Vivendi a távközlés sűrűjében (x)

2001. február 27. 10:52    
nyomtatás
 
Lassan sorsfordulóhoz érkezik a magyar távközlés világa a piac 2001 december 23-án esedékes liberalizácójával. Az új körülmények között a Matáv legerősebb ellenfelévé a Vivendi nőhet fel, amely már most a legerősebb az alternatív szolgáltatók közül. 9 primer körzetében csaknem félmillió előfizetőt szolgálva ki vezetékes üzletágán a V-fonon keresztül. Üzleti kommunikációs tevékenységét a V-com fogja össze, amely a már verseny szabályai szerint működő piacán az elsők között található. Bár V-Net internetes szolgáltatása még nem üzemel teljes erőbedobással, tartalom szolgáltatási tevékenységének jelentős bázisát adhatja a Vizzavi néven Európában erős pozíciókat betöltő Vodafonnal közösen működtetett portál.

A Vivendi erőségei közé tartozik a rendkívül stabilnak mondható nemzetközi háttere, amelyet híven jelez, hogy jelenleg a Seagram fúzió után ő a világ 2. számú kommunikációs társasága. A csoport hatékonyan integrálja a távközlési szolgáltatásokat a média tevékenységekkel, amelyben benne a foglaltatik a Canal+ televízió és az Universal zene és filmkiadó is. A társasság pozícióit erősíti továbbra, hogy mentesülve a UMTS aukciók negatív hatásaitól, jelentősebb adóságok nélkül vághat neki a távközlési piac konszolidációjának.

A Vivendi számára a 2001. esztendő a liberalizációra való felkészülés jegyében telik el, amelynek keretében a szervezeti struktúra átalakítása mellett a műszaki fejlesztések dominálják a társaság mindennapjait. A Vivendi saját koncessziós területein túl jelen van az ország 16 legnagyobb városában, amely bázist hatékonyan lehet felhasználni a frissen liberalizált piacon is. A társaság tájékoztatója szerint az Antenna iránti érdeklődés továbbra is fennáll, elsősorban annak távközlési és mobil érdekeltségei miatt. A mobil távközlés területén további részvételi lehetőséggel kecsegtet az UMTS tenderen való részvétel, valamint a Vivendi által szorgalmazott egyes skandináv országokban már megvalósult virtuális mobilhálózat modellje.

Bár az egységes hírközlési törvény (EHT) még erősen a kidolgozás szakaszában áll, a Vivendi véleménye szerint a távolsági és nemzetközi hívások piacát már 2001 december 23-án meg kellene nyitni, míg hálózatmegosztást első lépésben csak Budapesten kellene bevezetni, amelyet 1 évvel követnének a nagyobb vidéki városok, és csak azután sorakozhatna az ország többi része. Az EHT keretében a társaság korlátozná a Matávnak a más üzemeltetők által birtokolt hálózatokhoz való szabad hozzáférést, hogy elejét vegyék a nemzeti telefontársaság erőfölényével való visszaélésének lehetőségét. A Vivendi a piac 100%-os liberalizációját támogatja, vagyis azt, hogy a mobil szolgáltatásokra is terjedjen ki a szabad verseny, amely a hálózatok és a szolgáltatók külön választását tenné szükségessé a virtuális mobilhálózat modelljén keresztül.

A liberalizáció kapcsán mindenképpen a szolgáltatók közötti együttműködésének költség alapú kötelezettségét kell mint elvárást megfogalmazni, amely jelenleg a magas összekapcsolási díjak miatt nem valósul meg. Fontos kérdést vet fel, hogy a nemrégiben üzembe helyezett nagy értékű távközlési beruházások megtérülésére még nem állt rendelkezésre elegendő idő, így a liberalizáció kapcsán keletkező un. hozzáférési hiányt a nemzetközi és távközlési beszélgetések pár forinttal való versenysemleges megterhelésével lehetne pótolni.

(X)

Kapcsolódó cikk:
Hírháttér: Vivendi

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium