Üzlet és biztonság (x)

2001. augusztus 29. 19:40    
nyomtatás
 
Az internet-stratégiák robbanásszeru megjelenése nehéz helyzet elé állította a vállalatokat. A céges adatokhoz való hozzáférés jelentosége egyre no, a kiterjedt vállalati kommunikáció miatt is a biztonság fontos kérdéssé vált. A HP konzultációs üzletága általános stratégiájának megfeleloen az informatikai biztonság területén is kiterjeszti a hagyományosan a technológiai termékekre fókuszáló muszaki konzultációs tevékenységét, és teljes biztonsági szolgáltatási portfóliót ajánl ügyfeleinek. Az ügyfél igényeinek megfeleloen a HP tanácsadói már a biztonsági stratégia és az annak megfelelo szabályzatok kidolgozásának fázisában segítséget tudnak nyújtani, majd a kockázatelemzéstol kezdve a komplex biztonsági megoldások tervezésén át a termékszintu implementációig a teljes biztonsági projektet végigkíséro konzultációs szolgáltatással állnak rendelkezésre.

A HP saját biztonsági termékei közül kiemelendok a legnagyobb (pénzügyi) üzleti kockázatokat csökkento Virtualvault (biztonságos web-szerver), WebEnforcer (a Windows NT környezet magasszintu biztonságához), illetve a digitális tanúsítványok kiadását és használatát támogató HP PKI megoldás.

Az informatikai biztonság üzleti kontextusba helyezése - Szolgáltatások az igényfelméréstol az üzembe helyezésig

Az informatikai biztonság területén az egyes cégek legnagyobb problémája, hogy nincs olyan világos, dokumentált keret, amelyhez az egyes biztonsági megoldások igazodnak. Ebben nyújtanak segítséget a HP Stratégiai biztonsági szolgáltatásai: biztonsági stratégia és a megfelelo biztonsági szabályzatok és eljárások kidolgozása, illetve ezek felülvizsgálata.

A különbözo üzleti területek prioritása nagyon eltéro lehet. Szintén különbözhetnek az egyes üzleti folyamatok a biztonsági fenyegetettség és sebezhetoség szempontjából. Ennek megfeleloen, annak megállapítása, hogy egy üzleti vállalkozás számára mely területek milyen mértéku üzleti kockázatot hordoznak az informatikai biztonság szempontjából, igen szerteágazó feladat lehet. E feladat professzionális megoldásához ajánl támogatást a HP Biztonsági kockázatkezelés szolgáltatása, amelynek különbözo szempontú vizsgálatai az alábbiakat foglaják magukban: teljes biztonsági audit, sebezhetoség felmérése, biztonsági kockázatelemzés, behatolás-védelem tesztelése.

Amennyiben már jól látható (pl. egy kockázatelemzés eredményeképpen), hogy az egyes üzleti területek és folyamatok biztonsági kockázati mértéke, a következo logikai lépés a megfelelo Biztonsági architektúra (komplex biztonsági megoldás) megtervezése. A fentiekbol következoen ez a szolgáltatás nemcsak a megfelelo biztonsági megoldás funkcionalitásának létrehozását segíti elo, hanem biztosítja azt is, hogy az ajánlott architektúra költséghatékony is legyen, azaz összhangban álljon a vele szemben álló biztonsági kockázat mértékével.

Egy adott komplex biztonsági architektúra elemei vagy az egyedi biztonsági termékek üzembehelyezését, integrálását, hangolását ajánlja fel a HP a Biztonsági termékek implementálása szolgáltatásának keretében.

A HP biztonsági termékei

Az elozoekben ismertetett biztonsági szolgáltatások nem korlátozódnak szükségszeruen csak HP-termékek alkalmazására. Ugyanakkor a HP törekszik arra is, hogy biztonsági termékeivel minél inkább lefedje a technológa által kielégítheto biztonsági követelményeket.

"Hagy ományos" biztonsági termékeknek tekinthetok a tuzfalak és VPN-megoldások, amelyek azonban lényegében megegyeznek az egyéb gyártók ekvivalens termékeivel. Egyedi, megkülönbözteto értékeket hordozó termékeket nyújt viszont a HP néhány olyan területen, ahol pl. a pénzügyi szektor legmagasabb biztonsági kockázatai is jelentkeznek:

A web-es üzleti tranzakciók (pl. internetes bankolás) legnagyobb kockázatát, a web-szerverek sebezhetoségének kihasználását veszi célba a HP teljesen egyedi Virtualvault terméke. A Virtualvault az alkalmazásokkal a web-szerveren keresztüli kommunikációt olyan szigorú szabályokhoz és ellenorzésekhez köti, hogy ezzel - feltéve, hogy maga az alkalmazás megfeleloen biztonságos - az alkalmazói adatokhoz a web-szerveren keresztüli illetéktelen felhasználásának kockázatát a minimálisra csökkenti. Használható a Virtualvault nem-Web-es alkalmazások front-end moduljaként is, de az igazi erosségét web-es környezetben használhatjuk ki.

A közelmúlt és a jelen "vírusos járványai" is világosan jelzik, hogy milyen nagy jelentosége van az NT/Windows 2000 operációs rendszerek biztonsági (vagy a biztonságot befolásoló) paramétereinek, beállításainak, javítókódjainak rendszeres felülvizsgálatának, automatikus beállításának illetve a változások detektálásának. Ezt a funkcionalitást nyújtja a HP WebEnforcer terméke.

Az elektronikus aláírásra vonatkozó törvény elfogadásával Magyarországon is megnyílt a lehetosége annak, hogy a közeljövoben egyre több területen megjenhessen a digitálisan aláírt dokumentumok használata, illetve a kapcsolódó digitális tanúsítványok használata tulajdonosának az általa birtokolt kulcsokkal és az általa alírt dokumentumokkal való hiteles összekapcsolására. A szükséges digitális tanúsítványok létrehozásához és kezeléséhez szükséges infrastruktúra kialakításához ad komplex megoldást a HP PKI (Public Key Infrastructure - Nyilvános Kulcsú Infrastruktúra) terméke - akár egy vállalat saját környezetének, akár egy Hitelesítés-szolgáltató infrastuktúrájának létrehozásához.

Bővebb információ:

Hídvégi Zoltán
kere skedelmi vezető

e-mail: zoltan_ hidvegi@hp.com

(X)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium