Prémium

Túl héjákon, galambokon (x)

Milyen megfontolások vezetik a monetáris politikát?

Portfolio
A BCE Heller Farkas Szakkollégiuma november 20-23. közt immár hatodszorra szervezi meg nagyszabású Szakmai Hetét. Az eseménysorozat egy szakmai versenyt és egy háromnapos konferenciát ölel fel, melyen öt előadásblokkban a monetáris politika fő kérdéseit járjuk körül. A rendezvény fővédnöke az idei évben Szapáry György lesz. A konferencia vendégei közt
tudhatjuk többek közt az MNB legutóbbi három elnökét is.
(A konferencián való részvételhez regisztráció szükséges, amire itt -heller.bke.hu/szakmai7.php - van lehetőség.)

Az első előadásblokk a monetáris politikai rezsim megválasztásának kérdésével, azon belül is főként a hazánkban működő inflációs célkövetés (IT) rendszerével foglalkozik. Madár István előadásában az IT történetéről és a világban elért sikereiről fog beszélni, Csermely Ágnes az alternatívákat tekinti át, míg Járai Zsigmond előadása a magyarországi rendszerrel kapcsolatos kérdéseket taglalja. A blokk egy kerekasztal-beszélgetéssel zárul, melynek keretében a szervezők mellett a közönség soraiban ülők is feltehetik a témába vágó, de az egyes előadásokhoz csak lazábban kapcsolódó kérdéseiket.

A második blokk a devizapiac mechanizmusait, tökéletlenségeit, pszichológiáját veszi górcső alá. Gábriel Péter előadása a jegybanki kommunikáció szerepéről, illetve ennek hazai és nemzetközi gyakorlatáról fog szólni, Székely P. István a sokkok nemzetközi tovagyűrűzésével kapcsolatban végzett kutatádokról számol be, végül pedig Barcza György a piaci kockázatértékelés mikéntjéről ad elő.

A harmadik blokkban egy gyakran emlegetett téma, az euróbevezetés kapcsán felmerülő kérdéseket vizsgáljuk. A blokkba meghívottak - Szapáry György, Neményi Judit, Hamecz István és Surányi György - előadásaiban várhatóan szó fog esni többek közt a monetáris politika önállóságából fakadó előnyökről és hátrányokról, az optimális valutaövezetekről, az eurótól várható közvetlen és közvetett hasznokról és a bevezetés feltételéül szabott kritériumok értékeléséről. Az előadásokat lezáró kerekasztal-beszélgetésen pedig az előadóknak lehetőségük lesz megvitatni egymással sem mindenben egyező véleményüket.

A negyedik blokkban a jegybankban folyó kutatásokra vetünk egy pillantást. Jakab M. Zoltán a gazdasági folyamatok előrejelzésére és így a jegybanki döntések alátámasztására szolgáló modellezési munkáról fog beszélni. Benczúr Péter modelljével arra keres választ, hogy hogyan hat a jegybank által követett politika a reálgazdasági felzárkózásra. Végül Vonnák Balázs a monetáris politikai döntések transzmissziós csatornáinak részletes feltérképezésére indított MNB-s projekt eredményeit összegzi.

Az ötödik, záró blokk tartalmazza Simor András előadását a jegybank előtt álló aktuális kihívásokról, illetve itt hallgathatjuk meg Trippon Mariann elemzését a monetáris politika egy friss gazdasági sokkra, az amerikai másodlagos jelzálogpiac összeomlására adott válaszáról. A blokk végén köszöntjük a 2007-es év Káldor-díjasát. A díjat az elmúlt években a gazdaságpolitikai problémák elemzéséért, megoldásáért legtöbbet tevő közgazdásznak ítéli a BCE Gazdaságpolitika Tanszéke. A díjazott előadását követően kerül sor Szapáry György záróelőadására.
(X)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13