Prémium

Operatív Lízing (x)

Portfolio
Operatív lízingnek nevezzük azt az ügylettípust, amikor a Lízingbeadó a Lízingbevevő igényeinek megfelelő, saját tulajdonában lévő eszközeit a Lízingbevevőnek díjfizetés ellenében határozott idejű használatra átengedi oly módon, hogy az eszközzel történő haszonszerzés a futamidő alatt a Lízingbevevőt illeti meg, illetve a lízingtárgy üzemeltetésével járó teendők és költségek őt terhelik. A futamidő lejártával az eszközök tulajdonjoga továbbra is a Lízingbeadónál marad, azaz a Lízingbevevő a lízingtárgyat köteles visszaadni. A lízingtárgy újrahasznosításáról a Lízingbeadó gondoskodik, ezért gyakori, hogy a Lízingbeadó a lízingtárgy fenntartásának egyes költségeit és kockázatait átvállalja a Lízingbevevőtől (pl.: flottamenedzsment esetén).
Mit jelent az ÁFA tartalom operatív lízing esetén?
Operatív lízing esetén a havi lízingdíjat a Lízingbeadó 25% ÁFA-val növelve számlázza ki (szolgáltatás áfája). A lízingdíj ÁFA-ját a cégek minden havi lízingdíj után, személy- és tehergépjárművek esetén egyaránt visszaigényelhetik. (2003 december 31-ig)
Ne tévesszük azonban össze a lízingdíj ÁFA-ját a vételár ÁFA-jával, ez utóbbit ugyanis személygépkocsi esetén ugyanúgy meg kell fizetni, mint bármely más finanszírozás esetében, és ez nem is igényelhető vissza!

A lízing számviteli elszámolása
Operatív lízing esetén a lízingtárgy a lízingcég könyveiben szerepel, így a lízingcég számolja el az értékcsökkenést is. A Lízingbevevő havonta kap számlát a lízingdíjról, amelyet 25% ÁFA terhel. A teljes nettó lízingdíj költségként elszámolható, a lízingdíjak ÁFA-tartalma pedig mindig visszaigényelhető. (2003 december 31-ig)

Mi történik az eszközzel a futamidő lejártakor?
Operatív lízing esetén a teljes futamidő alatt és annak lejártával is a Lízingbeadó tulajdonában marad a lízingtárgy. A lízingtárgy egy harmadik fél részére kerül értékesítésre az aktuális piaci értéken (tényleges eladási ár).
A futamidő végén közvetlenül az addigi Lízingbevevő nem szerezheti meg a gépjármű tulajdonjogát.

Visszaigényelhető az ÁFA haszongépjármű lízingje esetén?
Operatív lízing esetén a vételár ÁFA-ját nem kell megfizetni, kizárólag a lízingdíjakat terhelő ÁFA-t, ami azonban minden esetben visszaigényelhető. (16. pont)

Mi az a maradványérték?
A gépjármű várható piaci értéke a futamidő végén, amelyet a szerződéskötéskor állapítunk meg.
Operatív lízing esetén a maradványérték nem jelent fizetési kötelezettséget a futamidő végén. Fontos azonban, hogy a futamidő elején megadott maradványérték közelítsen a futamidő végén várható piaci értékhez!

Számviteli előnyök operatív lízing esetén
A teljes nettó lízingdíj költségként elszámolható a Lízingbevevőnél, a lízingdíjat terhelő ÁFA pedig mindig (személy- és tehergépjárművek esetén egyaránt) visszaigényelhető. (Ne tévesszük azonban össze a lízingdíj ÁFA-ját a vételár ÁFA-jával, ez utóbbit ugyanis személygépkocsi esetén ugyanúgy meg kell fizetni, mint bármely más finanszírozás esetében, és ez nem is igényelhető vissza!)
A vonatkozó jogszabály változásának következményeként 2004. január 1-től az operatív lízingdíjakat terhelő 25% ÁFA személygépkocsi operatív lízingje esetén nem igényelhető vissza!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01