Prémium

THM (Teljes Hiteldíj-mutató) (x)

Portfolio
Az egyes finanszírozási konstrukciókat csak az úgynevezett belső megtérülési ráta kiszámításával lehet precízen összehasonlítani. Minden más próbálkozás kisebb-nagyobb hibával jár. (Hibás például az a megközelítés, amikor nem azonos törlesztési ütemezésű hitelkonstrukciók kamatát egyszerűen összeadjuk és azokat hasonlítjuk össze, vagy ha a kezelési költséget egyszerűen hozzáadjuk az összes kamathoz!)
A belső megtérülés kiszámítása a fogyasztók számára általában nagy nehézséget jelent, ezért a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény - a fogyasztók védelmében - szabályozta az összehasonlító mutató kiszámításának módját. Ez alapján született a 41/1997. (III.5.) számú kormányrendelet. amely egyértelműen rögzíti, hogy a pénzügyi intézményeknek milyen egységes számítási módszer alapján kell közzétenniük a hiteltermékeik teljes éves hiteldíj mutatóit (THM).

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a THM nem kamatláb, hanem egy viszonyszám, amely alapján a fogyasztó is el tudja dönteni, hogy melyik finanszírozási konstrukció olcsóbb a számára! Két hitelkonstrukció közül az jelenti a kisebb terhet, amelynek a THM-je kisebb.

Téves, ha az egyik bank THM-jét egy másik bank ügyleti kamatlábával hasonlítjuk össze. Lényeges, tehát hogy a THM-et mindig THM-mel hasonlítsuk össze és ne keverjük össze a kamatlábbal vagy más hasonlónak látszó mutatószámmal!
Jó tudni, hogy a THM sem tartalmazhat minden költségtényezőt, bár a törvény célja az volt, hogy minden költségtényező megfelelően, az időbeliség figyelembevételével kerüljön bele a THM-be. Ennek általában az objektív oka az szokott lenni, hogy vannak olyan, a hitelszerződés megkötésekor előre nem kalkulálható - és pontosan meg sem becsülhető - költségek, amelyeket a szerződő felek kénytelenek a szerződésben rögzíteni. Ilyen például a deviza alapú konstrukcióknál a deviza árfolyam változás, a forint alapú konstrukcióknál a referencia kamatláb változás, stb.

A THM tehát csak a szerződéskötés időpontjában ismert kamatokat és költségeket veszi figyelembe. Ennek ellenére a ma ismert legjobb módszer a különböző bankok különféle hiteltermékeinek összehasonlítására.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13