Miért van Magyarországon bordói bor? (x)

2017. november 2. 05:00    
nyomtatás
 
Mint az a Nagy Bor Teszt 2017-es felméréséből kiderül, ha csak kicsivel is, de mi magyarok még mindig a vörösborokat szeretjük a legjobban.

Ha pedig vörös, akkor a bordeaux-i szőlőfajták - tudható egy másik kutatásból, illetve a Bordói November nagykóstolóból, ami évről évre a Winelovers legsikeresebb rendezvénye. De mik is azok a bordeaux-i fajták és milyen stílusú a bordói bor?

A klasszikus bordeaux-i házasítás három szőlőfajtából, cabernet franc-ból, cabernet sauvignon-ból és merlot-ból áll; ebből bármely kettő is elegendő ahhoz, hogy bordói stílusú cuvée-ről beszélhessünk. A cabernet franc-t szinte mindenhol a világon a cabernet sauvignon kistestvérének tekintik, nem tartják annyira kifinomultnak, izgalmasnak. Pedig igazából a franc a szülő, amely a sauvignon blanc-nal spontán kereszteződve hozta létre a cabernet sauvignon-t. A franc fajtatisztán jóval ritkábban készül, mint a gyermeke: elsősorban Franciaországban, a Loire-völgy egyes részein, a Gironde vidékén és Villányban az eredetvédett Villányi Franc formájában fordul elő. Tulajdonsága, hogy könnyebben érik, mint a sauvignon, könnyebb a szerkezete is és kevesebb a tanninja (ez az a vörösborokra jellemző csersav, amit a legintenzívebben a szájpadlásunkon érzünk), visszafogottabb az aromatikája. Viszont vannak olyan gyógynövényes, hűvös jegyei, amelyek eleganciát sugároznak; érlelve pedig étcsokoládés, édesfűszeres aromákkal gazdagodik a bor.

Miért van Magyarországon bordói bor?


A cabernet sauvignon ezzel szemben testesebb, tanninban gazdagabb és intenzívebben hozza a piros bogyós gyümölcsöket. A szőlő nehezebben érik, és éretlenül szedve tombol benne a zöldpaprikás vonal. Mind a franc, mind a sauvignon jól érlelhető bort ad, szépen gazdagodik a megfelelő hordóhasználattal, szereti, ha pihenhet a palackban és jó savszerkezete miatt kedveli maga mellett a komoly, akár zsírosabb falatokat.

A harmadik bordeaux-i fajta, a merlot, szintén rokon. Osztrák kutatók szerint legalábbis DNS-e alapján egyik felmenője a cabernet franc, így a cabernet sauvignon féltestvérének tekinthetjük. A merlot egyedül a cabernet sauvignon-nal versenyzik a világ legnagyobb felületen ültetett kékszőlője címért. Az Egyesült Államokban sokkal népszerűbb, mint a cabernet sauvignon, pedig kisebb területen foglalkoznak vele. Franciaországban folyamatosan nő a merlot telepítések száma, nemcsak Bordeaux-ban, de máshol is egyre fontosabb. A borászok nem csupán azért szeretik, mert sokak által kedvelt bort ad, hanem azért is, mert szőlészeti szempontból is a szerencsésebbek közé sorolhatjuk. A kékszőlők között a viszonylag korai érésű fajtákhoz tartozik, ami minden olyan borvidéken, ahol rizikós lehet az őszi időjárás, pozitívumnak számít.

Miért van Magyarországon bordói bor?


A három szőlőfajtának az elterjedtsége távolról sem egyenletes elsőszámú hazájukban, vagyis Bordeaux-ban. A borvidéket általában jobb és bal partra szokás osztani: a bal part, a klasszikus Medoc-i vidék inkább preferálja a cabernet sauvignon és a merlot szőlőfajtákat, míg a jobb part, Pomerollal és St-Emilionnal inkább áll a merlot és a cabernet franc pártján.

A bordói bor készítésének tradicionálisan elengedhetetlen tartozáka a barrique (ejtsd barrik) hordó, ami szintén innen indult világhódító útjára. A barrique egy speciális, pörkölt, 225 literes tölgyfahordó. A több hónapos, esetleg több éves, barrique hordóban való érlelésnek köszönhetően a bor átveszi annak jegyeit, és illat- illetve ízvilága is jellegzetesen megváltozik: csokis, dohányos, vaníliás, pörkölt magvas ízek is kialakulhatnak. Kizárólag a legmagasabb minőségű, hosszan érlehető borokat tudja tovább kerekíteni ez az eljárás, és ezeket a hordókat maximum háromszor használják fel, mivel ezután csökken aromaátadó képességük.

Miért van Magyarországon bordói bor?


A bordeaux-i szőlőfajták korábban említett tulajdonságai miatt Magyarországon is komoly hagyománya van az ezekből készült fajtaboroknak illetve házasításoknak. Bordeaux-i házasítása van többek között a villányi Maul és Stier pincészeteknek, a szekszárdi Schiebernek, az egri Thummerernek és Balatonboglárról a Garamvári pincének. Mindnyájuktól lehet kóstolni november 18-án, a Winelovers Bordói November rendezvényén, ahol 11 borvidék 60 borászatának 150 bora kerül bemutatásra.

(x)
Címkék: prémium

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium