Prémium

HP szendvics bankoknak (x)

Portfolio




A Hewlett-Packard Magyarország Kft. pénzügyi üzletágán belül a pénzügyi területen mûködõ cégek üzleti tanácsadására szakosodott új, banki tapasztalatokkal rendelkezõ konzultánsi csoportot állított fel a közelmúltban, hogy a HP-t mint megoldásszállítót ismertesse meg az ügyfelekkel.

Bár a közép-kelet-európai régióban a HP már a piacvezetõk között szerepel a pénzügyi megoldások területén, Magyarországon ennek az üzletágnak a beindítása csak nemrég kezdõdött. A társaságra korábban jellemzõ termékorientált üzleti szemlélettel szemben a pénzügyi intézetek stratégiájában is egyre inkább az ügyfélorientált megközelítés érvényesül. A HP az új divízió megalakításával alkalmazkodik ehhez a tendenciához, azaz a szolgáltatási részleg megerõsödése összhangban van a cég filozófiájával, amelyben az ügyfelek minél tökéletesebb kiszolgálása a cél. Ehhez széles termékskála és kitûnõen képzett szakembergárda nyújt biztos hátteret. A HP termék- és szolgáltatási portfóliója képes kielégíteni a pénzügyi cégek igényeit az alkalmazások kiválasztásától az alkalmazott IT infrastruktúrán át a teljes megoldás szállításáig.

A társaság a szlogenje szerint képes úgynevezett "faltól falig" szolgáltatást biztosítani ügyfelei részére. Ez azt jelenti, hogy a társaság tevékenysége úgy bõvült az üzleti és technológiai tanácsadással, hogy az ügyfelek igényeinek felmérésétõl egészen az informatikai rendszerek teljes leszállításáig, beüzemeléséig tudják végigkísérni a projekteket.



Szántó Péter
kereskedelmi vezető


Plájás Gábor
vezető tanácsadó


Igényfelméréssel kezdõdik

A társaság konzultációs csapata olyan többéves banki gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezõ tanácsadókkal is rendelkezik, akik kifejezetten a pénzügyi cégek üzleti igényeinek felmérésén, informatikai problémáik megoldásán, rendszereik fejlesztésének támogatásán dolgoznak. Feladatuk, hogy magas szinten lássák át a pénzügyi cégek üzleti folyamatait, összefüggéseit és a különbözõ fejlesztések kihatásait a vállalat életére. Felmérik és meghatározzák a cégek stratégiai üzleti igényeit, és kiválasztják ezekhez a megfelelõ IT megoldásokat. A vállalati menedzsment döntését elõsegítik olyan megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésével, amelyek tartalmazzák többek között a beruházások megtérülésére vonatkozó számításokat is. A HP szakértõgárdája az ügyfelekkel együtt gondolkodva, igényeiket felmérve, velük közösen alakítja ki az üzletviteli stratégiákat és javasolja az informatikai fejlesztéseket.

Nemzetközi és hazai tapasztalatok

A mai kiélezett versenyhelyzet gyors, az üzleti környezetet átfogóan értékelõ, körültekintõ vezetõi döntéseket igényel, amiben kiemelkedõ jelentõségû az üzleti információk birtoklása és felhasználása. E fontos vezetõi célok támogatására sorakoztatja fel a HP fõ fókuszterületeit, az ügyfélkapcsolat-kezelést (CRM), az adattárház-építést (data warehousing) és az új generációs (e-bank, m-bank) megoldásokat. A HP nemzetközi szervezete, tudásbázisa segítségével képes az ügyfeleinél felmerülõ IT problémák optimális megoldására akár saját termékeivel és szolgáltatásaival, akár erõs nemzetközi partnerkapcsolatainak segítségével.

Az említett új generációs megoldások kidolgozására alakult - valamivel több mint két évvel ezelõtt - a Hewlett-Packard Magyarország Kft. pénzügyi üzletága. Ebben a szervezeti egységben banki munkahelyen szerzett szakmai tapasztalattal rendelkezõ szakemberek és informatikusok dolgoznak együtt. Ez adja a szakértõi hátteret ahhoz, hogy az informatikai világcég a számítástechnikai hardver szállításától a banki stratégiai tanácsadásig ("faltól falig") terjedõ megoldások szállítójaként léphessen fel a pénzintézeti szolgáltatási piacon.


Hardvertámogatás

A "faltól falig" megoldás az ún. szendvics modell alapján épül fel. Ennek alján helyezkedik el pongyolán fogalmazva a vas, pontosabban a hardverelemekbõl, komputerekbõl - ezen belül egyebek mellett a különféle (Windows NT-s, unixos) gépekbõl, illetve az egyprocesszorostól a 64 processzoros Superdome-ig terjedõ különbözõ teljesítményû szerverekbõl -, tároló- és hálózati eszközökbõl, szkennerekbõl, nyomtatókból stb. álló technikai infrastruktúra. Érdemes megjegyezni, hogy a Hewlett-Packard e téren kialakult sokoldalúsága jól illeszkedik a banki és biztosítói szféra sajátos igényeihez. A szerverekkel kapcsolatban kiemelésre méltó, hogy legnagyobb teljesítményû gépünk az egyetlen a piacon, amely nem csupán úgynevezett hardverparticipálásra, azaz több géptípus egyidejû mûködésének biztosítására képes, hanem több operációs rendszer (Windows NT, Unix) egyidejû futtatására is. Az alaprendszerhez tartoznak még a biztonsági megoldások, a HP OpenView néven futó hálózatmenedzselõ szoftvere és persze a jó szerviz, a színvonalas technikai támogatás.

Biztonságos rendszerek

Összességé ben, a biztonságot (security), a magas rendelkezésre állási képességet (high availability), a hibatûrést, a különbözõ hardverek és szoftverek egyidejû használatának lehetõségét, a skálázhatóságot (a kicsi, olcsó rendszereknek a feladatok növekedésével párhuzamos bõvíthetõségét) és a hálózatmenedzsmentet is figyelembe véve elmondható, hogy a HP technikai kínálata teljesen keresztplatformos (XP), lehetõvé teszi az eltérõ elemek együttmûködését.

Széles körû alkalmazások

A szendvics második szintjén az alkalmazásszoftverek vannak. Ezek részben a HP saját termékei, részben széles partneri körrel együtt kínált programok. A paletta az új generációs (a HP-nél az e-services keretében futó) internetbanking-megoldáso któl, valamint a belsõ használatú és az ügyfelek felé is nyitott portáloktól az adattárházakon (data warehouse) és a CRM-en (Customer Relationship Management) keresztül az alkalmazásintegrációig (EAI - Enterprise Application Integration) és a hagyományos pénzügyi (számlavezetési, fizetéskezelõ) rendszerekig magában foglalja a teljes pénzügyi informatikai területet.

Igényfelméréstõl a beüzemelésig

A HP mint informatikai szolgáltató az említett szendvics modell csúcsán üzleti tanácsadóként is megjelenik a piacon. A HP felismerte, hogy a gyorsan változó technológiai és üzleti környezetben felértékelõdik a konzultáció, a tanácsadás szerepe. A teljes megoldás kidolgozása a HP-nél magában foglalja a fõvállalkozói projektvezetést, a bevezetési folyamat minõségbiztosítását (részben ISO szerint, részben a cég saját minõség-ellenõrzõ rendszere szerint) és a pénzügyi kockázat kezelését is.

(X)
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek