Biztonság felsőfokon a K&H-nál (x)

2001. december 3. 15:28    
nyomtatás
 
A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) olyan elektronikus banki szolgáltatással lépett piacra, amely -- elsőként Magyarországon -- csipkártya, elektronikus aláírás és kettős rejtjeles kulcs révén maximális védelmet nyújt a külső behatolók ellen. Az ügyfél így akár a nappalijából intézheti biztonságosan bankügyeit.

A csúcstechnológiát hívta segítségül a K&H, hogy idegenek számára feltörhetetlen házi-bankolási lehetőséget garantáljon ügyfeleinek. Így a nap 24 órájában kényelmesen, akár egy otthoni fotelben üldögélve, kávét szürcsölve mód van átutalásra, betétlekötésre, kártyás vagy készpénzfelvételi limitek módosításra, vagy akár a lakossági folyószámla adatainak lekérdezésére a világháló segítségével. Az ország egyik vezető pénzintézete olyan csipkártyás, PIN-kódos azonosító rendszert alakított ki, amely nemcsak a banki tranzakció csatornájánál, de a számítógépes rendszer minden pontján véd az illetéktelen behatolóktól. A módszer itthon még új, de nyugaton -- például Finnországban az állampolgárok "új generációs" személyi igazolványainál -- már nagy sikerrel működik.

Az azonosításhoz szükséges K&H-kártya kódjait még az a számítógép sem tudja "letapogatni", amelyiken az ügyfél éppen dolgozik. A régi mágneses plasztiklapokkal szemben az intelligens csipkártya maga is aktív, az ő digitális "üzenete" és a kártyaleolvasó révén a K&H -- az eddigi általános banki gyakorlattal ellentétben -- immár hajszálpontosan azonosítani tudja, hogy ki akar bankolni az adott pillanatban. Pontos regisztráció, biztonság a kommunikációs csatornában és a rendszer egészében: ha ezek együtt vannak, soha senki sem láthat bele az ügyfél "kártyáiba". A e-biztonság elve itt olyan, mint egy kettétört aranykulcs, amellyel csak akkor nyitható a zár, ha mindkét darabja megvan. A "kulcs" egyik felének -- több mint ezer elemből (!) álló -- kódjait senki sem ismeri az ügyfélen kívül, még az sem, aki egykor készítette. A másik, ehhez illeszkedő kódsor a szolgáltatónál van. Ha azonban az ügyfél pár billentyű lenyomásával nem illesztené oda a maga jelrendszerét, a banki ügylet sohasem jöhetne létre.

A sérthetetlenségre még egyéb garancia is akad a K&H tarsolyában. A hitelintézetek közül itthon elsőként lehetőséget teremtettek az elektronikus aláírásra is e-banki megoldásukban. A szignókat a Matáv-csoporthoz tartozó Axelero közvetíti tovább, s azok hitelesítését a Deutsche Telecom erre szakosodott szolgáltatója -- a világ egyik legmegbízhatóbb intézménye -- végzi el. Az már csak hab a tortán, hogy a rendszer külsős cégek kifizetését is lehetővé tesz. Az e-bankkal így feltölthető az ügyfél Pannon GSM-egyenlege és meg lehet újítani az Axelero Internetelérési szolgáltatását is. További ajánlatok is várhatók.

A sokféle, bonyolult digitális "mozdulatból" az ügyfél a képernyő előtt természetesen semmit sem érez. A komputer billentyűjének lenyomása után maximum 5 másodperccel elektronikus kívánságát már teljesítette is a pénzintézet. A K&H-nál, jó egy éven át tesztelték a rendszert, amelyet értékét nagyon nagyra becsülik a számítógépes szakemberek. Ez tette lehetővé többek közt azt is, hogy az e-banki tranzakcióknál az ügyfelek előzetes értékhatár kikötése nélkül intézhessék ügyeiket. Ennek köszönheti a pénzintézet azt is, hogy az "éles" start után rövid idővel már több mint 1000 lakossági ügyfél választotta magának e szolgáltatást. Nem titkolt cél, hogy a K&H a továbbiakban a biztonságra igényes bankolók sokaságát nyerje meg magának. Erre az éles (házi)banki versenyben csak minőségi szolgáltatással van mód.

"A K&H nem a piacon már meglévő valamelyik kommunikációs rendszert alkalmazta, hanem teljesen új technológiát fejlesztett ki az e-banknál. Megértettük: az "elektronikus írásbeliség" korszakának kezdetén a társadalom érdeke, hogy adatait teljes biztonságban tudja" -- mondta Nemcsics Róbert, az elektronikus értékesítési csatornákért felelős ügyvezető igazgató. "Az informatika eddig megkönnyítette az adatok másolhatóságát, meghamisítását. Az e-aláírás és a csipkártyás azonosítás műszakilag megalapozottan, tudományosan bizonyított módon megszünteti ezt. Forradalmi jelentőségű, hogy a K&H e technológiát bevezeti a gyakorlatban is Magyarországon" -- mutatott rá Kürti Sándor, a Kürt Computer Rt. vezérigazgatója.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium