Visszajárhat a befizetett adó (x)

2018. július 10. 05:00    
nyomtatás
 
A Kúria a közelmúltban több szempontból is jogsértőnek találta az adóhatóság eljárását. Ez a vállalkozások már lezárt ügyeire is hatással lehet. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Helytelen aláírásokból semmis határozatok

A Kúria rávilágított arra, hogy az adóhatóság eljárása a határozatok aláírása során nem felel meg a törvényi előírásoknak.

Az irányadó jogszabályok ugyan nem zárják ki azt, hogy a határozatot az adóhatóság vezetője helyett egy - a belső szabályzatban erre kijelölt - másik személy írja alá, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Ezeket sértette meg az adóhatóság, amikor a határozatokon nem tüntették fel az aláíró személy nevét és beosztását, nyomtatott betűkkel. Az eljárási hiba következményeként nem állapítható meg, hogy a határozatot valóban az arra jogosult személy írta-e alá, így a határozat semmisnek tekinthető.

Visszajárhat a befizetett adó


"A fentiek jelentősége abban áll, hogy a semmis határozathoz nem fűződhet jogkövetkezmény, ezért az a határozat meghozatalára biztosított elévülési határidőt sem érintheti, amely így zavartalanul telik tovább. Az elévülés ténye pedig kizárja azt, hogy az adóhatóság korrigálva a hibát, lényegében változatlan tartalommal, ismételten meghozza a határozatát az adózóval szemben." - magyarázza dr. Molnár Péter, a Híd Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. adóperes jogásza.

Így a megfelelő eljárások kezdeményezése révén számos adózó mégis mentesülhet az adóhatóság vagy már bíróság által is helyben hagyott adófizetési kötelezettség alól.

Határidő után nincs bírság

A Kúria azt is kimondta, hogy az adóhatóság csak a határozat meghozatalára vonatkozó határidőn belül jogosult adóbírságot kiszabni. Amennyiben erre a törvényi határidő letelte kerül sor, úgy az adóhatóságnak már nincs lehetősége a szankció alkalmazására.

Mi a teendő, ha érintettek vagyunk?

Egyelőre még nem beszélhetünk kiforrott joggyakorlatról a téma kapcsán, azonban érdemes áttekintenünk az érintett adóhatósági ügyeket. Amennyiben a hozott határozat vagy bírósági ítélet jogerőre emelkedése óta még nem telt el öt év, úgy a megfelelő eljárás megindításával érvényesíthetjük jogainkat.

(x)
Címkék: prémium

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium