Prémium

A prosztatarák korunk egyik népbetegsége (x)

Portfolio
Modern világunk egyik legnagyobb problémája, hogy megemelkedett a krónikus, nem fertőző betegségek halálozási gyakorisága, így a daganatos betegségeké is. 2030-ra a megbetegedések száma várhatóan 26 millióra növekszik világszerte, és 11,5 millió daganatos halál várható. A WHO adatai szerint pedig ma már többen halnak meg rákban, mint AIDS-ben, TBC-ben vagy maláriában együttvéve.
Magyar tendencia, nyugati példa

Magyarországon a férfiakat veszélyeztető rákos megbetegedések között az első két helyen a tüdőrák és a prosztatarák szerepel. "Itthon átlagban 4.500-5.000 beteget fedezünk fel évente, akik közül sajnos 1.500-at el is veszítünk. Ez az arány komolyan csökkenhetne, ha az éves szűrővizsgálaton többen vennének részt. Az időben felfedezett betegeket megfelelő kezelésekkel teljes egészében meg lehet gyógyítani" - tudhatjuk meg professzor dr. Tenke Péter urológustól. Jó példával járnak előttünk a nyugati országok, ahol a prosztatarákos elváltozásokat a szűrővizsgálatoknak köszönhetően az esetek többségében már a korai stádiumban felfedezik, így a gyógyulási ráta is sokkal magasabb, mint Magyarországon.

A szűrés fontossága



A prosztatarák korunk egyik népbetegsége
Az előrehaladott betegség szűrővizsgálattal megelőzhető, hiszen a bővülő terápiás lehetőségeknek köszönhetően akár teljes gyógyulást is elérhetünk. "Komoly tévhit a betegek körében, hogy ha nincs tünetem, akkor beteg sem vagyok. De ez sajnos nem így van. Amikor már tüneteink vannak - amely lehet csontfájdalom vagy állandó vizelési inger -, akkor késői stádiumról beszélhetünk. Ötven év felett évente egyszer illik elmenni prosztata szűrővizsgálatra. Akinek pedig a családjában - főleg apai ágon - előfordult már prosztatarákos megbetegedés, azoknak negyvenöt éves koruktól kell járniuk a szűrővizsgálatokra, mivel dupla az esélyük arra, hogy a betegség genetikai alapon náluk is kialakul. A szűrővizsgálatok folyamatosan fejlődnek. Ma már vannak olyan vér-, és génvizsgálatok, amelyek nagy pontossággal kimutatják a betegséget, és így meg tudjuk állapítani, hogy az adott elváltozás a beteg életét veszélyezteti-e, vagy sem" - ismerteti prof. dr. Tenke Péter.

Az orvostudomány fejlődése

Ma már számos új terápiás lehetőség létezik a prosztatarák gyógyítására. Ezek egyike a laparoszkópos műtét, melynek lényege, hogy nem vágják át az izmokat, amely a beteg későbbi munkaképességét is kedvezően befolyásolja. A műtét során öt kis bőrnyíláson keresztül bevezetett speciális eszközökkel operálják ki a tumoros prosztatát. Ezzel a nagy, feltárásos műtét elkerülhető, így a kórházi tartózkodás és a gyógyulási idő is jelentősen lerövidül. "Ha a beteg nem szeretné a műtétet, akkor ma már vannak további megoldások is. Ilyen a speciális, háromdimenziós számítógép vezérelt besugárzás, vagy akár besugárzó implantátumoknak a prosztatába történő beültetése." Fontos, hogy a betegek mielőbb szakemberhez forduljanak, hiszen sokféle új terápia áll rendelkezésre, és az időben felfedezett és kezelt prosztatarák az esetek többségében ma már gyógyítható.

(x)
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13