céllal, hogy a magyar kreatívipari vállalkozások figyelmébe ajánlhassuk a legfrissebb trendeket, valamint hogy az ebben már sikeres cégek mindannyiunkkal megoszthassák tapasztalataikat.

(x)
Címkék: prémium

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Bróker / Értékpapír piaci tanácsadó
Szerkesztő - újságíró
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium