Prémium

Komoly növekedés előtt áll a hazai IT-biztonsági piac (x)

Portfolio
Egyre erőteljesebben foglalkoztatja az IT-biztonság kérdése a hazai vállalatokat, ám ezzel együtt nem mindig fordítanak elég erőforrást erre a területre, derül ki a T-Systems Magyarország megbízásából készült felmérésből. A hazai piac komoly növekedés előtt áll, a versenyben pedig azok a szolgáltatók lehetnek sikeresek, amelyek az üzleti innovációt támogató megoldásokat nyújtanak.
Az IT biztonság továbbra is az egyik legdinamikusabban növekvő területe a hazai IT piacnak, és az előttünk álló időszakban is komoly bővülés várható - derül ki abból a felmérésből, amelyet az IDC készített a T-Systems Magyarország megbízásából. A rendelkezésre álló adatok alapján 2014-re meghaladta a 90 millió dollárt - jelenlegi árfolyamon számolva a 25 milliárd forintot - a teljes piac nagysága. Közép-Európában ezzel a közepesen fejlett piacok közé tartozik a magyar, amely legnagyobb - közel 45 százalékos - szeletét a szolgáltatások adják, míg 34,6 százalékot ér el a szoftverek, és 20,5 százalékot a készülékek részesedése.

A magyar piac viszonylag jó pozíciói ellenére ugyanakkor - állapítja meg a felmérés - komoly a nyomás a vállalatokon az IT-biztonság és rendszerfelügyelet területén: főként az egyre összetettebb fenyegetések, a növekvő IT-biztonsági tudatosság, az új technológiák (elsősorban a mobil eszközök) okozta kihívások, illetve az adminisztratív-, és megfelelési kötelezettségek miatt.

Az IT-biztonsághoz való viszonyulást ugyanakkor a felmérés szerint az is nagyban befolyásolja, hogy az adott vállalat milyen területen működik. A pénzügyi területen például kiemelten fontos szerepet kap az IT-biztonság az üzleti tevékenység szempontjából: az ezen a területen működő vállalatok számára elsődleges prioritás rendszereik védelme, többek között az üzletmenet folytonosságának biztosítása miatt. Ezeknek a szervezeteknek már többnyire az IT csapatuk is jelentős, s minden esetben dedikált szakértő, illetve szakértői csapat foglalkozik a biztonsági kérdésekkel, illetve evidencia, hogy a felső menedzsmentben IT szakember képviseli a biztonsági kérdéseket. A gyártás és az ipar területén viszont leginkább ott tekintenek kiemelt fontossággal az IT-biztonságra, ahol a termelési folyamatokat is IT megoldások vezérlik, de náluk az információvédelem szerepe is felértékelődik. A közműszolgáltatóknál pedig alapvetően a szolgáltatások biztonsága miatt kap egyre hangsúlyosabb szerepet az IT.

A vállalatoknak egy jelentős része ugyanakkor nem tekinti az IT-biztonságot az üzlet szempontjából kritikus pontnak, illetve az IT és az üzlet nem minden biztonsági kockázatról értesül, vagy ha igen, azokat nem tekinti a vállalat szempontjából releváns kockázatnak. Ezt az attitűdöt viszont módosítja, ha adott cég egy nemzetközi nagyvállalat magyarországi leányvállalataként működik, mert a nemzetközi előírások erősödő nyomásként, és kötelező feladatként jelentkeznek.

Ami pedig a jövőbeli fejlesztéseket illeti, az informatika működésével kapcsolatos elvárások két alapvető irányba mutatnak. Egyfelől és elsődlegesen nő a megbízható, biztonságos üzemeltetés a belső informatikával szembeni elvárás, másfelől, mivel a technológia és az üzlet oda-vissza hat egymásra, az üzleti oldal számára fontos, hogy az IT is hozzon innovatív megoldásokat. A jövőben tehát elsősorban azok az informatikai szolgáltatók lehetnek sikeresek az IT-biztonság területén, amelyek az üzleti innováció támogatására is alkalmas megoldásokat tudnak nyújtani - állapítja meg a felmérés.

A felmérés tanulságait is beépíti a T-Systems Magyarország "Felügyelt és biztonságos üzleti rendszerek" stratégiájába, amely alapján igyekszik ügyfelei üzleti igényeihez illeszkedő, a folyamatos üzemvitelt lehetővé tevő IT-biztonsági, rendszer- és szolgáltatásfelügyeleti megoldásokat biztosítani.



A T-Systems Magyarországról:
A T-Systems Magyarország Zrt. a Magyar Telekom 100%-os tulajdonú leányvállalataként nagyvállalati ügyfeleknek, a közigazgatásnak és intézményeknek nyújt a mindennapi működéshez elengedhetetlen, teljes körű távközlési és IT infrastruktúra-, alkalmazásfejlesztési és rendszerintegrációs szolgáltatásokat. Több mint 1600 munkavállalójával és 1700 beszállító partnerével Magyarország piacvezető infokommunikációs szolgáltató vállalata, a cégben felhalmozott szaktudás és tapasztalat több évtizedes múltra tekint vissza.
További információk elérhetők a cég hivatalos oldalán:www.t-systems.hu

(x)
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Bankmonitor

Mi garantálja az LTP hozamait?

Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 százalék kamatbónuszt fizetnek a befizetett összeg után. Ez már ahhoz hasonló évesített ho

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13