Mit tehetünk, ha lakossági fizetőképességi kockázatot akarunk kezelni? (x)

2019. március 28. 09:00    
nyomtatás
 
Az Intrum fizetőképességi index hiánypótló a magyar piacon - nyilatkozta a Világgazdaságnak Felfalusi Péter, az Intrum vezérigazgatója. Ahhoz, hogy az Intrum kiemelkedő szolgáltatást tudjon nyújtani a megbízóinak és a legjobb megoldási javaslatokat találja meg ügyfelei számára, ismernie kell a magyar gazdaság kilátásait, a lakosság anyagi helyzetét és várakozásait. Ennek pedig egyik újabb megbízható eszköze a fizetőképességi index - tette hozzá a vállalatvezető.

Az MNB, mint felügyeleti szerv rendszeresen publikál NPL (nemteljesítő hitelek) adatokat és számos statisztika is rendelkezésre áll a lakosság eladósodottságáról. Mi hívta mégis életre az indexet, mi az index célja?

Valóban számos adat rendelkezésre áll a lakosság jövedelméről, de ezek tendenciáját soha nem vizsgálták. Piacvezetőként arra a következtetésre jutottunk, hogy ezeket az adatokat összegyűjtve és saját adatainkkal kiegészítve pontosabb képet tudunk adni a lakosság fizetőképességi állapotáról. Ennek a munkának az eredménye ez a reprezentatív kutatás, melyet a GKI Gazdaságkutatóval együttműködve készítettünk el.

Az index célja, hogy megmutassa a magyar háztartások fizetőképességét, vagyis azt, hogy a magyar háztartások tudják-e és akarják-e fizetni kintlévőségeiket. Minél magasabb az index értéke, annál jobban javul a lakosság fizetőképessége. A mutató képes arra, hogy rövidtávú prognózist adjon a magyar háztartások anyagi helyzetéről is.

A statisztikát böngészve egy laikus számára is egyértelmű, hogy összetett adathalmazról van szó. Pontosan milyen változókat vesz figyelembe az index és mitől mondható egyedinek?

Az index rendkívül komplex, hiszen négy változó mentén vizsgálja a háztartások anyagi helyzetét és fizetőképességét:
  • Az Intrum adatvagyonából kinyert arányszám alapján, amely azt mutatja meg, hogy az adott hónapi törlesztések hogyan aránylanak az ugyanabban a hónapban meglévő teljes követelésállományhoz.
  • A GKI felméréséből, mely a magyar lakosság anyagi helyzetéről készült.
  • A GKI felméréséből, mely a magyar lakosság pénzügyi várakozásainak indexe.
  • Az MNB nyilvánosan elérhető adatbázisából kinyerhető adatokból.

Mit tehetünk, ha lakossági fizetőképességi kockázatot akarunk kezelni?


Kérem segítsen a számok értelmezésében! Mikor volt negatív tartományban az index, mikor vette fel a legmagasabb értékét és mit mutatnak az aktuális számok?

Az index 2010 óta vizsgálja az adatokat, de magától értetődő, hogy a 2008-ban kezdődő pénzügyi válság még éreztette hatását ebben az időszakban is. Éppen ezért az index legalacsonyabb értékét a válság lecsengését követő recessziós időszakban, 2012 és 2013 között vette fel (-58,72).

A válságot követő 2010-2013-as konszolidációs időszak után párhuzamosan javultak az ország gazdasági eredményei és a fizetőképességi index, ami már az adatokban is megmutatkozott. Ahogy a gazdaság kilábalt a válságból és a globális konjunktúra is jelentősen javult az index adatai növekedésnek indultak: az eddigi maximumot pedig 2018 második felében mértük (56,75 pont).

Jelenleg az index értéke 54,68 pontot mutat. Ez ugyan egy hajszállal elmarad a legmagasabb adattól, de az eddigi tendenciákat figyelembe véve úgy látjuk, hogy további javulás várható a lakosság fizetőképességét illetően.

Az indexről további információ az alábbi linken érhető el: https://www.intrum.hu/media/4984/2019_marc_intrum_fizetokepessegi_index.pdf.


(x)
Címkék: prémium

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium