Kortárs írókat díjaz a legnagyobb hazai könyvkereskedő (x)

2018. április 18. 11:00    
nyomtatás
 
A Libri Könyvkereskedelmi Kft. 2016-ban díjat alapított, hogy elismerje az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit. Az idei döntőben a 2017-ben megjelent, nevezési követelményeknek megfelelő 143 könyvből neves közéleti személyiségek választották ki a 10 döntős alkotást. Ezekre a zsűri és a közönség is szavaz a következő hetekben, májusban pedig kiderül, hogy melyek nyerik el 2018-ban a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. Három verseskötet, három regény, két esszé-, egy paródiakötet és egy memoár közül kerülnek ki az idei díjazottak.


A Libri a kultúra elhivatott pártolójaként egyik fő céljának tartja az olvasás népszerűsítését és a kortárs magyar irodalom támogatását. Azért hívta életre a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat, hogy jutalmazza azokat a hazai szerzőket, akik nagyban hozzájárulnak Magyarország szellemi és kultúrális örökségének gyarapításához. A 2016-ban alapított elismerés magyar szerzők által magyar nyelven írt szép- vagy tényirodalmi alkotásokat díjaz, amelyek az előző évben jelentek meg először, és minden tekintetben megfelelnek a Libri irodalmi díjak szellemiségének.

Bödőcs Tibor, Nádas Péter és Spiró György a döntőben


Az irodalmi díj nevezési kritériumainak megfelelő hosszúlistára idén 143 könyv került fel, 53 tényirodalmi és 90 szépirodalmi kötettel, összesen 42 kiadótól. Ezekből jött létre a tíz döntős alkotás listája 107 neves közéleti személyiség szavazatai alapján, többek között Dragomán György író, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Király Júlia közgazdász, Schilling Árpád színész és Veiszer Alinda újságíró, műsorvezető részvételével. A 10 legtöbb szavazatot kapott könyv listáján az alábbi alkotások szerepelnek:
 • BÖDŐCS TIBOR: Addig se iszik című paródiakötete;
 • FÖLDÉNYI F. LÁSZLÓ: A melankólia dicsérete című esszékötete;
 • KEMÉNY ISTVÁN: Lúdbőr című esszékötete;
 • NÁDAS PÉTER: Világló részletek I-II. címmel megjelent memoárja;
 • PARTI NAGY LAJOS: Létbüfé című verseskötete;
 • PEER KRISZTIÁN: 42 című verseskötete;
 • SPIRÓ GYÖRGY: Kőbéka című regénye;
 • TOLNAI OTTÓ: Nem könnyű című verseskötete;
 • TOMPA ANDREA: Omerta című regénye;
 • VIDA GÁBOR: Egy dadogás története című önéletrajzi regénye.

Kortárs írókat díjaz a legnagyobb hazai könyvkereskedő


Melyik könyv lesz a győztes?


A következő hetekben egy 5 tagú szakmai zsűri és a közönség választja ki azt a két könyvet, amelyek májusban megkapják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A díj elnyerése - mindkét esetben - 1 millió forint jutalommal és 25 millió forint médiatámogatással jár együtt.

A Libri irodalmi díjat első ízben Rakovszky Zsuzsa kapta Fortepan című verseskötetéért, tavaly pedig Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című novellafűzérért. A Libri irodalmi közönségdíjasa 2016-ban Bartis Attila A vége című regénye, 2017-ben pedig Kepes András Világkép című tényirodalmi műve lett.

A szakmai zsűri


A Libri irodalmi díj szakmai zsűrijének összeállításakor az olvasás, a könyvek és a kultúra szeretetét, valamint a sokszínűséget tartották. A tagok:
 • Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja;
 • Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója;
 • Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja;
 • Károlyi Csaba irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató;
 • Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.


A közönség március 21-től május 10-ig, majdnem két teljes hónapon át szavazhat a Libri weboldalán és könyvesboltjaiban, áprilisban pedig a Könyvfesztiválon, az átadóünnepség pedig május 15-én lesz. A díjról, a 143 könyvről, a döntős művekről és szerzőikről minden információ megtalálható a Libri weboldalán és Facebook-oldalán.

(x)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium