Prémium

Visszajárhat a befizetett adó (x)

Portfolio
A Kúria a közelmúltban több szempontból is jogsértőnek találta az adóhatóság eljárását. Ez a vállalkozások már lezárt ügyeire is hatással lehet. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.
Helytelen aláírásokból semmis határozatok

A Kúria rávilágított arra, hogy az adóhatóság eljárása a határozatok aláírása során nem felel meg a törvényi előírásoknak.

Az irányadó jogszabályok ugyan nem zárják ki azt, hogy a határozatot az adóhatóság vezetője helyett egy - a belső szabályzatban erre kijelölt - másik személy írja alá, azonban ennek szigorú feltételei vannak. Ezeket sértette meg az adóhatóság, amikor a határozatokon nem tüntették fel az aláíró személy nevét és beosztását, nyomtatott betűkkel. Az eljárási hiba következményeként nem állapítható meg, hogy a határozatot valóban az arra jogosult személy írta-e alá, így a határozat semmisnek tekinthető.

Visszajárhat a befizetett adó
"A fentiek jelentősége abban áll, hogy a semmis határozathoz nem fűződhet jogkövetkezmény, ezért az a határozat meghozatalára biztosított elévülési határidőt sem érintheti, amely így zavartalanul telik tovább. Az elévülés ténye pedig kizárja azt, hogy az adóhatóság korrigálva a hibát, lényegében változatlan tartalommal, ismételten meghozza a határozatát az adózóval szemben." - magyarázza dr. Molnár Péter, a Híd Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. adóperes jogásza.

Így a megfelelő eljárások kezdeményezése révén számos adózó mégis mentesülhet az adóhatóság vagy már bíróság által is helyben hagyott adófizetési kötelezettség alól.

Határidő után nincs bírság

A Kúria azt is kimondta, hogy az adóhatóság csak a határozat meghozatalára vonatkozó határidőn belül jogosult adóbírságot kiszabni. Amennyiben erre a törvényi határidő letelte kerül sor, úgy az adóhatóságnak már nincs lehetősége a szankció alkalmazására.

Mi a teendő, ha érintettek vagyunk?

Egyelőre még nem beszélhetünk kiforrott joggyakorlatról a téma kapcsán, azonban érdemes áttekintenünk az érintett adóhatósági ügyeket. Amennyiben a hozott határozat vagy bírósági ítélet jogerőre emelkedése óta még nem telt el öt év, úgy a megfelelő eljárás megindításával érvényesíthetjük jogainkat.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01