Operatív Lízing (x)

2000. június 4. 13:59    
nyomtatás
 
Operatív lízingnek nevezzük azt az ügylettípust, amikor a Lízingbeadó a Lízingbevevő igényeinek megfelelő, saját tulajdonában lévő eszközeit a Lízingbevevőnek díjfizetés ellenében határozott idejű használatra átengedi oly módon, hogy az eszközzel történő haszonszerzés a futamidő alatt a Lízingbevevőt illeti meg, illetve a lízingtárgy üzemeltetésével járó teendők és költségek őt terhelik. A futamidő lejártával az eszközök tulajdonjoga továbbra is a Lízingbeadónál marad, azaz a Lízingbevevő a lízingtárgyat köteles visszaadni. A lízingtárgy újrahasznosításáról a Lízingbeadó gondoskodik, ezért gyakori, hogy a Lízingbeadó a lízingtárgy fenntartásának egyes költségeit és kockázatait átvállalja a Lízingbevevőtől (pl.: flottamenedzsment esetén).

Mit jelent az ÁFA tartalom operatív lízing esetén?
Operatív lízing esetén a havi lízingdíjat a Lízingbeadó 25% ÁFA-val növelve számlázza ki (szolgáltatás áfája). A lízingdíj ÁFA-ját a cégek minden havi lízingdíj után, személy- és tehergépjárművek esetén egyaránt visszaigényelhetik. (2003 december 31-ig)
Ne tévesszük azonban össze a lízingdíj ÁFA-ját a vételár ÁFA-jával, ez utóbbit ugyanis személygépkocsi esetén ugyanúgy meg kell fizetni, mint bármely más finanszírozás esetében, és ez nem is igényelhető vissza!

A lízing számviteli elszámolása
Operatív lízing esetén a lízingtárgy a lízingcég könyveiben szerepel, így a lízingcég számolja el az értékcsökkenést is. A Lízingbevevő havonta kap számlát a lízingdíjról, amelyet 25% ÁFA terhel. A teljes nettó lízingdíj költségként elszámolható, a lízingdíjak ÁFA-tartalma pedig mindig visszaigényelhető. (2003 december 31-ig)

Mi történik az eszközzel a futamidő lejártakor?
Operatív lízing esetén a teljes futamidő alatt és annak lejártával is a Lízingbeadó tulajdonában marad a lízingtárgy. A lízingtárgy egy harmadik fél részére kerül értékesítésre az aktuális piaci értéken (tényleges eladási ár).
A futamidő végén közvetlenül az addigi Lízingbevevő nem szerezheti meg a gépjármű tulajdonjogát.

Visszaigényelhető az ÁFA haszongépjármű lízingje esetén?
Operatív lízing esetén a vételár ÁFA-ját nem kell megfizetni, kizárólag a lízingdíjakat terhelő ÁFA-t, ami azonban minden esetben visszaigényelhető. (16. pont)

Mi az a maradványérték?
A gépjármű várható piaci értéke a futamidő végén, amelyet a szerződéskötéskor állapítunk meg.
Operatív lízing esetén a maradványérték nem jelent fizetési kötelezettséget a futamidő végén. Fontos azonban, hogy a futamidő elején megadott maradványérték közelítsen a futamidő végén várható piaci értékhez!

Számviteli előnyök operatív lízing esetén
A teljes nettó lízingdíj költségként elszámolható a Lízingbevevőnél, a lízingdíjat terhelő ÁFA pedig mindig (személy- és tehergépjárművek esetén egyaránt) visszaigényelhető. (Ne tévesszük azonban össze a lízingdíj ÁFA-ját a vételár ÁFA-jával, ez utóbbit ugyanis személygépkocsi esetén ugyanúgy meg kell fizetni, mint bármely más finanszírozás esetében, és ez nem is igényelhető vissza!)
A vonatkozó jogszabály változásának következményeként 2004. január 1-től az operatív lízingdíjakat terhelő 25% ÁFA személygépkocsi operatív lízingje esetén nem igényelhető vissza!
Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium