Prémium

Szélmalomharc a szívbetegek kórházi kezelése (x)

Portfolio
Itthon közel 150-200 ezer embert érint, összeurópai szinten 6,5 millió kórházban töltött nap okozója a krónikus szívelégtelenség. A magyar alapellátásba bejelentkezett betegek több mint 50 százaléka valamilyen szív-és érrendszeri megbetegedés miatt kerül az egészségügybe, ezzel a keringési zavarok első helyre léptek a népbetegségek nem túl nívós rangsorában.
A szív- és érrendszeri megbetegedések kiváltó okai régi ismerősök, úgy, mint a zsírokban és szénhidrátokban gazdag étkezés, a mozgásszegény életmód, melyek egyenes utat rajzolnak az elhízás felé. De ne feledkezzünk meg az ugyan csökkenő tendenciát mutató, de még mindig döbbenetes mértékeket öltő káros szenvedélyekről sem, így a dohányzásról és a túlzott alkoholfogyasztásról.

A krónikus szívelégtelenség a fent említett betegségcsoport leggyakoribb példája, ami évente 40 ezer embert juttat a kórház falai közé. A szív alulműködéséből eredő problémák nemcsak az egyén szempontjából bírnak súlyos következményekkel, de társadalmi kontextusban is jelentősek. A szívelégtelenséggel kórházba került emberek átlagosan 15 napos kezelésben részesülnek (ez évente európai viszonylatban 6,5 millió kórházi napot jelent), 15-20 százalékuk pedig egy év múlva ismét a kardiológusnál köt ki. Ez azonban nincs ingyen, a krónikus szívelégtelenség kórházi ellátásának költsége éves szinten 7,5-15 milliárd forint.

A hatalmas összeg azonban megbújik annak árnyékában, hogy mennyi családot tesz tönkre egy szívbetegség okozta elhalálozás. Márpedig krónikus szívelégtelenség esetén a betegek fele meghal a diagnózis felállítását követő 5 évben, ami sok daganatos kórképnél is rosszabb prognózist jelent.

A minden korosztályt fenyegető betegség tünetei a nehézlégzés, a fáradékonyság, a fulladás és a vizesedő lábszárak. Ilyenkor ugyanis a szív nem tud elég vért pumpálni, így a szervezet nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. Szerencsére ma már léteznek terápiák, melyek, habár a betegséget nem is szüntetik meg, de az életkilátásokat javíthatják. Egyes gyógyszerek akár 20 százalékkal is csökkenthetik a kórházba kerülés és az elhalálozás esélyét, ami igen nagy eredmények számít. A mindennapokban sokkal aktívabb, élettel telibb betegek pedig jobb életkilátásokkal nézhetnek a jövő felé.

Nem véletlen, hogy a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság is egy, a krónikus szívelégtelenség kezelésére kifejlesztett gyógyszert választott legutóbb az Év Gyógyszere 2018 díj egyik győztesének. A kezelésekben elért áttörés jelentőségét jól mutatja, hogy másik díjazott a krónikus lymphoid leukémia elleni, szintén sokszor reménytelennek tűnő harcban segíti a betegeket.



A szív-és érrendszeri betegségekre a legjobb gyógymód a megelőzés. Biztató, hogy egyre több innovatív gyógyszeres kezelés nyújt tüneti megoldást a szívbetegek panaszaira, mégis, a legjobb talán az lenne, ha mindenki kezébe venné a sorsát, elővenné a biciklijét és megbarátkozna a zöldségek és sovány húsok gondolatával is.

Szélmalomharc a szívbetegek kórházi kezelése
(x)
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek