szerző

Heti 130 milliárdot buknak a britek a szavazásuk miatt

2018. október 11. 16:30    
nyomtatás
 
350 millió fonttól, azaz megközelítőleg 130 milliárd forintnyi összegtől esnek el hetente a britek, amióta megszavazták a Brexitet. Összeadva ez a GDP-jük 2 százalékát teszi ki egy friss becslés szerint, ami tetemes összeg, és pusztán a szavazás keltette felforduláshoz köthető. Mi lesz akkor, ha ténylegesen is kikerülnek az EU-ból?Egy rossz választás következményei


Egy friss kutatás szerint a brit gazdaság lefordult a korábbi pályájáról a Brexit-szavazás óta, vagyis a GDP-jük láthatóan egyre kevésbé nő. A legfrissebb adatokon alapuló becslések szerint emiatt igen tetemes összegtől esik el a szigetország: nagyjából 350 millió fonttól, méghozzá hetente. Ez összeadva nagyjából 35 milliárd fontot tesz ki eddig, vagy forintban nézve kb. 12 950 milliárdot: a tavalyi magyar GDP harmadát, a briteknek pedig a 2 százalékát.Nem kis összeg ez még a britek számára sem, ráadásul mindez pusztán a szavazás tényéhez köthető. Vagyis egy fokkal pontosabban a szavazás által okozott károkhoz, amik igen sokféleképpen nyilvánulhatnak meg: például visszaesik a beáramló FDI, gyengül a kereskedelem, a cégek elhalasztják a beruházásaikat, vagy éppen teljes cégközpontok döntenek az elköltözés mellett.

Persze ezt az összeget azért nem úgy kell elképzelni, hogy azt valaki kivette a britek zsebéből. Ez ugyanis valójában azt takarja, hogy ennyivel lett volna több a GDP-jük, ha nem történik meg ez a bizonyos incidens. Vagyis még így is növekszik a brit GDP, csak éppen sokkal jobban is mehetne a szekér, ha nem szavazzák meg ezt az üzleti szempontból igencsak káros kilépést.

Jó kérdés persze, hogy mégis honnan lehet ezt ilyen biztosan tudni? Nos, nyilván nem lehet visszamenni az időben és megnézni, hogy mi lett volna akkor, ha mégsem szavazzák meg a Brexitet. Ezért tökéletes összehasonlítás ilyen esetekben sosem létezik. De van helyette egy olyan közgazdasági módszer, ami mégis lehetőséget biztosít a károk megbecslésére.


A brit hasonmás


Az ötlet azon alapszik, hogy megkeressük, melyik gazdaságok teljesítettek hasonlóan a britekhez az elmúlt években, ebből pedig leképezzük a szigetország hasonmását. Egyszóval nem pusztán arról van szó, hogy mondjuk egy szomszédos ország teljesítményéhez viszonyítunk, hanem egy algoritmus választja ki azt az országmixet az összehasonlításhoz (30 OECD ország 1995 óta mért teljesítménye alapján), ami a lehető legjobban adja vissza a britek eddigi gazdasági teljesítményét.

Ez a fajta megközelítés egyébként komoly előrelépést jelent a korábbi vizsgálatokhoz képest, amelyek más módszerekkel próbálták a Brexit költségeit felbecsülni. Itt ugyanis nincs szó előrejelzésről, vagy a gazdasági hatások modellezéséről, amelyek mindenképpen nagyon bizonytalanok volnának. Ezek helyett csak egy egészen objektív összehasonlítás történik, ami rámutat az eddig elszenvedett költségekre.

Hogy lássuk grafikusan is, hogy ez miként is néz ki, tekintsük át az alábbi ábrát:

Heti 130 milliárdot buknak a britek a szavazásuk miatt

Forrás: Voxeu.org

Jól látszik, hogy a módszerrel képzett brit hasonmás mennyire hasonló növekedési pályát fut be az elmúlt 20 év során, majd pedig a Brexit-szavazás után hirtelen kettéválik a két idősor. Egy kicsit közelebbről nézve így mutat ez a szakadás:

Heti 130 milliárdot buknak a britek a szavazásuk miatt

Forrás: Voxeu.org

Mindebből tisztán látszik az is, hogy a britek egyre jobban lemaradnak a korábbi énjükhöz képest, és ezáltal idén év végére már több mint 60 milliárd fontjukba fog fájni a Brexit megszavazása.


Igen érdekes eredmények ezek, hiszen tetemes veszteségeket látunk még úgy is, hogy lényegében csak a szavazás történt meg, a kilépés egyelőre nem. Sőt, csupa bizonytalanság övezi, hogy pontosan miként is megy majd végbe. Könnyen elképzelhető, hogy az igazán nagy veszteség majd csak akkor éri az országot, ha már tényleg kiszakad az unióból. Addig mindenesetre ezzel a módszerrel folyamatosan követhetjük, hogy mekkora kárt okoztak az országuknak az EU-ellenes britek.

A történet slusszpoénja egyébként az, hogy a Brexit-pártiak a szavazáskor éppen azzal kampányoltak, hogy az országuk 350 millió fontot utal az EU-nak hetente, és ehelyett inkább az NHS-t (az egészségügyet) kéne támogatniuk. Mint most kiderült, a heti 350 milliós szám rendben van, csak éppen úgy, hogy valójában ennyit bukik az országuk a szavazás miatt.

Heti 130 milliárdot buknak a britek a szavazásuk miatt

A Brexit-kampány hirdetése a heti 350 milliós összegről, ami ma már igencsak másik értelmezést nyert. Forrás: Independent.co.uk


(A kutatást Benjamin Born, Gernot Müller, Moritz Schularick és Petr Sedlácek végezték. Az eredeti publikációjuk itt olvasható. Az újabb, frissített becslésükről pedig a Voxeu.org hasábjain számoltak be.)

Portfolio Prof

Szereted a tudományt és a közgázt? Akkor ez a rovat pont neked való.
Érdekesebbnél érdekesebb dolgokat osztunk meg a Facebookon.
Ide kattintva tudsz követni minket!
Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2018.10.05 11:04

A grafikon, ami életeket mentett

Amikor egy kép tényleg többet ér ezer szónál.

2018.09.29 13:30

Mit szólnál, ha 3 napos lenne a hétvége?

És ha emiatt kevesebbet fizetnek? A cikkben szavazhatsz!

2018.09.25 10:35

Vérfagyasztó igazság: 56 millió gyerek fog meghalni gyógyítható betegségekben

Ilyen világban élünk. Jobb, ha tudsz róla.

2018.09.23 17:50

Ezért kellenek a közgazdászok: iszonyú sok pénz múlik egy jó előrejelzésen

Az 1 százalékkal nagyobb hiba akár a profit 8 százalékát is elviheti.

2018.09.21 15:40

Így láthatod, ha mindjárt szakad az eurózóna

A mutató, ami Mario Draghinak rémálmokat okozott.

2018.09.16 16:23

Ki kellett volna menteni a kapzsi bankárokat, hogy ne égjen le a világ

Pont 10 éve tetőzött a pénzügyi válság, ami körül még mindig sok a tévképzet. Most akkor jöjjön egy kis mese.

2018.09.14 15:53

Ha most sokan rákeresnek, akkor a jövő héten felmegy a bitcoin ára

Amikor pedig megindul az árfolyam, a lendület még tovább viszi.

2018.09.04 16:25

Sínre tennéd az életed? Van két tippünk, mit és hol tanulj

Így kezdhetsz sikeres karrierbe itthon.

2018.09.01 18:35

Pistike nem fog lediplomázni, ha elhanyagolja az apukája

Kiderült, hogy mennyit ér a szülői odafigyelés.

2018.08.24 15:13

Felháborítóan sok pénztől esünk el, mégis feladtuk a multik megadóztatását

Olyan mértékű trükközés megy a háttérben, hogy már a statisztikákat is át kellene írni.


 
 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír
Prémium