Prémium

Timberland Capital - erőteljesebb jelenlét a magyar piacon (x)

Portfolio
Kérem foglalja össze a Timberland Capital Management történetét és azt, hogy mit takar ma a brand. Mekkora cég ma Timberland Capital Management, mennyi munkatársuk van és hogyan működik a cég?


Timberland Capital - erőteljesebb jelenlét a magyar piacon
A Timberland Capital Management klasszikus vagyonkezelő vállalat, amelynek a története egészen 1992-ig nyúlik vissza. A vállalatot Thomas Krämer és jómagam alapítottuk. A cég székhelye a németországi Krefeldben van, emellett Luxemburgban, Máltán, illetve már Magyarországon is van fióktelepünk. Összesen 32 munkatársunk dolgozik a négy helyszínen.

Mi tisztán befektetési termékeket kínálóként vagyunk jelen a nemzetközi piacon. Több, mint 250 tanácsadóval állunk szerződésben, akik a befektetési termékeinket Európa szerte értékesítik.

Az ügyfélbázisunk ma már meghaladja a 15.000 vagyonos magánbefektetőt és folyamatosan dolgozunk tevékenységünk bankok és nyugdíjpénztárak irányába való további bővítésén is. Emellett cégünk egy rendkívül ígéretes e-technológiában is jelentős részesedéssel bír, amely a jelen állás szerint akár nagyvállalattá is alakulhat majd - erről hamarosan bővebben beszámolunk.

Mit tart a legfőbb erősségeiknek, amelyek segítségével stabil pozíciót tudtak felépíteni Európa egyik legjelentősebb pénzügyi piacán a német piacon, illetve amely jellemzőknek köszönhetően láthatóan sikeresen működnek azokban az országokban, amelyeknek a befektetési piacain szintén megjelentek? Mit jelent az, hogy termékskálájuk, részjegyeket és közvetlen befektetéseket is tartalmaz? Ezek a fogalmak Magyarországon a lakossági befektetők számára talán nem annyira ismertek.

A világ legjobb befektetési alapjainak, a fizikai nemesfémeknek, illetve a német jelzálogleveleknek megfelelő kombinációja jelenti számunkra évtizedek óta a sikeres befektetés alapjait.

A mi Optimix portfólióink olyan, úgynevezett különvagyonba fektetnek be, melyek egy banki csőd esetén is védve vannak. Amennyiben egyes kifejezések nem pontosan ismertek a magánbefektetők számára, akkor természetesen az a mi feladatunk, hogy ezt Magyarországon is megismertessük velük.

A befektetési stratégiánk bizonyítottan bevált már, így elmondható, hogy ezek azok az erősségeink, amelyeket az ügyfeleink immáron 27 éve értékelnek.

A Timberland Capital Management sikere nagyrészt összeforr az alapító tulajdonos Dirk Köster nevével és munkásságával. Ön már a 1980-es évek közepétől portfoliómenedzserként aktív részese volt a világ tőkepiaci eseményeinek, több globális befektetési banknál is jelentős eredményt ért. Kérem, beszéljen erről az időszakról, a tapasztalatairól.

Amikor a 80-as évek közepén megkezdtem a brókeri gyakorlatomat a Dean Whitter Reynolds Inc. vállalatnál, sajnos még nem tudtam pontosan, mi is vár majd rám.
Viszonylag rövid idő után, 1987 októberében már átélhettem az akkori tőzsdei mélyrepülést, amit nagyjából úgy kell elképzelni, mintha egy tízezres teltházas stadionban ülne az ember egy jégkorong-mérkőzésen, ahol egyszer csak kirepül a korong a nézőtérre és éppen őt találja arcon.

Ezt az időszakot úgy tudnám a legjobban jellemezni, hogy: "Éljen Köster úr, üdvözöljük a pénzügyi világban! De fel ne adja, hiszen tudja: "teher alatt nő a pálma". Nemsokkal ezután munkahelyet váltottam és Münchenbe mentem a Meryll Lynch-hez. Később csatlakoztam a Prudential Bache-hoz, mielőtt 1992-ben végül saját vállalatot alapítottunk. 2000-ben aztán létrehoztuk valószínűleg az első osztalékstratégiával dolgozó alapot, amellyel én, mint alapkezelő menedzser olyan jelentős értéknövekedést tudtam elérni, amely a sajtó szerint a pénzügyi szektor egyik legsikeresebb alapkezelő menedzserévé avatott. Ebben az időszakban olyan szalagcímek is díszítették a lapokat, mint pl. a "Krefeld-i orákulum".

Természetesen az ilyen típusú jelzőket mindig a helyükön kell kezelni. Soha nem szabad a tőkepiaci eseményekkel és a saját teljesítményével kapcsolatosan az embernek elbíznia magát, mert az visszaüthet, és a piac kegyetlenül képes büntetni. Jó esetben azonban a tapasztalatok és a kor előrehaladtával lecsillapodik az ember és egyre bölcsebb is lesz.

Ennek köszönhetően ma már inkább alapkezelő menedzserekbe fektetek be. Elég jól ismerem a szakmát ahhoz, hogy tudjam, hol lehet a legjobbakat megtalálni. Ebből a tudásból profitálhatnak ma a Timberland befektetői is.

A MIFID II. által jóval szigorúbb feltételeknek kell megfelelni a vagyonkezelőnek az EU-ban. Németországban ma mi szükséges ahhoz, hogy egy Timberland méretű vagyonkezelő stabilan és sikeresen tudjon működni? Milyen ellenőrzött keretek között működik cég?

A Timberland minden szempontból maximálisan megfelel a német és EU-s szabályozói környezetnek. Mi 1998 óta a rendkívül szigorú német pénzügyi felügyelet (BAFIN) ellenőrzése alatt állunk, így azt a tényt, hogy a MIFID II. révén a befektetési termékek és a közvetítők az Európai Unión belül is szigorú szabályozói környezetben működnek csak üdvözölni tudjuk.

Milyen típusú vagyonkezelői tevékenységeket végez a cég azokban az országokban, ahol jelen van? Minden esetben az adott piaci igényekhez igazítja a termékeit vagy standard vagyonkezelési koncepciót és termékeket értékesít mindenhol?

A befektetési termékeink minden országban egységesek, hiszen a piaci követelmények szerte a világon azonosak. Mi az ügyfeleink érdekében minden körülmények között kizárólag a minőségre és a biztonságra helyezzük a hangsúlyt a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül. A Timberland az érték alapú befektetési politikában hisz, ennek érdekében kizárólag olyan kiváló és elismert partnerek alapjaival dolgozik együtt, amelyek folyamatosan megfelelnek a Timberland szigorú követelményeinek.

Mióta van jelen a vállalat Magyarországon, milyen vagyonkezelési termékkel léptek a piacra és ezen időszak alatt milyen hozamot tudtak az ügyfeleiknek realizálni?



Timberland Capital - erőteljesebb jelenlét a magyar piacon
Hosszútávú és konzervatív befektetési lehetőségeket kínálunk a magyar befektetők számára. 2011-ben kezdtük el az Optimix befektetési termékeinket kínálni, amelyeket azóta már tovább finomítottunk, fejlesztettünk. A magyar piacon nagyon gyorsan sikerült együttműködő partnereket találni, akik a kezdetektől értékesítették a termékeinket.

Az Optimix befektetési termékeink ma már 29 top minősítésű befektetési alap, fizikai arany, platina, ezüst, valamint német jelzáloglevelek keverékei. Hosszútávú befektetések révén számunkra a legfontosabb, hogy minél szélesebb körben diverzifikáljunk az ingadozások mértékének lehető legalacsonyabban tartása érdekében.

Befektetési termékeink átlagos éves hozama az elmúlt évek során jóval 6 % felett volt euróban. Ez egy 7 éves futamidővel rendelkező termék esetében rendkívül jó eredmény, tehát a befektetőink elégedettek lehetnek.

Végezetül hogyan értékeli az elmúlt időszakot és miként látja a Timberland jövőjét Magyarországon?

A 2014-es brókerbotrányok sajnos önmagukért beszéltek. Ezek az események többek között rendkívüli módon erodálták a befektetői bizalmat, amit végső soron minden tisztességes piaci szereplő megérzett. Ennek köszönhetően a jelenlegi magyarországi piaci környezettel nem vagyok maradéktalanul elégedett, ugyanakkor továbbra is jelentős potenciált látok abban a tekintetben, hogy sok mindent lényegesen jobban lehet majd csinálni, mint a múltban. Az itt megtörtént események tekintetében is igaz, hogy egy válság minden esetben nagy tanító, mert a rögtön jelentkező fájdalom és veszteségek után ajtót nyit az újnak. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy elérkezett az időszak, amikor kizárólag a szigorú szabályozói környezetnek megfelelő és a tisztességes üzletpolitikát folytató vagyonkezelők számára maradt hely a magyar befektetési piacon.

Részünkről az elkötelezettség bizonyítéka a magyar piac irányába az is, hogy önálló fióktelepet nyitottunk Budapesten, mert meg vagyunk győződve arról, hogy a magyar befektetők ezt értékelni fogják.

A fióktelep révén a múltbélinél lényegesen jobban ellenőrizhető lesz a tanácsadói munka minősége is, ami a vállalatunk számára elsődleges prioritást élvez.

A jövőbe tekintve kiemelném, hogy a mi versenyelőnyünk többek között abban rejlik, hogy egyrészt az üzleti tevékenységünkkel kapcsolatosan teljesen függetlenek vagyunk a magyar banki- és befektetési piacon zajló eseményektől, mert mi a legszigorúbb uniós jog hatálya alatt végezzük a tevékenységünket. Másrészt - és talán ez a legfontosabb - stabil értékeket és hozamokat képviselünk az eurós befektetések terén, ahogy azt a Timberland 27 éves történetének nemzetközi sikerei egyértelműen bizonyítják.
Összességében a Timberland számára Magyarország továbbra is egy nagyszerű kihívást jelent és a jövőben is azon dolgozunk, hogy nemzetközileg elismert befektetési termékeket kínáljunk a magyar befektetőknek felkészült tanácsadók segítségével.

(x)
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek