FONTOS A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán
Prémium

Az év sikerkönyvei: magyar szerzők a legolvasottabbak között (x)

Portfolio
Évente több tízezer könyv jelenik meg, aminek csak kis hányadát tudjuk elolvasni, ráadásul nehéz eligazodni abban, hogy a nagy választékból mit érdemes megvennünk. Hagyatkozzunk a nagy nevekre, vagy a díjnyertes szerzőkre? Kevés fogódzó van, pedig társaságban gyakran előkerülnek az olvasmányélmények, az alapvető műveltséghez pedig hozzátartozik az olvasás és a könyvek ismerete. Összeszedtük az elmúlt hónapok kiemelkedő magyar és nemzetközi verses- és novellásköteteit, nagyregényeit, hogy segítsünk eligazodni a kortárs irodalmi piacon.
Az elmúlt néhány évben évente mintegy 11-12 ezer könyvet adtak ki Magyarországon, amelyek összesen több tíz millió példányban jelentek meg - derül ki a KSH adataiból. A néhányszáz példányban megjelenő könyvektől a százezres bestsellerekig igen széles a skála. Nehéz eldönteni, hogy a rengeteg lehetséges olvasmány közül mit válasszunk, ha jól akarunk dönteni. Mit szeretnek olvasni a magyarok? Hogyan alakulnak a sikerlisták? Mik az új témák? Ezt járjuk körbe a Libri segítségével.

A legkeresettebb műfajok

A Libri irodalmi díj 2016-os és 2017-es döntősei között is helyet kapott több novelláskötet. Tavaly Dragomán György novelláskötete került fel a 10 kiválasztott könyv közé, idén Jászberényi Sándor és Szabó T. Anna novellái nyerték el 88 jelentős közéleti személyiség tetszését. Mind magyar, mind nemzetközi viszonylatban kiemelt helye van a novelláknak, novellásköteteknek.

Tisztán látszik a közelmúlt olvasási trendjeiből, hogy nemcsak az irodalmi élet értékeli a verseket, a nagyközönség is szereti, sőt vásárolja is a köteteket, Varró Dániel például rendszeres szereplője a sikerlistáknak.

Szintén az utóbbi időszak kedvelt műfaja a slam poetry, ami nem csak élőben hatásos, hiszen a nyomtatott kötetek is sikerlistásak, elég Simon Marci Polaroidok című gyűjteményére gondolni. A műfaj kiemelkedő alakjai még Kemény Zsófi és Závada Péter.

A nagyregényekre is igaz, hogy a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek az olvasók körében. A generációkon átívelő fejlődésregények a főhős szemüvegén keresztül taglalnak egy-egy társadalmi kérdést, jelentőségük és történeteik iránt az érdeklődés nem csökkent mára sem.

A nagyregények sikere nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyakran 500-600 oldalas könyveken minden vásárló át is rágja magát, fontosságuk azonban nem megkérdőjelezhető. Magyarországon nagy hagyománya van a műfajnak, kezdve Jókaitól, Mikszáthon keresztül elérkezve napjaink szerzőihez: Esterházyig, Nádasig, Bartis Attiláig.



Az év sikerkönyvei: magyar szerzők a legolvasottabbak között

Díjnyertes novelláskötetek

Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája

A 2017-es Libri irodalmi díjas Jászberényi Sándor haditudósítóként élt a Közel-Keleten, és az ott testközelből megtapasztalt háború olyan hatást tett rá, amelynek kifejezésére az újságírás műfaja már alkalmatlan volt. Első novelláskötete Az ördög egy fekete kutya 2015-ben jelent meg, és szinte azonnal a kortárs magyar próza egyik legígéretesebb alakjává emelte a szerzőt. Tömör, fanyar mondatai mögött egész világok húzódnak meg, novelláiban a csend, az elhallgatás aktusa legalább olyan súllyal bír, mint a szavak.

Szabó T. Anna: Törésteszt

A Libri irodalmi díj döntősei között volt Szabó T. Anna Törésteszt című novelláskötete. Az eddig gyerekkönyveiről és verseiről ismert Szabó T. Anna tavaly jelentkezett először felnőtteknek szánt prózával. Törésteszt című novelláskötete mégsem szárnypróbálgatás, hanem egy kiforrott író érett szövegeinek jól összeállított gyűjteménye.

Tóth Krisztina: Pillanatragasztó

Tóth Krisztina az elmúlt negyedszázad egyik meghatározó magyar szépírója. A 2014-ben megjelent Pillanatragasztó című novella-gyűjteménye az 1989 óta szépíróként publikáló szerző első 25 évének állít izgalmas emléket, minden esztendőről egy-egy történettel megemlékezve.

Dragomán György: Oroszlánkórus

A tavalyi Libri irodalmi díj döntős Dragomán György saját bevallása szerint mindig novellákat kezd írni. Azután, ha valamelyik átlépi a műfaj kereteit, és lassan, észrevétlenül a regények földjére lép, az író nem tehet mást, elkíséri a történetet oda, ahová az menni akar. 2015-ben a szerző novellái egy kötetbe rendeződtek, és Oroszlánkórus címmel jelentek meg.

Alice Munro: Drága élet

Az egyik legrangosabb irodalmi elsimerést, a Man Booker díjat legutóbb 2009-ben kapta a novelláiról ismert szerző, Alice Munro, aki 2013-ban a Nobel-díjat is elnyerte. A kortárs észak-amerikai próza vezéregyénisége, a novella műfajának nagymestere néha egy, néha pedig harminc év távlatából írja át, alkotja újra novelláit. Olykor csupán egy-egy mellékfonalat, vagy írásjelet megváltoztatva, néha azonban a karakterek idősödésével, véleményük, jellemük alakulásával is érzékeltetve a két verzió születése között eltelt időt.

Dorthe Nors: Karateütés

A nemzetközi viszonylatban az egyik legsikeresebb dán szerző Dorthe Nors magyarul legutóbb megjelent Karateütés című novelláskötete olyan személyes problémákat mutat be, amik társadalmi szinten is komoly frusztrációkat okozhatnak. A novellák a leghétköznapibb jelenségek mélyebb tartalmait hozzák felszínre, mindezt minimalista és letisztult eszközökkel.

Az év sikerkönyvei: magyar szerzők a legolvasottabbak között

Kiemelkedő verseskötetek

Verslavina

Lackfi János és Szabó T. Anna a legnépszerűbb közösségi portálon olyan dologba fogtak (ösztönösen és játékosan), ami lavinaként söpört végig a neten, és rántott magával tizenhat szerzőt. Egy ajándékversből kiinduló, majd azt kinövő improvizációs asszociációfolyam, ami bemutatja, hogyan is működik az alkotás, kiben milyen válasz születik egy-egy szövegre.

Térey János: Őszi hadjárat

A 2017-es Libri irodalmi díjak egyik döntőse Térey János verseskötetete. A kortárs magyar költészet kiemelkedő alkotója harminc év versterméséből komponálta meg az Őszi hadjárat gyűjteményét, melyben egy kötetnyi új alkotását is közreadja.

Varró Dániel: Mi lett hova?

Szintén döntős a Libri irodalmi díjak között Varró Dániel legújabb verseskötete. Ebben a kötetben minden tiszta sor, mindent ki lehetett mondani, minden olyan mint minden, és Daniból közben Dániel lesz, mi pedig megtudjuk, hogy az ő korában egy rendes költő meg van halva már.

Varró Dániel: Akinek a kedve dacos

Varró Dániel gyerekversei kihagyhatatlanok, akár a kicsik, akár a nagyok méltó szórakoztatásáról van szó. "Van ez a kicsike ember, veri a szüleit szemmel. 'Tomboljál, romboljál, pusztíts!' 'Nem! Inkább jó leszek juszt is.'"

Simon Márton: Polaroidok

Simon Márton új verseskötete a nagyvárosi szorongás szótára. Szélesvásznú történeteket mesél el néhány szóban vagy egy-egy mondatban, a félig kihunyt fényreklámok tömörségével. Baltával és körömollóval esik neki a nyelvnek, mintha mindig azt az egyetlen elrugaszkodási pontot keresné, ahol költészet és valóság egymásba zuhan. De miután megtalálta és megmutatta nekünk, udvariasan hátralép, és csak annyit mond: Uram, íme, a szakadék, amit rendelt.

Kemény Zsófi: Nyílt láng használata

Ez a könyv hátat fordít az elvárásoknak, elsétál a pálya végéig, és csöndben mosolyogva magasabbra teszi az úgynevezett lécet. Sokkal magasabbra. Ez Kemény Zsófi első kötete.

Oravecz Imre: Távozó fa

Oravecz Imre tavalyi Aegon díjas megindítóan személyes kötetében a tél hideg fényével pásztázza végig létezése lehetőségeit és adottságait. Apró megfigyelések, végtelen következtetések az élet örök körforgásából. A természetből rajzolódik ki az ember, és az életből a halál. A Távozó fa a Magvetőnél megjelenő Oravecz Imre életműkiadás első kötete.

Peer Krisztián: 42

"Ott tudtam utoljára írni, Ithakán" - írja Peer Krisztián. Ithaka talán egy hajó neve. A hazajutás visszatérés a nyílt vízre. A klasszikus témák versenyre kelnek, a halál úgy közelít, mintha fel lenne háborodva: ne gondolja senki, hogy a magány a vetélytársa lehet. Előlép a rejtekhelyéről, hogy azt hazudja, sohasem bujkált. De mi értelme újra írni, ha nem térhet vissza, aki a visszatérésnek értelmet ad? Hogy hívni lehessen?

Závada Péter: MÉSZ

Závada Péter újabb költeményei a lélek napfoltjaira engednek rálátást. Az eltemethetetlen múlt, az árnyak között ólálkodó bűn, a be nem keríthető, fondorlatos vágy költeményei újra és újra felkavarják érzékeinket és izgatják szellemünket.

Az év sikerkönyvei: magyar szerzők a legolvasottabbak között

Népszerű nagyregények

Roberto Bolano: 2666

A chilei írót utolsó műve emelte a prózairodalom legújabb kori kultfigurái közé. A 2666 a szerző halála után egy évvel jelent meg, azonnal a figyelem középpontjába repítve 51. életévében elhunyt íróját. A regény öt, egyenként is terjedelmes részből áll, amihez állítólag azért ragaszkodott a szerző, mert régóta tartó betegségéből nem látott kiutat, és így akarta biztosítani, hogy halála után örökösei nagyobb összeget kapjanak a könyv jogdíjaiért. A regényt tavaly a Könyvesblog az év legjobb könyvének választotta.

Salman Rushdie: Két év, nyolc hónap, huszonnyolc éjszaka

Salmon Rushdie 2015-ös regénye méltó szerzőjének hírnevéhez, miszerint ha valaki az összes regényét egyszerre akarja hazavinni a könyvesboltból, jobb, ha teherautóval érkezik. Ha nem is oldalszámban, de látókörben mindenképp az egyik legvaskosabb írása a Két év, nyolc hónap, huszonnyolc éjszaka. A cím, mint maga a könyv is, az Ezeregy éjszaka posztmodern átirata: nehézkesebb, prózaibb, de árnyaltabb és pontosabb is, mint az eredeti.

Rakovszky Zsuzsa: Célia

A Libri irodalmi díj 2016-os nyertese ötödik regényével jelentkezett. A könyv központi témája a család, és a családban megélhető, megélendő érzelmi tartalom elfojtottsága napjaink Budapestjén. Az elbeszélő, Ádám, felnőttfejjel, de gyermeki lelkülettel szembesül vele, hogy van egy huszonéves lánya, kettejük kapcsolata láttatja be velünk, olvasókkal, hogy a rokoni kapcsolatokban gyűrűző érzelmi modellek nem genetikailag kódolt, sokkal inkább tanult normák, amikhez Ádámnak már bőven az után kell idomulnia, hogy túlesett élete legfogékonyabb időszakán.

Donna Tartt: Az Aranypinty

Az Aranypinty a legjobb példa rá, hogy mennyire nem igaz, hogy ma már senki nem olvas hosszú szövegeket. Ez a regény egy igaz magnum opus. Kiadása után szinte azonnal a sikerlisták élére rúgott, és hónapokig le sem került onnan. A könyv erőssége a poszttraumás stressz egyedülálló és éleslátó vizsgálata. A főhős a regény szinte teljes hossza alatt a gyerekkorában őt ért sokkhatás alól akar feloldozást nyerni.

Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér

A 2015-ben Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett szerző, akinek legújabb regénye felkerült a 2017-es Libri irodalmi díjak rövidlistájára is, sosem fukarkodott a szavakkal. Krasznahorkai írói hangjának szerves része, mondhatni védjegye a magyar nyelv szakítószilárdságát próbálgató, autópálya-hosszúságú mondatok végeláthatatlan, megállíthatatlan árja. A történet kisvárosának lakói a régóta külföldön élő, tékozló fiú, báró Wenckheim hazatértét várják, a várakozás aktusa a történet központi eleme lesz.

Nádas Péter: Világló részletek I-II.

A Világló részletek nem regény. Sokkal több annál: a kortárs magyar irodalom meghatározó alakjának barangolása a személyes és a nemzeti múltban. Dokumentumok százaival alátámasztott történetírás és személyes visszaemlékezések sodró lendületű elegye a könyv, a szerzőtől megszokott távolságtartó, tárgyilagos stílusban, miközben bepillantást nyerünk Nádas Péter emlékeibe, családjáról, nagyszüleiről, a szülők ablakain túl elénk tárulnak a múlt század törmeléke alól azok a világló részletek, amelyek hazánk történelmét kontextusba helyezik, és közelebb hozzák az olvasókhoz.

(x)
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek