Ezt kell végiggondolni egy vállalkozáshoz! (x)

2017. november 29. 14:08    
nyomtatás
 
Közel háromszázan várják a szavazatokat és a zsűri döntését az Erste Higgy Magadban! pályázatán, ahol társadalmilag hasznos projektek kaphatják meg az induláshoz vagy a továbbfejlődéshez szükséges anyagi támogatást és szakmai segítséget. Az Erste Higgy Magadban! pályázatán indulóknak rendezett motivációs napon a vállalkozás indításához, fejlesztéséhez kaptak segítséget a résztvevők.

Egy ötlet megvalósításában sokkal fontosabb az, hogy milyen erőforrások állnak a rendelkezésre, mint az, mi hiányzik - Czafrangó János, az Erste Bank stratégiai menedzsere szerint a kudarckerülés a vállalkozás alapításának legnagyobb ellensége. Amivel egy társadalmi vállalkozó biztosan rendelkezik az szerinte a piacismeret: ismeri az ügyfeleit és azt is tudja, mire van szüksége. A szakirodalmak a pénzügyi erőforrásokat például csak az egyik feltételként említik, ám 5-6 más tényezőt is felsorolnak (a jogi környezettől, a kommunikáción át az infrastruktúráig) ami fontos egy ötlet megvalósításához.

Ezt kell végiggondolni egy vállalkozáshoz!


Czafrangó szerint a finanszírozás megteremtése csak a sokadik lépés, az ötlet megszületése után szükség van:
 • Önvizsgálatra (meg tudom-e csinálni, képes vagyok-e egy céget vezetni - nem feltétlenül az jó erre, akinek jó ötletei vannak)
 • Csapatépítésre
 • Koncepciókésztésre
 • Piackutatásra
 • Kockázatel emzésre
 • Termékfejlesztésre
 • Üzleti tervezésre

Ezeket a lépéseket követheti a finanszírozás, a cégalapítás és a piacra lépés.

Erdei Zsuzsa, az Erste Bank mikrovállalkozásokkal foglalkozó területének igazgatója a vállalkozások életciklusainak kihívásait vette sorra.

Az induláskor
 • Az üzleti terv mindig javasolt a vállalkozás indulásakor is: le kell írni a várható költségeket, és a bevételeket.
 • Kockázatot jelentenek a nem tervezett költségek - ezek mindig előfordulnak
 • Számolni kell finanszírozási korlátokkal: induló vállalkozás nem hitelképes, de tőkehiányos)
 • A likviditási ráta (forgóeszközök a rövid lejáratú kötelezettségek hánydosa) különösen fontos

Az organikus növekedés szakaszában
 • Kockázatot jelent, hogy tud-e a változó piaci körülményekhez alkalmazkodni a cég.
 • Egyre fontosabbak az ügyfelektől érkező visszajelzések (kutatások)
 • Ki kell nevelni olyan kollegát, akiben meg lehet bízni, akire építeni lehet, akire ott lehet hagyni az üzletet
 • A bankok számára fontos kockázati tényezőt jelent az egy vevős kitettség - az egészséges vevőszerkezet kialakítása fontos, hogy ne legyen egyetlen partner ingadozásának kitéve a vállalkozás
 • Finanszírozási nehézséget jelent, hogy a vevők általában halasztott fizetést választanának, miközben a beszállítók azonnal akarják a pénzüket
 • Érdemes a céges és a magánvagyont különválasztani

Az első nagy megrendeléskor
 • Fontos a potenciális vevő ellenőrzése (cégadatbázisokban)
 • Kérdés a kapacitások korlátja, és az, hogy miként lehet finanszírozni a szükséges beruházásokat
 • Nem szabad csak külső finanszírozásban gondolkodni

Erdei Zsuzsa szerint a beruházásokról hozott döntések során mindig érdemes végiggondolni azt is, mennyire szolgálja a fejlesztés az üzletmenetet: egy gép beszerzése is 3-7 év alatt térül meg, míg egy ingatlan esetében sokkal hosszabb ez az idő.

Az Erste Higgy Magadban! pályázatán: összesen 289 olyan magánszemély, kisvállalkozás és alapítvány várja a szavazatokat és a zsűri döntését, amely szerepvállalásával, termékeivel és szolgáltatásaival pozitív társadalmi hatást érne el. A megmérettetésen három pályázat nyerhet majd összesen tízmillió forintot: a közönségszavazás nyertese mellett a zsűri két további projektet választ, amelyek szakmai segítséget is kapnak terveik megvalósításához. A legtöbb pályázat közvetlenül hátrányos helyzetűeknek nyújtana segítséget, de közel ugyanennyien szeretnének társadalmi célokat szolgáló vállalkozásuk beindításához támogatást kapni, de számtalan művészeti és oktatási projektet is segíthetnek szavazatikkal az erstehiggymagadban.hu honlap látogatói.(x)
Címkék: prémium

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium