FONTOS Itt a fordulat? A vártnál sokkal gyengébb az amerikai gazdaság
Prémium

Iskolakezdés: így fedezik a magyar családok a legnagyobb kiadásokat (x)

Portfolio
Átlagosan gyermekenként közel 20 ezer forintot költenek a szülők az őszi iskolakezdésre, amin felül még év közben is vannak kiadások. Sokaknak jelent komoly anyagi terhet ez az időszak, így ilyenkor általában megnövekszik a hitelek iránti kereslet. Pedig más lehetőségek is vannak: kevesen tudják például, hogy akár a munkaadójuktól is igényelhetnek támogatást. De milyen típusú termékek jelentik a legnagyobb kiadást a magyar szülőknek ebben az időszakban? A KIKA lakberendezési láncot arról is megkérdeztük, hogyan kell úgy bútort választani, hogy mindenképpen megtérüljön a befektetett összeg.
Két hét múlva indul a következő tanév, ami nemcsak a gyermekeknek jelent kihívást, hanem a szülőknek is. A KSH tavalyi felmérése alapján ugyanis az iskolakezdés gyermekenként 19 600 forinttal terheli meg a magyar családok költségvetését, év közben pedig havonta átlagosan 17 500 forintot fordítanak iskoláztatással kapcsolatos költségek fedezésére. Az olyan alapkellékek mellett, mint a füzetek, írószerek vagy az iskolatáska, szükség lehet új bútorokra, informatikai eszközökre, egyetemista gyermekek esetében pedig lakásbérlésre. Így már nem is tűnik túlzásnak a fenti, csaknem 20 ezer forint. De hogyan gazdálkodják ezt ki a magyar családok?

Iskolakezdés: így fedezik a magyar családok a legnagyobb kiadásokat
(Forrás: KIKA)

Ezekre megy el a legtöbb pénz

Évről évre egyre többe kerül a szülőknek az iskolakezdés, aminek nem kizárólag az árak emelkedése az oka. Egyre szélesebb a kapcsolódó termékek kínálata: a hagyományos eszközök helyett például a népszerű animációs karakterekkel díszített füzetek és táskák hódítanak, amelyeket gyakran többszörös áron lehet megvásárolni. A kiadások növekedése ezenkívül annak is köszönhető, hogy a mai elsősöknek jelentős része már rendelkezik mobiltelefonnal, illetve tablettel. A középiskolások körében pedig már gyakorlatilag nincs olyan diák, akinek ne lenne mobiltelefonja, laptopja vagy tabletje.

Az informatikai eszközök mellett a másik jelentős kiadást a bútorok jelentik. A KIKA szerint a bútorok beszerzése már augusztus elején megkezdődik, hiszen a megfelelő darabok kiválasztása hosszabb folyamat. A legtöbben a gyermekkel együtt indulnak el vásárolni, hogy biztosan az ő ízlésének és igényeinek megfelelő bútort válasszanak.

A lakberendezési lánc tapasztalatai alapján a családok átlagosan 35-40 ezer forintból fedezik az iskolakezdési bútorvásárlást, de persze nagy a szórás, hiszen minden attól függ, hogyan képzeli el a család a megfelelő tanulósarkot, és mennyi pénzt tud rászánni. Érdemes ilyenkor az akciókat is figyelni, hiszen már szinte minden áruház kínál iskolakezdési kedvezményeket a vásárlóknak. Akár az egyébként meglehetősen drága informatikai cikkekhez is hozzá lehet jutni alacsonyabb áron a műszaki boltokban, illetve a bútorok beszerzése is megoldható a szokásosnál kedvezőbb áron. A KIKA áruházaiban például egész augusztusban számos íróasztal, forgószék és kisebb irodai kiegészítő akciósan lesz kapható, a lámpákat pedig augusztus 17-19-ig 20% kedvezménnyel lehet megvásárolni.

Iskolakezdés: így fedezik a magyar családok a legnagyobb kiadásokat
(Forrás: KIKA)

Miből fizetik ki a magyar családok?

A fent említett egyszeri, de annál nagyobb kiadásokat nem minden család tudja kigazdálkodni a rendelkezésre álló keretből. Egy tavalyi banki felméréséből az derült ki, hogy:
  • a magyar szülők több mint kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben hitelt vesz fel gyermeke érdekében;
  • a felvett hitelösszegre elsősorban informatikai eszközök, bútorok és lakberendezési tárgyak vásárlása miatt van szükség, és a hazai felsőoktatási tandíjak finanszírozása is sokszor kölcsönökön keresztül történik.

Az iskolakezdési időszakban általában megnő a hitelek iránti kereslet: a legtöbben személyi kölcsönt vesznek fel, de sokan használják ki a hitelkártyák nyújtotta lehetőségeket, illetve a folyószámlahitelt is. Több áruházban, köztük a KIKA üzleteiben van lehetőség gyorskölcsönt igényelni, ami lehetővé teszi a részletfizetést. A lakberendezési láncnál a kölcsön összege 30 ezertől 1 millió forintig terjedhet, a havi törlesztőrészlet pedig tartalmazza az ügyleti kamatot is.

További lehetőség a családoknak, hogy a munkáltató saját döntése alapján évente egyszer részesítheti iskolakezdési támogatásban munkavállalóját, az úgynevezett Iskolai Erzsébet-utalvánnyal. Az idei évtől 40,71%-ra csökkent az adó- és járulékvonzata ennek a juttatásnak, ráadásul korlátlanul adható, azzal a feltétellel, hogy a szülő családi pótlékra jogosult. A támogatás a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig használható fel. Gyakorlatilag minden eszközre beváltható, ami taneszköznek minősülhet, tankönyvekre, írószerekre, ruházati cikkekre, sporteszközökre és bútorokra is. A legtöbb önkormányzat ugyanilyen juttatás formájában 5 és 20 ezer forint közötti összeggel segíti azoknak a gyerekeknek a beiskolázását, akik többgyermekes családban élnek, alacsony az egy főre jutó jövedelem, hátrányos helyzetűek, esetleg tartósan betegek.


Iskolakezdés: így fedezik a magyar családok a legnagyobb kiadásokat
(Forrás: KIKA)

Így kell jól vásárolni a tanévkezdésre

A bútor valóban az alapvető kellékek közé tartozik, és ha költséghatékonyságra is törekszik az ember, nem érdemes alább adni az olyan igényekből, mint a minőség vagy az ergonomikus kialakítás - főleg a gyerekbútorok esetében. Az ifjúsági és az irodabútorok választéka ma már igen széles, és ez az árak szempontjából is igaz:
  • íróasztalt 8.490 és 70.000 forint között több árkategóriában lehet vásárolni;
  • a forgószékek ára 10.000 és 102.000 forint között mozog;
  • polcos elemekből 10.990 és 52.000 forint között válogathatunk, többféle méretben és kialakításban.

A KIKA szerint a legfontosabb a tanulás szempontjából a tökéletes íróasztal-forgószék kombináció. A széket a gyermek magasságához érdemes választani, úgy, hogy a lába kényelmesen leérjen, így nem zsibbadnak el a végtagok hosszabb ülés után sem. Lényeges szempont, hogy a háttámla végig megtámassza a hátat, és ha hosszabb távra tervezünk, válasszunk állítható magasságú széket. Az asztallapnak olyan magasságban kell lennie, hogy a gyermek a széken ülve kényelmesen meg tudja támasztani rajta a könyökét, és ne kelljen előre görnyednie, amikor ír. Szintén elősegíti az egyenesebb ülést, ha dönthető az asztal lapja. Az ilyen modelleknél rendszerint a lapmagasság is állítható, tehát az asztal is "együtt nőhet" gyermekkel. Nem árt, ha emellett van elég hely a napi tanuláshoz szükséges író- és egyéb eszközök tárolására is, így nagyjából 100 x 60 cm-es asztalt ajánlott választani.

Érdemes gondoskodni arról is, hogy az íróasztal körül legyen elég fiók vagy polc, ahol mindennek megvan a helye. Az az ideális, ha a gyermek a székén ülve mindent könnyen elér, amire csak szüksége lehet a tanuláshoz. Az íráshoz és az olvasáshoz elengedhetetlen a fény is, amiből persze a természetes a legjobb, de a téli délutánokon sem maradhat el a leckeírás, ezért lámpára is szükség van az íróasztalon. A modern, LED-es lámpák a tanuláshoz is megfelelő, villogásmentes fényt biztosítanak, ráadásul a működésük is energiatakarékos. Bár sokan idegenkednek a hideg fényű lámpáktól, egyes kutatások szerint javítja a teljesítményt, így a tanulósarokba ideális választás.

(x)
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13