Prémium

Miért van Magyarországon bordói bor? (x)

Portfolio
Mint az a Nagy Bor Teszt 2017-es felméréséből kiderül, ha csak kicsivel is, de mi magyarok még mindig a vörösborokat szeretjük a legjobban.
Ha pedig vörös, akkor a bordeaux-i szőlőfajták - tudható egy másik kutatásból, illetve a Bordói November nagykóstolóból, ami évről évre a Winelovers legsikeresebb rendezvénye. De mik is azok a bordeaux-i fajták és milyen stílusú a bordói bor?

A klasszikus bordeaux-i házasítás három szőlőfajtából, cabernet franc-ból, cabernet sauvignon-ból és merlot-ból áll; ebből bármely kettő is elegendő ahhoz, hogy bordói stílusú cuvée-ről beszélhessünk. A cabernet franc-t szinte mindenhol a világon a cabernet sauvignon kistestvérének tekintik, nem tartják annyira kifinomultnak, izgalmasnak. Pedig igazából a franc a szülő, amely a sauvignon blanc-nal spontán kereszteződve hozta létre a cabernet sauvignon-t. A franc fajtatisztán jóval ritkábban készül, mint a gyermeke: elsősorban Franciaországban, a Loire-völgy egyes részein, a Gironde vidékén és Villányban az eredetvédett Villányi Franc formájában fordul elő. Tulajdonsága, hogy könnyebben érik, mint a sauvignon, könnyebb a szerkezete is és kevesebb a tanninja (ez az a vörösborokra jellemző csersav, amit a legintenzívebben a szájpadlásunkon érzünk), visszafogottabb az aromatikája. Viszont vannak olyan gyógynövényes, hűvös jegyei, amelyek eleganciát sugároznak; érlelve pedig étcsokoládés, édesfűszeres aromákkal gazdagodik a bor.

Miért van Magyarországon bordói bor?
A cabernet sauvignon ezzel szemben testesebb, tanninban gazdagabb és intenzívebben hozza a piros bogyós gyümölcsöket. A szőlő nehezebben érik, és éretlenül szedve tombol benne a zöldpaprikás vonal. Mind a franc, mind a sauvignon jól érlelhető bort ad, szépen gazdagodik a megfelelő hordóhasználattal, szereti, ha pihenhet a palackban és jó savszerkezete miatt kedveli maga mellett a komoly, akár zsírosabb falatokat.

A harmadik bordeaux-i fajta, a merlot, szintén rokon. Osztrák kutatók szerint legalábbis DNS-e alapján egyik felmenője a cabernet franc, így a cabernet sauvignon féltestvérének tekinthetjük. A merlot egyedül a cabernet sauvignon-nal versenyzik a világ legnagyobb felületen ültetett kékszőlője címért. Az Egyesült Államokban sokkal népszerűbb, mint a cabernet sauvignon, pedig kisebb területen foglalkoznak vele. Franciaországban folyamatosan nő a merlot telepítések száma, nemcsak Bordeaux-ban, de máshol is egyre fontosabb. A borászok nem csupán azért szeretik, mert sokak által kedvelt bort ad, hanem azért is, mert szőlészeti szempontból is a szerencsésebbek közé sorolhatjuk. A kékszőlők között a viszonylag korai érésű fajtákhoz tartozik, ami minden olyan borvidéken, ahol rizikós lehet az őszi időjárás, pozitívumnak számít.

Miért van Magyarországon bordói bor?
A három szőlőfajtának az elterjedtsége távolról sem egyenletes elsőszámú hazájukban, vagyis Bordeaux-ban. A borvidéket általában jobb és bal partra szokás osztani: a bal part, a klasszikus Medoc-i vidék inkább preferálja a cabernet sauvignon és a merlot szőlőfajtákat, míg a jobb part, Pomerollal és St-Emilionnal inkább áll a merlot és a cabernet franc pártján.

A bordói bor készítésének tradicionálisan elengedhetetlen tartozáka a barrique (ejtsd barrik) hordó, ami szintén innen indult világhódító útjára. A barrique egy speciális, pörkölt, 225 literes tölgyfahordó. A több hónapos, esetleg több éves, barrique hordóban való érlelésnek köszönhetően a bor átveszi annak jegyeit, és illat- illetve ízvilága is jellegzetesen megváltozik: csokis, dohányos, vaníliás, pörkölt magvas ízek is kialakulhatnak. Kizárólag a legmagasabb minőségű, hosszan érlehető borokat tudja tovább kerekíteni ez az eljárás, és ezeket a hordókat maximum háromszor használják fel, mivel ezután csökken aromaátadó képességük.

Miért van Magyarországon bordói bor?
A bordeaux-i szőlőfajták korábban említett tulajdonságai miatt Magyarországon is komoly hagyománya van az ezekből készült fajtaboroknak illetve házasításoknak. Bordeaux-i házasítása van többek között a villányi Maul és Stier pincészeteknek, a szekszárdi Schiebernek, az egri Thummerernek és Balatonboglárról a Garamvári pincének. Mindnyájuktól lehet kóstolni november 18-án, a Winelovers Bordói November rendezvényén, ahol 11 borvidék 60 borászatának 150 bora kerül bemutatásra.

(x)
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13