Előfizetői tartalom

Mivel foglalkozol? Mutatjuk, mekkora eséllyel veszi el egy robot a munkádat

A robotok elveszik a munkánkat, és ez már nem pusztán a sci-fik világa. Az elkövetkező egy vagy két évtizedben akár az állások fele is érintett lehet. Nagy különbségek vannak ugyanakkor abban, hogy mely munkát mennyire képes egy robot átvenni, illetve hogy ebben mennyire érintett egy ország. Szlovákiában például kétszer valószínűbb, hogy robotok miatt veszíti el valaki a munkáját, mint Norvégiában.

Amikor elkezdjük a Google-be beírni, hogy elveszik-e a robotok a munkánkat, akkor máris egy algoritmus egészíti ki a mondatunkat. A kérdésre a választ pedig mi mással, mint gépi tanulással, és algoritmusokkal találták meg kutatók 2013-ban. Benedikt Frey és Michael Osborne az Oxfordi Egyetem tudósai arra jutottak, hogy az elkövetkező egy vagy két évtizedben az állások 47 százalékát...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés