Prémium

Már KKV-ként kifizetődő robothadseregre építeni (x)

Portfolio
A teljes ellátási láncot felforgatják a mesterséges intelligencián és robotikán alapuló megoldások, amelyek a költségcsökkentés és a hatékonyságnövelés mellett az aggasztó munkaerőhiányra is választ adhatnak. Az agilis vállalatok egyedi innovációs európai ökoszisztéma keretében lovagolhatják meg a trendeket.
Nincs mese, a logisztikai cégeket is szorongatja a piac, hogy automatizált és adatvezéreltebb működés felé vegyék az irányt, hiszen a szereplők az árnyomás mellett az egyre súlyosbodó munkaerőhiánnyal is állandó harcot vívnak.

"Megindult a verseny "last mile" fronton, megjelent a virtuális logisztikai csapat intézménye, jönnek az önvezető flották, a raktárakban pedig lassan több lesz a gép, mint az ember" - vázolta a főbb trendeket Petri Liuha, aki az innovációs európai ökoszisztémát működtető EIT Digitálnál felel a digitális ipari portfólióért.



Már KKV-ként kifizetődő robothadseregre építeni
Petri Liuha, az EIT Digital digitális iparért felelős ágazati vezetője
Liuha azon a nemzetközi szakmai fórumon beszélt, amelyet az EIT Digital magyarországi képviselete szervezett a Budapest Repülőtéri Régió Klaszterrel karöltve. A szakember a Cargonexx sikersztorijával példálózott, amely EIT Digital Akcelerátoránál léphet szintet intelligens árufuvarozási hálózatának megvalósításával. A Cargonexx játszóterén az algoritmusok viszik a prímet: a rendszer öntanulással lövi be az árakat és a kapacitásokat, automatizálja a megrendelési és szerződési folyamatokat, valamint leszorítja az üres raktérrel megtett utak hosszát.

Lefedni az utolsó mérföldet

A robotizáció a készletezést is újraértelmezi. Az Amazon holland megfelelője, a bol.com 2021-re elkészülő új logisztikai központjában például a feladatok 80%-át már gépek végzik majd, ami nem csak a munkaerőköltségeket vágja meg, hanem a termelékenységet is növeli. Ezt már Roos Rooijakkers, a BrightCape fejlesztési menedzsere emelte ki, amely cég az EIT Digitallal társfinanszírozásban és többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közreműködésével megvalósított projektben fejleszt autonóm rendszert.

"Már kis- és középvállalati szinten is megéri robotokba invesztálni, hiszen a logisztikai szektorban három-kilenc hónapos megtérülési idővel lehet számolni" - mondta a holland szakember.

A BrightCape által is alkalmazott, gépi tanuláson alapuló módszerekkel minimalizálhatók a konvencionális szállítási eszközök által okozott károk, míg az utolsó mérföldes kézbesítéshez használt drónos útvonal optimalizációjával gyorsul a kiszállítás és pontosabban megbecsülhető a várható érkezés időpontja.


* A kép forrása: Posztós János

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01