Hollandiából diktálja a tempót az online brókerek új csillaga (x)

2015. március 13. 16:00    
nyomtatás
 
Míg Magyarországon javában zajlik a brókerbotrány, addig a holland székhelyű DEGIRO forradalmasítja az európai online bróker piacot. 2013-as kisbefektetői megjelénése óta nem csak Európa leggyorsabban növekvő befektetési szolgáltatója lett, de üzletpolitikájukkal felkavarják a bróker piac évek óta álló vizeit. Áraik és szolgáltatásaik teljesen új tereket nyitnak meg a magán- és kisbefektetők előtt. Interjúnkban Gijs Nagel-lel, a DEGIRO egyik alapítójával beszélgettük.

Az online brókerek piacát vizsgálva jelentős átalakulást figyelhetünk meg az utóbbi időszakban, többek közt a DEGIRO térnyerésének köszönhetően. Jelenleg Európa leggyorsabban növekedő brókere. Minek tudják be sikerüket?

Hollandiából diktálja a tempót az online brókerek új csillagaEgy tapasztalt befektető tudja, hogy befektetéseinek végső hozamát számos tényező befolyásolja. Az egyik legnyilvánvalóbb ilyen tényező az, hogy a kereskedés során milyen tranzakciós és számlavezetési díjakkal szembesül. Ez az, amiben mi különbözünk versenytársainktól. Kereskedési felületünket 2008 óta használják vállalati befektetők, illetve bankok. Mi ezt a rendkívül alacsony árszabású felületet tettük mindenki számára elérhetővé, számlavezetési díjaink és rejtett költségeink pedig nincsenek. Tapasztalataink alapján a magyar befektetők a tudatosabb befektetők körébe sorolhatók és jól tudják, hogy mennyire fontos, hogy ezek a költségek a lehető legalacsonyabbak legyenek. Éppen ezért próbálunk meg ezeknek az igényeknek eleget tenni. Nálunk például a BÉT-en egy tranzakció mindössze 100 Ft+0,1% - ez olyan ár, amit jelenleg csak mi tudunk biztosítani a piacon. De csak hogy még egy példát említsek: ha valaki USD 5.000 értékben venne Google részvényt az amerikai tőzsdén, akkor ezt nálunk már körülbelül 161 Forintért (EUR 0,5+USD 0,03) megteheti. Mivel nincs minimum kötési mennyiség sem, olyan ügyfelek számára is elérhetővé tesszük a tengerentúli kereskedést, akik eddig a magas fix költségek miatt nem tudtak volna nyereségesen kereskedni.

De hogyan képesek ennyivel a versenytársaik előtt járni és ilyen kedvező árakat biztosítani?

A kérdés inkább az, hogy mások miért a jelenlegi áron nyújtják a szolgáltatásaikat? A DEGIRO 2008-ban alakult és eleinte kizárólag vállalati ügyfelek számára biztosított kereskedési felületet. 2013-ban nem tettünk mást, mint hogy megnyitottuk ezt a felületet a kisbefektetők számára is, megtartva nagykereskedelmi árainkat. Amellett, hogy ügyfeleink magas színvonalú szolgáltatásban részesülnek, költségeinket alacsonyan tudjuk tartani. Saját fejlesztésű informatikai rendszerünk, ehhez nagy mértékben hozzájárul: nem csak költséghatékony, de ügyfeleink számára automatikusan garantálja az úgynevezett best execution (legjobb kivitelezés) szolgáltatást a rendszerünkbe bevezetett tőzsdék egyikén.

Hogy látják, folytatódik ez a trend amit elindítottak?

Már most látható, hogy mások is elkezdtek csökkenteni az áraikon, ennek ellenére még mindig jóval elmaradnak azoktól az áraktól, amit a nagykereskedelmi befektetők fizetnek. Ami a trendet illeti, véleményünk szerint tovább fognak csökkenni az árak, amit a szolgáltatók az ügyfeleikre hárítanak - öt éven belül akár a nullát is elérhetik!

Milyen célokat tűztek ki maguk elé, amikor magánbefektetők előtt is megnyitották felületüket?

Amikor 2013-ban elindult a szolgáltatásunk, a DEGIRO célul tűzte ki, hogy 2015-ig Európa-szerte mindenki számára elérhetővé tegye a világ meghatározó tőzsdéin a kereskedést, nagykereskedelmi árszínvonalon. Jelenleg 14 országban vagyunk jelen, amihez rövidesen újabb 4 társul. Hosszabb távú céljaink közt szerepel, hogy Európa legnagyobb online brókerévé válunk.

Mi a véleményük a Magyarországon egyre nagyobb méreteket öltő brókerbotrányról?

A magyar eseményeket nem szeretnénk kommentálni. Természetesen tudjuk, hogy az ügyfelek ilyenkor bizalomvesztetté válnak, ugyanis nem tudhatják, hogy befektetéseiket és megtakarításaikat milyen arányban és mikor kaphatják vissza. Mint holland cég, ránk a holland törvények és a holland felügyeleti szervek (Holland Központi Bank (DNB) és a holland Pénzügyi Piaci Hatóság (AMF)) feltételei vonatkoznak. A DEGIRO ügyfeleinek pénzét és értékpapírjait egy tőlünk teljesen független, úgynevezett letétkezelő, illetve elszámolóház, valamint bankok kezelik és így azok mindenkor, a mi számlánktól elkülönítve, felső összeghatár nélkül, biztonságban vannak. Meggyőződésünk, hogy pár év múlva nem az áraink fognak minket a többi piaci szereplőtől megkülönböztetni, hanem az, hogy mennyire hatásosan elkülönítve, biztonságosan kezeljük ügyfeleink vagyonát. Szomorú, hogy ez még mindig nem mindenkinél van így.

Önöknél, mint holland cég, ügyfélként szükséges a holland, vagy angol nyelvtudás?

Természetesen nem. Minden dokumentumunk és szolgáltatásunk elérhető magyar nyelven is. Sőt, ügyfeleink kényelme érdekében telefonos ügyfélszolgálatunk belföldi számon, magyar nyelven elérhető.

Akkor holland bankszámlára sincs szükség?

Nincs. Ha valaki DEGIRO ügyfél szeretne lenni, elég online regisztrálnia az oldalunkon, megadnia személyes adatait és átutalnia egy összeget, egy a nevén vezetett bankszámláról - ez lehet akár Magyarországon vezetett számla is. Az utalásra azért van szükség, mert a bankszámla adatai alapján azonosítjuk ügyfeleinket, ezzel is megspórolva a papírmunka és a személyazonosító dokumentumok beküldésével kapcsolatos kellemetlenségeket ügyfeleinknek.

(x)
Címkék: prémium

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium