Prémium

Takarékoskodók rohama jöhet (x)

Portfolio
A jövőjükre nyugdíj- és egészségpénztárakkal takarékoskodóknak az év vége kiemelten fontos a 20 százalékos, évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés miatt, ezért a harmadik negyedévben újból kedvező eredményekről beszámoló önkéntes pénztárak komoly rohamra, azaz jelentős összegű egyéni befizetésekre számítanak - többek között erről beszélt a Portfóliónak adott interjújában dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) elnöke. Az adóváltozások, a munkáltatók felelőssége, az öngondoskodás szintén szóba kerül az interjúban.
Megszokhattuk az önkéntes nyugdíjpénztáraktól és az egészségpénztáraktól a jó eredményeket, milyenek a legújabb adatok?

Folytatódott az eddigi trend, azaz az egyéni befizetéseknél kiemelkedő növekedés történt. A Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztáraknál az első kilenc hónapban 16 százalékkal 42 milliárd forintra, az egészségpénztáraknál pedig 21 százalékkal 16 milliárd forintra emelkedett ez az összeg. Ezzel a tagok újból megerősítették, megbíznak a pénztárakban. A megtakarításokat kezelő önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona szeptember végére 3,1 százalékkal 1320 milliárd forint fölé nőtt, az egészségpénztárakból pedig az év első kilenc hónapjában 6,9 millió alkalommal fizették a tagok az általuk igénybe vett szolgáltatásokat.

Elég impresszív adatok, a jövőben is erre számítanak?

Az egyéni befizetések szempontjából az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés az egyik leglényegesebb tényező. Az év utolsó két hónapja különösen fontos, ugyanis az év végéig történő befizetésekkel maximalizálható az említett adókedvezmény. Emiatt nem lennék meglepve, ha a korábbi éveknél is többen fizetnének be a pénztárakba. Egyszerűen nem éri meg kimaradni. Várakozásaink szerint az utolsó negyedévben az egyéni befizetések összege a Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál elérheti majd a 30 milliárd forintot. A válasz a kérdésre tehát igen, jelentős összeg érkezhet az önkéntes nyugdíjpénztárakba és az egészségpénztárakba egyaránt. Reméljük, hogy az adó-visszatérítés azok számára is vonzóvá teszi a pénztári megtakarítást, akik még nem léptek be valamelyik kasszába. Még most sem késő lépni, és taggá válás után élni az elérhető lehetőségekkel, kedvezménnyel.

Takarékoskodók rohama jöhet
A tagok takarékoskodása mellett a munkáltatók hozzáállásán, befizetésein is sok múlik, ezen a téren mi a helyzet?

Felemás a kép. Az mindenképpen kedvező, hogy idén a tavalyinál több pénzzel járultak hozzá az önkéntes nyugdíjpénztárakban spóroló tagok takarékoskodáshoz, szakítva a korábbi kedvezőtlen trenddel, amikor az adóváltozások, a béren kívüli juttatások rendszerét érintő szabályok módosítása miatt csökkent ez az összeg. A munkáltatók szerepét jelzi, hogy 2012-ben és 2013-ban az összes befizetés 59, illetve 53 százalékát ők biztosították, ezzel szemben ma már mindössze 38 százalékos a részesedésük. Márpedig a munkáltatók felelőssége és hozzájárulása nagyon lényeges, sok alkalmazott csak a segítségükkel képes belevágni a pénztári takarékoskodásba. Az egészségpénztáraknál sajnos idén is csökkent a munkáltatói befizetések összege, pedig ott is szükség lenne a bővülésre.

Ahogy említette, az adóváltozások kulcsfontosságúak, jövőre újra változások lesznek, ezek miként érinthetik a pénztári szektort és a tagokat, munkáltatókat?

Az új, januártól életbe lépő szabályok szerint a munkavállalók pénztári tagságához adott munkáltatói hozzájárulás adóterhe ugyanannyi lesz, mint a fizetéseké. Ez szerintünk nem jó irány. Ugyanakkor a jó hír, hogy 2019-től munkáltatói hozzájárulás után adójóváírást is igénybe lehet majd venni, így a dolgozók pénztári öngondoskodásának támogatása az egyik legkedvezőbb juttatási forma marad jövőre is. Kedvezőbb, mintha a munkáltató bérként fizetné ki a rendelkezésére álló összeget. Úgy látjuk, hogy a munkáltatók szerepe felértékelődik jövőre. A legfontosabb kérdés az lesz, mely elemek maradnak benne a béren kívüli juttatási csomagokban és melyek kerülnek ki azokból.

A pénztári szektor szerint mire lenne szükség ahhoz, hogy látványos emelkedésnek induljon a taglétszám?

Kicsit messzebbről érdemes vizsgálni a kérdést. Bár ma már egyre többen vannak, akik már tudatosan takarékoskodnak az egészségmegőrzésük és a kedvezőbb nyugdíjaskori anyagi helyzetük megteremtése érdekében, az öngondoskodási piacon és a pénztáraknál bőven van lehetőség a fejlődésre. Ehhez az állam, a munkáltatók és a munkavállalók szoros együttműködésére van szükség.

A Pénztárszövetség összefoglalója a 2019-től életbe lépő változásokról Az új adótörvények több pénztári juttatási formát érintenek, így a pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány, célzott szolgáltatás, valamint az önsegélyezés szabályozását. Pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány A pénztári munkáltatói hozzájárulás és adomány egyaránt jövedelemként adózik, azaz - a munkáltató 21% - a munkavállaló 33,5% adót fizet utána. A dolgozó adóját a munkáltató a juttatásból vonja le, a pénztártag egyéni számlájára a juttatás nettó értéke kerül. A pénztártag a számára biztosított pénztári juttatás után is igénybe veheti a számára járó 20%, évente akár 150 ezer forint adókedvezményt (ahogy - a megszokottak szerint - egyéni befizetései után is). Célzott szolgáltatás A pénztári egészség- és nyugdíjpénztári ún. célzott szolgáltatás egyes meghatározott juttatásnak minősül és csak a munkáltató adózik utána. (Kivéve, ha önsegélyező szolgáltatásról van szó) - A munkáltató adóterhe 40,71% - A pénztártag nem kell, hogy adót fizessen utána (és adókedvezményre sem jogosítja) - A juttatás nem az egyéni számlára, hanem egy elkülönült támogatási alapba/számlára kerül, innen vehető igénybe a támogató által juttatni kívánt szolgáltatás

(x)
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek