Prémium

Balatoni borozás: nem csak nyáron és nem csak az északi parton (x)

Portfolio
A Balaton déli partjáról kevesebb szó esik a borok kapcsán, pedig a kínálat itt sem lapos, ahogy a borvidék sem: az üdülőövezettel ellentétben az ültetvények a 2-300 méter magas Somogyi-dombság északi vonulatain találhatók, és az sem véletlen, hogy a megye címerében egy szőlőfürtöt tartó kar is helyet kapott. A balatonlellei Bujdosó Pincészetet kérdeztük, hogy milyen bort érdemes fogyasztani a téli balatoni rendezvényeken és készülnek-e valami különlegességgel a fa alá a borkedvelőknek.
A déli part mikroklímája a Balatonnak köszönhetően egyedi: a víz fölötti levegő lassabban hűl le, a tó irányából érkező északi légmozgás pedig megvédi a szőlőterületeket a tavaszi fagyoktól, és a betegség is kevesebb. Az egyik legismertebb itteni borászat, a Bujdosó Pincészet családi birtoka 3 hektárról indult a rendszerváltásnál, idén pedig már 90 hektáron gazdálkodnak, ráadásul néhány hónapja fejezték be a pince technológiai fejlesztését is, aminek köszönhetően új palackozóval, hűthető tartályokkal és egy új raktárral bővült a gazdaság. A borok értékesítése országos hálózatokon folyik, több kereskedelmi láncban, de vendéglátóhelyeken és szaküzletekben is magtalálhatók a Bujdosó-palackok.

Milyen lesz az idei bor, milyen volt a termés?

"Az év elejét extremitások jellemezték: a szokatlanul enyhe tél után havas március jött, majd az áprilisban beköszöntő nyári melegnek köszönhetően egy hónappal korábban kezdett virágozni a szőlő, aminek következtében már július utolsó hetében, augusztus elején elkezdődött a szüret. Szeptember közepére gyakorlatilag az összes fehér szőlőt leszedtük, október közepéig a kékszőlőt is, ami nagyon korainak számít" - mondta a Portfolio-nak Bujdosó Ferenc, a pincészet borásza.

Balatoni borozás: nem csak nyáron és nem csak az északi parton
Bujdosó Ferenc
"Általánosságban a korai fajták rendkívül illatosak és zamatgazdagok lettek, harmonikusan értek be, nem beszélhetünk sem kényszerérettségről, sem aszálykárokról. Persze ez nem minden dűlőre igaz, amely fajták érzékenyebbek a szárazságra, mint például a mi borászatunkban nemrégiben telepített zenit, azon meglátszottak a száraz időszakok, de például a merlot kiemelkedő volt termésmennyiségben" - tette hozzá.

Az extrém időjárás ellenére a fagymentes területek mind minőségben, mind mennyiségben jó termést hoztak, ami 25 százalékkal több szőlőt eredményezett, mint a tavalyi évben, de borvidéki átlagban is 10-20 százalékkal jobb volt a termés. A borászat éves kapacitása 10 ezer hektoliter, ennek jelenleg a harmadát palackozzák le saját név alatt.

A borászat mellett a család másik szenvedélye a vitorlázás, így az arculatot is ebbe az irányba vitték el. "A matrózsorozatban van a Kapitány, a Horgony, a Torony, a Csomó, a Sextáns, az Iránytű, a Mentőöv nevű borunk, aztán efölött jön a kormánykerekes sorozat, amely több hozzáadott értékkel bír, részben dűlőválogatásból, részben fahordós érlelésű borokból áll. Ezek a Cirkáló, a Katamarán és a Kalóz, utóbbi egy új kékfrankos. Ezek fölött vannak a Yacht boraink, a Nemere és a Sirocco, Tramontana, három legendás vitroláshajóról elnevezve. Efölött pedig már a dűlőválogatott Zászlós borok jönnek, a Kokas merlot, a Farkastanya dűlőből a cabarnet franc, a Matacs szürkebarát, majd a '18-as rajnai rizlingből egy új termékkel lépünk a piacra, ez lesz a Csirip-tető dűlőválogatás" - sorolta fel Bujdosó a termékkínálatot.

Balatoni borozás: nem csak nyáron és nem csak az északi parton

Egy régióban gondolkodnak

A balatonlellei borászat is részt vesz abban a kísérletben, aminek keretében több borászat is a BalatonBor márkanév alatt, úgynevezett ernyőborként kínálja olaszrizlingjét, ezzel is ráerősítve a balatoni régió egységére.

Azt gondolom, hogy szerencsésebb egy ilyen bor esetében, mint az olaszrizling egy régiós borban, régióban gondolkodni, mint körzetekben. Ha valaki az egyediséget, a község specialitását akarja hangsúlyozni, arra a Balatoni Kör kezdeményezésére elindítottunk egy újabb eredetvédelmi kategóriát francia mintára, az úgynevezett hegybort, ami a déli parton inkább településhez köthető. Efölött pedig ott a lehetőség a dűlős-szintre, ahol akár a dűlőn belüli parcellák is megkülönböztethetők, de az olaszrizling esetében a Balatont érdemes hangsúlyozni

- mondta Bujdosó.

A BalatonBor az első régiós márka, ahol minden termelő maga készíti el a bort, közös, úgynevezett origo kóstolókon igyekeznek kialakítani, hogy ezek a borok hasonlóak legyenek, ami azt jelenti, hogy nemcsak a hibás borokat szelektálják ki, hanem a túl vastag, túl tömény, túl tüzes, esetleg fahordós tételeket is.

Nemcsak lefelé, de felfelé is szelektálunk, így tudjuk a fogyasztónak biztosítani a folytonosságot, hogy bármelyik termelőtől vásárol, ugyanazzal a címkével - amin csak a termelő neve változik - hasonló élményben lesz része

- tette hozzá Bujdosó, aki szerint a kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy az első évben termelőnként csak kisebb tétéllel lehetett részt venni, a 2017-es borból pedig már 6 ezer palackot lehetett megtölteni.

Balatoni borozás: nem csak nyáron és nem csak az északi parton
Bár a BalatonBor nyáron fogy a legjobban, Balatonlellén tavaly elindult az együttgondolkodás az éven át tartó rendezvényekről, aminek eredménye a lellei borászok és éttermek által közösen szervezett februári Gasztrofarsang lett, amit követett a Kortyok és Falatok a Kishegyen, ahol 7 étteremtől és 10-14 borászattól lehetett kóstolni, fogyasztani. "Ezt a sikeres programot ősszel meg is ismételtük Murci fesztivál név alatt, december elején pedig Adventi Gasztropiknik volt, ami egy Balatoni Körös rendezvény. Tavaly csak Balatonlellén tartottunk Gasztopikniket, de idén már öt helyszínre bővült a rendezvény: szeptemberben Sümegen volt, decemberben Badacsonyban és Balatonlellén, jövő februárban Csopakon, márciusban pedig Köveskálon lesz. Emellett vannak még egyéni kezdeményezések, Márton napra sokan készülnek libatorral, de a Vincze napi vigasság is ilyen" - mutatta be Bujdosó, mit kínál a téli Balaton a turistáknak, kikapcsolódni vágyóknak.

Balatoni Kör A Balatoni KÖR tagjai a minőségi borászat és gasztronómia olyan képviselői, akik egész évben nyitva tartanak és várják vendégeiket. A kör célja, hogy megvalósítsanak egy, a tó körüli értékvédelemre épülő egyesületet.

De ha valaki nem gondolkodik nagyobb kiruccanásban, annak is lehetősége van finom borokat inni télen, sőt, a karácsonyi szezonra különlegességekkel is készültek.

A tavalyi évben nagyon kedvelt volt a Hópihe borválogatásunk, ami most is elérhető, de van szilveszteri csomagunk is, idén tavasztól kínáljuk a tradicionális Bujdosó Rozé Brut Pezsgőnket is, amely erre az időszakra kifejezetten ajánlott. 2006 óta vannak gyöngyöző borok is a kínálatban, ezek szintén jó választások az ünnepekre

- mondta a borász.

A pincészetnél ilyenkor megugrik az értékesítés, a nagykereskedők és az áruházláncok is bekészleteznek, augusztus után a december a legforgalmasabb hónap.

(x)
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13