Nem érdemes várni a tartozások kezelésével (x)

2017. november 13. 05:00    
nyomtatás
 
Nemzetközi kutatási adatok szerint a magyar vállalatok számára komoly kihívást jelentenek a késve rendezett számlák. Vállalatvezetők szerint ezek nemcsak a növekedésben jelentenek akadályt, hanem akár olyan likviditási válsághoz is vezethetnek, amely elbocsátásokat tehet szükségessé. Kevesen tesznek óvintézkedéseket.

Nem ismeretlen a magyar vállalatok számára a késedelmes fizetés. Az Intrum Justitia nemzetközi kutatási adatai szerint 4 magyar vállalatból 3-at kértek már arra, hogy az elfogadhatónál hosszabb fizetési határidőt biztosítson ügyfele számára, a hazai cégek harmada pedig feltétel nélkül el is fogadta azt.

Nem érdemes várni a tartozások kezelésével

A fennálló követelések kora. Forrás: Európai Fizetési Jelentés 2017, Intrum Justitia

A kitolt határidők és a késedelmes fizetési teljesítések miatt a cash-flow tervezés elnehezül, amelynek terhét nemcsak a pénzügyekkel foglalkozó kollégák érezhetik meg, hanem az egész cég. A nemzetközi követeléskezelő adatai szerint a késve fizetés a cégek közel felének okoz bevételkiesést, és ezzel együtt a munkaerő-politikájukat is jelentős mértékben befolyásolja. A magyar vállalkozások 20 százaléka érzi, hogy a tartozások meggátolják a dolgozói létszámbővítést, 16 százalékuk szerint akár elbocsátásokra is sor kerülhet azok következtében.

Nem érdemes várni a tartozások kezelésével

A tartozások okai. Forrás: Európai Fizetési Jelentés 2017, Intrum Justitia

A magyar vállalatok megítélése alapján a számláik határidőn túli teljesítésének legfőbb oka, hogy ügyfeleik pénzügyi nehézségekkel küzdenek, ezért kerülnek késedelembe.

Bár jól érzékelhető károkat okozhatnak a lejárt tartozások az egyes cégeknek, mégis, a hazai vállalatok 41 százaléka semmilyen óvintézkedést nem tesz azok megelőzésére. A leggyakrabban választott megoldás az előrefizetés megkövetelése, a többi lehetőség (például a hitelbiztosítás, bankgarancia) nem gyakran alkalmazott eszköz Magyarországon, így a követeléskezelés sem. A cégek 21 százaléka adja csak át kintlévőségeit erre szakosodott szereplőknek, és azt is csak átlagosan a számla esedékessége után 107 nappal.

Ugyanakkor az adatok szerint nem érdemes halogatni a kintlévőségek rendezését. A kutatás eredményei alapján a 90 napnál nem régebbi tartozások kétszer nagyobb eséllyel hajthatók be, mint az annál régebb óta fennálló követelések. Az Intrum Justitia szakértői szerint annak érdekében, hogy az egyes cégek elkerüljék a lejárt követelések okozta likviditási válságot tanácsos azonnal szakértői segítségét kérni.

(x)
Címkék: prémium

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium