Prémium

Átformálja a cégeket a felhő (x)

Portfolio
Számos példát látni már arra, hogy a felhő hogyan újítja meg az egyes vállalkozások működését, legyen szó akár online jegyértékesítésről vagy közműszolgáltatásról. Az egyes szereplők sikertörténetei is rávilágítanak arra, hogy a digitalizáció hogyan formálja át - mérettől és szektoroktól függetlenül - a vállalkozások életét.
Az infokommunikációs megoldások, mint például a felhő többé nem csak az IT-cégek mindennapjait, hanem a korábban analógnak hitt cégek és szervezetek életét is meghatározzák. A felhő és mobil alapú megoldásokat használó vállalkozások azonnal megtapasztalhatják az új megoldások előnyeit. Ezek az előnyök ugyanis konkrét és pozitív hatással vannak az üzleti folyamatokra, és ebből adódóan az egész üzleti modellre, amire a vállalkozásuk felépül.

A paradigmaváltás komoly hatással van a hazai vállalkozásokra, legyen szó bármilyen tevékenységről vagy vállalati méretről. A felhő alapú megoldások - amellett, hogy biztonságos, stabil és versenyképes működést tesznek lehetővé - olyan lehetőségeket is megnyitnak a vállalatok előtt, amelyekkel eddig nem is feltétlenül voltak tisztában.

Átformálja a cégeket a felhő
Jegymester
Jó példát jelent erre az online jegyértékesítéssel foglalkozó Jegymester Kft., amely a közelmúltban vezette be a Microsoft Office 365 megoldását. A vállalkozás évente hétmillió jegyet és 43 ezer eseményt kezel, ám hiába működik 15 éve az online térben, végzi saját fejlesztésű internetes megoldásán át az értékesítést, az üzleti háttér működtetésében érezhetően késett a mai követelményeknek megfelelő rendszerek bevezetésével. A cég láthatóan kinőtte saját kereteit, ezért olyan megoldást keresett, amely új alapokra helyezi teljes irodai informatikai rendszerüket. Az Office 365 pedig ebben jelentett egyedülállóan teljeskörű megoldást, hiszen így mindenki egységesen a legkorszerűbb irodai alkalmazásokat használja, automatikus a szoftverek frissítése, miközben egycsapásra megoldódtak a korábbi levelező program okozta technikai problémák is. A társaság növekedése szempontjából fontos a rendszer paraméterezhetősége, egy új munkatárs felvételében nem jelent akadályt a licenszek számának bővítése.

Átformálja a cégeket a felhő
Oroszlányi Szolgáltató
Komoly változásokat hozott a Microsoft technológia bevezetése az Oroszlányi Szolgáltató Zrt.-nél is, amely a közel 20 ezer lakosú dunántúli város mintegy 8000 magán- vagy közületi fogyasztójának nyújt távhő-, illetve melegvíz-szolgáltatást. Egy több ezer fogyasztót ellátó szolgáltatónál nyilvánvalóan nem elég, ha az informatikai rendszer hatékony, üzembiztosnak is kell lennie: ezért döntöttek a társaságnál a Windows 10-re való továbblépés mellett. Az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. összetett feladatainak ellátásához mintegy 60, megközelítően azonos konfigurációjú asztali számítógépet állítottak csatasorba, a menedzsment pedig néhány nagyteljesítményű táblagépet is használ. A zavartalan átállás érdekében a szakemberek úgy döntöttek, a teljes géppark Windows 10-re frissítése előtt tartanak egy néhány hetes tesztidőszakot. A tesztidőszak viszont annyira sikeresnek bizonyult, hogy végül két hét alatt a cég teljes átállását elvégezték. A Windows 10 ráadásul nemcsak a rendszergazdák életét könnyítette meg, hanem a felhasználókét is: ezúttal ugyanis nem volt szükség se "lelki támogatásra", se informatikai oktatásra ahhoz, hogy a cég munkatársai az első perctől kezdve teljes értékű felhasználói legyenek az új operációs rendszernek.

Átformálja a cégeket a felhő
B3 Racing
"Ha a Forma-1 a száguldó cirkusz, akkor mi vagyunk az egyik artista szám benne", mondja Bári Dávid, a dinamikusan fejlődő magyar istálló, a B3 Racing csapatvezetője, hiszen pilótáik gyakran a Forma-1 futamok előtt, ugyanazon pályán és közönség előtt versenyeznek, mint a technikai sportok világsztárjai. Ahogy a B3 Racing nemzetközi szinten is jegyzett istállóvá vált, úgy jelentetett az életükben egyre nagyobb kihívást a logisztika, vagyis a csapat mozgatása a világ különböző pontjain lévő versenyhelyszínek között. "Az Office 365-tel nemcsak a földrajzi távolságokat tudtuk legyőzni, skálázni tudjuk vele a különféle jogosultságokat is" - mondja Szegvári Gábor, aki a PC Trade Kft. képviseletében a csapat "tiszteletbeli" IT-vezetője. "A csapatvezetők így biztosak lehetnek abban, hogy minden kolléga hozzáférhet azokhoz az adatokhoz, amelyekre a munkájához szüksége van, de abban is, hogy illetéktelen kezekbe semmilyen érzékeny adat vagy információ nem kerül."

Talán nem meglepő, hogy a biztonság kérdése ennyire központi jelentőségű egy technikai sportnál. Az adatok magas szintű védelmére, az autók műszaki állapotának szigorú felügyeletére és az IT-háttér heti 7 napos, 24 órás üzembiztonságára itt egyszerre van szükség.

"A Windows 10 Pro-ra kifejezetten azért váltottunk, mert a csapattulajdonosok elvárása az volt, hogy ne csak gyorsak legyünk, de biztonságosak is, azaz minden IT-eszköznél a lehető legnagyobb védelmet nyújtó megoldást használjuk. A Windows 10 Pro rendszerbe épített BitLockerrel például már a teljes meghajtót titkosítani tudjuk, így a rajta tárolt adatok még akkor sem hozzáférhetők, ha egy etikátlan vetélytárs történetesen egy teljes gépet megkaparintana..." - tette hozzá Szegvári Gábor.

Átformálja a cégeket a felhő
Mobilsofa
A 2016-os nyári olimpia nemcsak Magyarország, hanem a rendezvényterek kialakításával foglalkozó Mobilsofa csapata számára is sikeresnek bizonyult. A cég ugyanis fontos társalkotója volt a Magyar Ház koncepciójának, amelyet a látogatók a riói olimpia legnépszerűbb nemzeti pavilonjának választottak. Közel két évtizedes út vezetett idáig. Az 1997-ben alapított, kezdetben csupán rendezvénybútorok kölcsönzésével foglalkozó vállalkozás a 2010-es évek elejére alakította ki ma ismert profilját: az alapszolgáltatáson túl immár a rendezvényterek megtervezése és kialakítása, továbbá az egyedi megrendelések teljesítéséhez szükséges díszletek, térelemek, különleges rendezvényes eszközök legyártása is a portfoliójuk része. A számok önmagukért beszélnek: a Mobilsofa ma már heti 10-12 projektet is menedzsel egyszerre. Nem csoda, hogy az évek során üzleti adatok terabyte-jait gyűjtötték össze. Ezek biztonságos tárolására úgynevezett hibrid megoldást választottak: bár az irodában a legkorszerűbb HP rack szerver működik, a Mobilsofa a Microsoft Azure-felhőplatform szolgáltatásait is igénybe veszi, hogy értékes adataikat többszörös biztonságban tudhassák - méghozzá anélkül, hogy újabb infrastrukturális beruházásokra kényszerülnének: ugyanis tapasztalatból tudják, hogy mára az adat lett az egyik legnagyobb üzleti érték.

"A bútorok használati statisztikáinak segítségével optimalizálni tudjuk a beszerzéseinket és az árpolitikánkat. Sőt, kiderült, hogy a digitális megoldások nemcsak arra vannak hatással, hogyan szolgáltatunk, de arra is, hogy mit. Most épp önkiszolgáló package-ajánlatok összeállításán dolgozunk." - mondta Palasics Péter pénzügyi vezető. "Végre nem nekünk kell alkalmazkodnunk az IT-szolgáltatásokhoz, hanem az IT-szolgáltatások alkalmazkodnak hozzánk", összegezte a változás lényegét a pénzügyi szakember.

(x)
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek