Előfizetői tartalom

Kiderült, hogy ahol a légiók masíroztak, gazdagabb lett mára a környék

Gondolnád, hogy a Római Birodalom úthálózata még kétezer évvel később is fontos? Egy friss kutatás szerint láthatóan jobban fejlődtek azok az európai térségek, amiket egykoron a katonai célokra kiépített római utak kereszteztek. Azt már egy ideje tudjuk, hogy makacsan tartósak tudnak lenni a fejlettségbeli különbségek, de hogy a rómaiaknak köszönhetné temérdek város a gazdagságát, sokaknak meglepő lehet. Márpedig az erre vonatkozó bizonyítékok egészen meggyőzőek: pont ott sűrűbb ma is az úthálózat és intenzívebb a gazdasági aktivitás, ahol egykor a római légiók masíroztak.

Mit adtak nekünk a rómaiak?- És mit adtak nekünk mindezért cserébe? - Vízvezetéket. - Mit? - Vízvezetéket. - Ó, igen, igen. Azt ők adták, igen. Ez igaz. - És a csatornázást. - Ó, igen, a csatornázást. Ne feledd, milyen volt a város előtte! - Jól van, elfogadom a vízvezetéket meg a csatornát. Ezt a két dolgot ők csinálták. - És az utakat. - Persze, nyilvánvalóan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés