Prémium

Pezsgő-matek (x)

Portfolio
Az idén június 22-én megrendezésre kerülő Pezsgő Június Nagykóstoló ledrágább megkóstolható tétele egy Krug Vintage 2004 champagne lesz a maga 60 ezer forintos nettó kiskereskedelmi palackárával. Különösen az olyan presztizstermékek esetében, mint a pezsgő, izgatja az embereket, vajon mennyi az árból a tényleges előállítási költség és mennyit kell fizetni a márkáért, a tradícióért. Utánajártunk.
Kemény fába vágja a fejszéjét, aki szeretné tételesen, pontosan összerakni egy champagne előállítási költségét. A világ vitán felüli leghíresebb borvidékén készített pezsgők minősége és ára ugyanis nagy szórást mutat. (Itt most tekintsünk el attól, hogy a valaha volt legdrágább champagne a maga 2 millió dolláros árával hétszer többe kerül a második helyezettnél, ennek ugyanis elsősorban az üvegbe süllyesztett 19 karátos gyémánt az oka.) Teljesen máshogy áll a kérdéshez például, aki a profitját szeretné maximalizálni és ennek megfelelően igyekszik minél olcsóbb alapanyaghoz jutni, mint az, aki a csúcsra tör, kerül, amibe kerül. Az olcsóbb persze itt most erőteljesen idézőjelben értendő, nem a hazai 70-100 forintos szőlőfelvásárlási árakra kell gondolni, a világon Champagne-ban kell a legtöbbet fizetni egy kiló szőlőért. A borvidék legmagasabb besorolású Grand Cru területeiről (17 tartozik ide az összesen 314-ből) szüretelt szőlő kilója manapság 6 euróba kerül.

Pezsgő-matek
Kicsit jobb a helyzet, ha a pincészet saját szőlőskerttel rendelkezik, akkor nagyjából a feléből tudja kihozni. (És ne gondoljuk azt, hogy előbbi felállás teljesen ördögtől való: az 1981-ben pezsgőkészítésbe kezdő Bruno Paillard már befutott név volt a szakmában, amikor 1994-ben megvásárolta az első saját területét.) Még egy kis adalék a megtérüléshez: az említett Grand Cru területeken egy hektár föld ma egymillió euróba kerül, onnan egy évben 12 tonna szüretelhető, ami 9-10 ezer palackhoz elég.

Pezsgő-matek
További probléma a kalkulációnál, hogy kis túlzással a szőlő árfolyama az egyetlen könnyen vagy egyáltalán hozzáférhető adat, a pincészetek ugyanis érthetően nagyon szemérmesen (nem) kommunikálnak ezekről. Nem is voltak elragadtatva, amikor éppen 10 éve Jerôme Baudouin, a La Revue du Vin de France (RVF) borászati szaklapban mégis megpróbálkozott a pezsgők előállítási költsége és ára közötti különbség számszerűsítésével. Főleg azért nem, mert Baudouin arra jutott, a Pezsgő Június már említett legdrágább pezsgőjét készítő Moët et Chandon konszern egy másik márkájánál, a Dom Perignonnál 300 százalékos haszonnal dolgoznak.

A bort, cukrot és élesztőszert tartalmazó, az egyszer már kierjedt száraz bort újabb erjedésre "sarkalló" tirázslikőr háromnegyed eurót tesz ki palackonként - állítja az újságíró cikkében. A pezsgősítés egyéb lépései (így a degorzsálás, vagyis amikor az előbb említett élesztő maradványait eltávolítják) és a forgalomba hozatal előkészítésének munkálatai 2,27 euróra rúgnak, és persze vannak költségei a munkaerőnek és az adminisztrációnak is. Ezeknél az újságíró inkább már csak a megérzéseire hagyatkozhatott, ahogy a palackonként 5-10 eurósra becsült marketingkiadásoknál is (2009-ben Karl Lagerfeld divatguru és Claudia Schiffer modell szerepeltek a márka nagyköveteiként a fizetési listán). A bizonytalanságot növeli, hogy a Moët et Chandon még azt sem szokta közölni, egy évben hány palack pezsgőt készít, ami nagyon nem mindegy a fajlagos költségek miatt. Baudouin 5 millióval számolt, de más - szintén meg nem erősített - források például 4 millióra teszik a cég éves termelését. Lényeg, ami a lényeg: a cikk szerint egy pinceáron 75 eurós Dom Perignon elkészítése legfeljebb 17-22 euróba kerül, ebből kiindulva pedig egy hektár egy évben 30 ezer euró hasznot hajt a pincészetnek.

Pezsgő-matek
Ha Ön is kóstolna champagne-okat, jöjjön el a Winelovers által szervezett Pezsgő Június Nagykóstolóra, ahol összesen 200 kóstolható pezsgő lesz, köztük 60 champagne-nyal.

(x)
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek